MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Genel Olarak Selam Vermenin Müstehap Olması ve Sadece Tanıdığa Selam Vermenin Mekruhluğu

 

1. İbn Mes'ud

 

20801 (1) İbn Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece tanıdık kimselere selam vermek, kıyametin alametlerindendir"buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/329) rivayet etti.

 

 

 

20802 (2)- Tank b. Şihab der ki: Abdullah'ın yanında oturmaktaydık. Bir adam gelip: "Namaz için kamet getirildi" dedi. Bunun üzerine hep birlikte kalktık. Mescide girdiğimiz zaman insanların rüklida olduğunu gördük. Abdullah tekbir getirip rükliya vardı. Biz de onunla rukliya vardık. Sonra yürümeye başladık ve onun yaptığı gibi yaptık. Bu sırada yanımızdan hızla bir adam geçti ve geçerken: "Selam olsun sana ey Ebu Abdirrahman!" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Allah ve Resulü doğru söylemiş ve Nebiler tebliğlerini etmişler" dedi. Namazı kılıp geri döndüğümüzde, Abdullah ailesinin yanına girdi. Biz de oturduk. Birbirimize: "Adama: ''Allah doğru söylemiş ve Nebiler tebliğlerini etmişler'' diyerek verdiği cevabı işitmediniz mi? Bunu sebebini kim soracak?" demeye başladık. Tarık: "Ben soranm" dedi. Abdullah dışarı çıktığında ona sordu. O da Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu söyledi: ''Kıyametten önce özelolarak (tanıdık kişilere) selam verilir ve ticaret yaygınlaşır. Hatta kadın kocasının ticaretine yardımcı olacak kadar yaygınlaşır. Akrabalık ilişkileri de kesilir. Yalancı şahitlik yapılır, hakka şahitlik gizlenir ve kalem zuhur eder (ilim ehli unutkan olur ve ilmi yazmaya ihtiyaç duyar). ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek (4/445, 446) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid' de (7/328, 329): "Ahmed ve Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20803 (3)- Seyyar Ebu'l-Hakem, Tank'tan bildiriyor: Kendisi: "Ey Ebu Abdirrahman! Adam sana selam verince niçin: ''Allah doğru söylemiş ve Nebiler tebliğlerini etmişler'' dedin?" diye sorunca şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyametten önce özelolarak (tanıdık kişilere) selam verilir ve ticaret yaygınlaşır. Hatta kadın kocasının ticaretine yardımcı olacak kadar yaygınlaşır. Akrabalık ilişkileri de kesilir"buyurdu.

 

28397 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20804 (4)- Esved b. Yezid der ki: Mescidde namaz için kamet getirildi.

Biz de Abdullah b. Mes'üd ile yürüyerek geldik. İnsanlar rüküya varınca, Abdullah da rüküya vardı. Biz de kendisiyle birlikte yürürken rüküya vardık. Abdullah'ın yanından bir adam geçti ve: "Selam üzerine olsun ey Ebu Abdirrahman!" dedi. Bunun üzerine Abdullah rüküda iken: "Allah ve Resulü doğru söylemiş" karşılığını verdi. Namazı bitirdiğinde bir kişi kendisine: "Adam sana selam verince niçin: ''Allah ve Rsülü doğru söylemiş'' dedin?" diye sorunca şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sadece tanıdık kimseye selam vermek, kıyametin alametlerindendir'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasan]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (7/328, 329): "Ahmed ve Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ