MÜSNED-İ HANBEL

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- Aksırmanın Adabı ve Aksıranın Allah'a Hamd Etmesi Halinde Onu Teşmit Etmek

 

1. Ebu Hureyre

 

20757 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aksırdığı zaman eli veya giysisienin bir tarafı) ile yüzünü kapatır ve hapşırma esnasında sesini kısardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/307 (5029) ve Tirmizi, edeb 5/186 (2745, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

20758 (1) Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında biri diğerinden daha itibarb olan iki kişi aksırdı. itibarb olan kimse aksırdı ve Allah'a hamd etmedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona teşmitte bulunmadı. Diğeri aksırdığında Allah'a hamd etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona teşmitte bulundu. İtibarb olan kişi: "Ben senin yanında aksırdım ve bana teşmitte bulunmadın. Bu yanında aksırınca ona teşmitte bulundun" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğrusu bu, Allah'ı andı, ben onu andım. Sen ise Allah'ı unuttun, ben de seni unuttum'' karşıbğım verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (932) rivayet etti.

 

 

 

20759 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Müslümanın müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Bunlar selama karşılık vermek, davete icabet etmek, cenazede bulunmak, hastayı ziyaret etmek ve aksıran kimsenin Allah'ı hamd etmesi halinde ona teşmıtte bulunmaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (519), İbn Mace (1435) ve İbn Hibban (239) rivayet ettiler.

 

 

 

20760 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üç şey vardır ki bunlar her Müslümanın üzerine (yerine getirmesi) haktır. Bunlari hasta ziyareti, cenazede bulunmak ve aksıran kimsenin Allah'ı hamd etmesi halinde ona teşmitte bulunmaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20761 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın Müslüman üzerinde altı hakkı vardır'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar nedir?" diye sorulunca: ''Onunla karşılaştığında ona selam ver, seni davet ettiğinde icabet et, senden nasihat istediğinde ona nasihatta bulun, aksırıp Allah'a hamd ederse ona teşmitte bulun, hasta olduğunda onu ziyaret et ve öldüğünde cenazesine katıl'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cenaiz (6/90) ve Müslim, selam 4/1704 (2162) rivayet ettiler.

 

 

 

20762 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''üç şey vardır ki bunları her Müslümanın üzerine haktır. Bunlar hasta ziyareti, cenazede bulunmak ve aksıran kimsenin Allah'ı hamd etmesi halinde ona teşmitte bulunmaktır.''

 

[Hasen]

 

 

 

20763 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Müslümanın Müslüman üzerinde altı hakkı vardır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar nedir?" diye sorunca: ''Onunla karşılaştığında ona selam ver, seni davet ettiğinde icabet et, senden nasihat istediğinde ona nasihatta bulun, aksırıp Allah'a hamd ederse ona teşmıtte bulımı hasta olduğunda onu ziyaret et ve öldüğünde cenazesine katı'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20764 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Nüminin mümin üzerinde altı hakkı vardır. Onunla karşılaştığında selam vermek, aksırdığında onu teşmit etmek, kendisini davet ederse icabet etmek, hastalanırsa onu ziyaret etmek, ölürse cenazesine katılmak ve yokluğunda onu kollamaktır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

20765 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Müslümanın Müslüman üzerinde beş hakkı vardır. Bunlar, karşılaştığında ona selam vermek, aksırdığında teşmit etmek, hastalandığında onu ziyaret etmek, öldüğünde cenazesine katılmak ve davet edildiğinde icabet etmektir. ''

Abdullah der ki: Babam: "Bu hadis garib (yani bu kanalıyla tek)dir" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

20766 (9)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Üç şey vardır ki bunlar her Müslüman'ın üzerine haktır. Bunlar hasta ziyareti, cenazelere katılmak ve aksıran kimsenin Allah'ı hamd etmesi halinde ona teşmıtte bulunmaktır.''

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Musa

 

20767 (1) Ebu Burde anlatıyor: Ümmü'l-Fadl'ın kızının evinde Ebu Musa'nın yanına girdim. Aksırdım ve bana teşmitte bulunmadı. Fadl'ın kızı aksırınca ona teşmitte bulundu. Ben de annemin yanına dönüp durumu haber verdim. Ebu Musa annemin yanına geldiğinde, annem:

"Oğlum yanında aksırmış ve sen ona teşmitte bulunmamışsm. Fadl'ın kızı aksırınca ona teşmitte bulunmuşsun" dedi. Bunun üzerine Ebu Musa şu karşılığı verdi: "Oğlun aksırdı ve Allah'a hamd etmedi. Bu sebeple ona teşmitte bulunmadım. Ümmü'l-Fadl'ın kızı aksırıp Allah'a hamd etti. Bu sebeple de ona teşmitte bulundum. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sizden biri aksırır ve Allah'a hamd ederse ona teşmıtte bulunun. Eğer Allah'a hamd etmezse ona teşmıtte bulunmayın'' buyurduğunu işittim." Bunun üzerine annem: "İ yi yaptm, i yi yaptm" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zühd 4/2292 (2992) ve İbn Ebi Şeybe, edeb (8/396) rivayet ettiler.

 

 

4. Enes b. Malik

 

20768 (1) Enes b. Malik der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iki kişi aksırdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birine teşmitte bulunurken diğerine bulunmadı. Kendisine: "İki kişi aksırdı. Birine teşmitte bulundun diğerine bulunmadın" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişi Allah'a hamd ett(1 karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/60), Müslim, zühd 4/2292 (2991), Ebu Davud 4/309 (5039) ve İbn Mace 2/1223 (3713) rivayet ettiler.

 

 

 

20769 (2)- Enes der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında iki kişi aksırdı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birine teşmitte bulunurken diğerine bulunmadı. Kendisine: "İki kişi aksırdı. Birine teşmitte bulundun, diğerine bulunmadın" denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kişi Allah'a hamd etti. Bu ise Allah'a hamd etmed(1 karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ