MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Kapıdan veya Perdeden Gizlice içeriye Bakmanın Cezası

 

1. Ebu Zer

 

20875 (1) Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Henüz girmesine izin verilmeden önce kişi perdeyi kaldırıp evin içine bakar ve evdekilerin edeb yerlerini görürse, yapması helal olmayan ve cezayı gerektiren bir suç işlemiş olur. İçeriye bakarken ev halkından bir adam çıkıp da gözünü çıkarsa heder sayılır. Bir adam da perdesi olmayan ve açık bırakılan bir kapıya rastlar da içeriye bakarsa bunun günahı içeriye bakanda değil (perde koymayan veya kapıyı açık tutan) ev halkında olur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2707) rivayet etti.

 

 

 

20876 (2)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi perdesi olmayan ve açık bırakılan bir kapıya rastlar da içeriye bakarsa bunun günahı içeriye bakanda değil (perde koymayan veya kapıyı açık tutan) ev halkında olur. ''

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Malik Sehl b. Sa'd

 

20877 (1) Sehl b. Sa'd bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odalarından birinin içine izin istemeden baktı. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinde bir değnekle başını kaşıyordu. Adama: ''Şayet baktığını görseydim bu değnekle gözünü çıkarırdım! Zira bazı şeyleri görmemek için izin isteniyor'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, diyat 12/243 (6901), Müslim, edeb 3/1689 (2156) ve Humeydi 2/413 (924) rivayet ettiler.

 

 

 

20878 (2)- Sehl b. Sa'd bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odalarından birinin perdesini aralayarak içeriye baktı. Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinde bir değnek vardı. Adam için: ''Şayet baktığını görseydim, yanına gidip bu değnekle gözünü çıkarırdım! İzin, bazı şeyleri görmemek için istenmiyor mu ki?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Umame

 

20879- Yezid b. Şureyh bildiriyor: Ebu Umame'den işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi sıkışmışken namaza durmasın. Namaz kıldırırken cemaati bırakıp kendine özel duada bulunmasın. İzin almadan da bir evin içine bakmasın'' buyurmuştur." Ravi Sefer der ki: "Yezid bunu rivayet edince orada bulunan ihtiyar bir adam: "Ben de Ebu Umame'den bu hadisi işittim" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Kani' (2/7) rivayet etti.

 

 

4. Sevban

 

20880 (1) Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman kişinin, izin almadan başkasının evinin içine bakması helal değildir. Zira bakması halinde izinsiz içeriye girmiş demektir. Kişi namaz kıldırırken cemaati bırakıp kendine özel duada bulunmasın. Kendine özel duada bulunursa cemaate ihanet etmiş olur. Kişi (abdeste) sıkışmışken de namaza durmasın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (357) ve Buhari, el-EdEbu'l-Müfred (1093) rivayet ettiler.

 

 

 

20881 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

20882 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim izinleri olmadan birilerinin evinin içini gözetlerse, onun gözünü çıkarmaları onlar için helal olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/173, 174) ve Ebu Davud (5172) rivayet ettiler.

 

 

 

20883 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim izinleri olmadan birilerinin evinin içini gözetlerse ve onlar da bundan dolayı onun gözünü çıkarırlarsa ne diye tı ne de kısas gerekiril buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (8/61) ve İbn Hibban (6004) rivayet ettiler.

 

 

 

20884 (3)- Suheyl b. Ebi Salih der ki: Babamla birlikte yürürken bir evin içine baktı ve bir kadın gördü. Bunun üzerine: "Şayet bundan dolayı gözümü çıkaracak olsalar heder sayılırdı" dedi ve şöyle devam etti: "Ebu Hureyre'nin bana bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her kim izinleri olmadan birilerinin evinin içini gözetlerse ve onlar da bundan dolayı onun gözünü çıkarırlarsa heder sayılır'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

 

20885 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Her kim izinleri olmadan birilerinin evinin içini gözetlerse ve onlar da bundan dolayı gözünü çıkarırlarsa heder sayılıl''' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

20886 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şayet adamın biri iznin olmadan evinin içine baksa, sen de bir çakıl taşıyla gözünü çıkarsan bunda bir sorumluluğun olmaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (12/216) ve Müslim (2/174) rivayet ettiler.

 

 

 

20887 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şayet adamın biri iznin olmadan evinin içine baksa, sen de bir çakıl taşıyla gözünü çıkarsan bunda bir sorumluluğun olmaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6002) rivayet etti.

 

 

 

20888 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Göz içeriyi gördükten sonra artık girmek için izin istemenin bir anlamı kalnaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (1082, 1089) ve Ebu Davud (5713) rivayet ettiler.

 

 

6. Enes b. Malik

 

20889 (1) Enes der ki: "Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evindeyken dışarıdan bir adam içeriye baktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce elindeki okun uç demirini ona doğru uzattı, ancak adam geriye çekildi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6889) ve Tirmizi (1072) rivayet ettiler.

 

 

 

20890 (2)- Enes b. Malik der ki: "Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem} geldi ve izinsiz odasından içeriye baktı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eline okun uç demirini alıp adamın yanına kadar vardı. Ancak adam geri çekilip gitti."

 

[Hasen]

 

 

 

20891 (3)- Enes bildiriyor: "Adamın biri Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odasının içine bir açıklıktan başını uzatıp bakınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ok'un uç demirini alıp adama doğrulttu. Ancak adam başını geri çekti."

 

[Sahih]

 

 

 

20892 (4)- Enes bildiriyor: "Bir defasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde namaz kılarken adamın biri odanın içine bakmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ok sadağından bir ok alıp gözüne doğrultunca adam geri çekildi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (1069) rivayet etti.

 

 

 

20893 (5)- Ubeydullah b. Ebi Bekr, dedesi Enes b. Malik'ten bildirir: "Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odalarından birinin içine bakınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp okun uç demirlerinden bir veya birkaç tane aldı ve adama doğru yürüdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onları adama saplamak için onu kolladığını hala görür gibiyim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6242, 6900), Müslim (5692) ve Ebu Davud (5175) rivaye: ettiler.

 

 

 

20894 (6)- Ubeydullah b. Ebi Bekr, dedesi Enes b. Malik'ten bildirir: "Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odalarından birinin içine bakınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp okun uç demirlerinden bir veya birkaç tane aldı ve adama doğru yürüdü. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem} onları adama saplamak için onu kolladığını hala görür gibiyim."

 

[Sahih]

 

 

 

20895 (7)- Humeyd der ki: "Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odalarından birinin içine başını uzatıp bakmaya başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okun uç demirlerinden birini alıp adama doğrultunca adam geri çekildi."

Yahya der ki: Humeyd'e: "Ey Ebu Ubeyde! Bunu sana kim anlattı?" diye sorduğumda:

"Enes" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ