MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Selamın Veriliş ve Alınış Şekli

 

1. Ebu Temime el-Huceyni

 

20805 (1) Huceymi, kavminden bir adamdan bildiriyor: Medine yollarından bir yolda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştım. üzerinde pamuktan kenan kesilmiş bir izar vardı. Kendisine: 'Aleyke's-selam ey Allah'ın Resulü!" dediğimde: "Aleyke's-selam ölülerin selamıdır, Aleyke's-selam ölülerin selamıdır, Aleyke's-selam ölülerin selamıdır'' buyurduktan sonra iki veya üç defa: "Selamun aleykumı selamun aleykum" dedi. Kendisine izar hakkında sorup: "İzarım nereye kadar ulaşmahdır?" dediğimde, baldırını gösterip: ''İşte buraya, eğer kabul etmezsen ondan biraz aşağısı olan şuraya kadar. Eğer bunu da kabul etmezsen topukların üstü olan şuraya kadar. Eğer bunu da kabul etmezsen Allah kibirlenip böbürlenenleri sevmez" buyurdu. Kendisine iyiliği sorduğumda şöyle buyurdu: "Yapacağın hiçbir iyiliği küçümseme. Bir ip parçası veriyor olsan bile. Bir ayakkabı bağı veriyor olsan bile. Bu iyilik, kovandaki suyu içecek birinin kabına boşaltmak olsa bile. Bu iyilik insanları rahatsız edecek bir şeyi yoldan kaldırmak olsa bile. Müslüman kardeşinle buluştuğunda güleryüz göstermek olsa bile. Müslüman kardeşinle buluştuğunda ona selam vermek olsa bile. Bu iyilik kimsesiz kalan birini teselli etmek olsa bile. Eğer biri sana söver ve sende olduğunu bildiği bir şeyden (kusurdan) dolayı sana sövecek olursa olursa, sen de onda olduğunu bildiğin bir şeyden (kusurdan) dolayı ona sövme. Bu şekilde sevabı senin, günahı ise onun olur. Kulağının duymak istediği bir şeyi sen başkasına duyur. Duymak istemediğin bir şeyi de sen başkasına duyurma. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4/55 (4084) rivayet etti.

 

 

2. İmran b. Busayn

 

20806 (1) İmran bildiriyor: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Esselamu aleykum" dedi. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamını alınca adam oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On (sevap)'' buyurdu. Sonra başka biri gelip: "Esselamu aleykum ve-rahmetullahi" dedi. Allah Resulü' de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamını alınca adam oturdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yirmi (sevap)'' buyurdu. Sonra başka biri gelip: "Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve-berakatuhu" dedi. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamını alınca adam oturdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Otuz (sevap)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5195), Tirmizi (2689) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (337) rivayet ettiler.

 

 

 

20807 (2)- Avf bir önceki hadisi Ebu Reca kanalıyla mürselolarak rivayet etti. Başkası da aynı şekilde rivayet etti.

 

 

 

3. Numeyr Oğullarından Biri

 

20808 (1) Numeyr oğullarından bir adam, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Kendisi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Babam sana selam söylemektedir" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aleyke ve ala ebikes-selamu (= Selam senin ve babanın üzerine olsun)'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 9/122 (6764), Ebu Davud 4/358 (5231) ve Beyhaki (6/361) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ