MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- izinsiz Bir Eve Girmenin Yasaklanması

 

1. Enes b. Malik

 

20896 (1) Enes b. Malik der ki: Hicab (örtünme) ile ilgili ayetler nazil olduktan sonra Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldim ve her zamanki gibi içeriye girmek istedim. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evladım! Geri çekil!'' diye uyardı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (807) ve Ebu Ya'la (4276) rivayet ettiler.

 

 

 

20897 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: (Hicab ile ilgili ayetler nazil olduktan sonra Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girmek istediğimde) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni: ''Evladım (geri çekil!'' diye uyardı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim, edeb 3/1693 (2151), Ebu Davud, edeb 4/291 (9464), Tirmizi, edeb 5/131 (2831, "hasen sahih") ve Beyhaki, şehadet (10/200) rivayet ettiler.

 

 

 

20898 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hizmetini görürdüm ve izin almadan da yanına girerdim. Bir gün yine gelip içeri girdim. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evladım! Yeni hükümler indi. Bundan dolayı bir daha yanıma gireceğin zaman izin iste'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20899 (4)- Enes b. Malik der ki: Hicab ile ilgili ayetler nazil olduktan sonra Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldim ve her zamanki gibi içeriye girmek istedim. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evladım, Geri çekil'' diye uyardı.

 

[Hasen]

 

 

 

20900 (5)- Enes der ki: Hicab ile ilgili ayetler nazil olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve her zamanki gibi içeriye girmek istedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evladım! Geri çekil'' diye uyardı.

 

[Hasen]

 

 

 

20901 (6)- Enes b. Malik bildiriyor: (Hicab ile ilgili ayetler nazil olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek istediğimde) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni: ''Evladım (geri çekil)!'' diye uyardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5674), Ebu Davud (4964) ve Tirmizi (2831) rivayet ettiler.

 

 

2. Ubade b. es-Samit

 

20902- Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin evi haremidir ve senden izinsiz haremine giren kişiyi öldür'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Tarih İsbehGn'da (1/349) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

20903- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir yere davet edilip de elçiyle beraber geldiğinde artık girmek için izin istemesine gerek kalmaz. Elçiyle beraber gelmesi onun için bir izin sayılır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/348 (5190) ve Buhari, Sahih'de (11/31), el-EdEbu'l-Müfred'de 358 (1074) rivayet ettiler.

 

 

4. Amr b. el-As

 

20904 (1) Zekvan Ebu Salih, Amr b. el-As'ın azatlısından bildirir: Amr b. el-As beni Hz. Ali'ye gönderdi ve hanımı Esma binti Umeys'in yanına girmek için ondan izin istedi. Ali izin verince de Amr ile Esma bir konuda konuştular. Esma'nın yanından çıktıktan sonra ona neden izin aldığını sordum. Amr: "Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocalarından izin almadan kadınların yanına girmemizi yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, edeb 5/95 (2779) ve İbn Ebi Şeybe, nikah (4/410) rivayet ettiler.

 

 

 

20905 (2)- Zekvan, Amr b. el-As'ın azatlısından bildirir: Amr b. el-As beni Hz. Ali'ye gönderdi ve hanımı Esma binti Umeys'in yanına girmek için ondan izin istedi. Ali izin verince de Amr ile Esma bir konuda konuştular. Esma'nın yanından çıktıktan sonra ona neden izin aldığını sordum. Amr: "Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocalarından izin almadan kadınların yanına girmemizi yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ