MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- izin isteme Adabı ve Şekli        FARKLI HADİSLER

 

1. Abdullah b. Busr

 

20870 (1) Ashabdan Abdullah b. Busr el-Mazini der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birilerinin evine geldiği zaman girmeyi beklerken kapıyı doğrudan önüne almaz, duvar tarafında dururdu,

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/43): "Ahmed'in güvenilir olan Muhammed b. Abdirrahman b. İrk dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20871 (2)- Ashabdan Abdullah b, Busr el-Mazini der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapı önüne gelip de girmek için izin istediği zaman kapıyı önüne almaz, duvar tarafında durup beklerdi. İzin verilirse girer, aksi halde çekip giderdi."

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

20872 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedim. içerden: ''Kim o?'' diye seslenince: "Benim" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim! Benim (ne demek)! '' diye söylenmeye başladı. Muhammed b. el-Münkedir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sanki Cabir'in bu cevabından hoşlanmamış gibiydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, isti'zan 11/35 (6250), Müslim (5686-8), Ebu Davud (5187), İbn Mace (3709) Tirmizi (2711) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (328) rivayet ettiler.

 

 

 

20873 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedim. içerden: ''Kim o?'' diye seslenince: "Benim" dedim. Bundan hoşlanmamış gibi de: ''Benim! Benim (ne demek)r diye söylenmeye başladı.

 

[Sahih]

 

 

 

20874 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve kapısını çaldım. içerden: ''Kim a?'' diye seslenince: "Benim" dedim. Bundan hoşlanmamış gibi de: ''Benim! Benim (ne demek)r demeye başladı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ