MÜSNED-İ HANBEL

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

54- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ağaran Saçları ve Onları Boyaması

 

1. Enes b. Malik

 

20650 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçında ve sakalında ağaran yirmi teli yoktu. Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit otu ile, Ömer ise kına ile boyadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 6/564 (3547) ve Müslim, fadail 4/1S24 (2347) rivayet ettiler.

 

 

 

20651 (2)- Humeyd der ki: Enes'e: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçını hiç boyadı mı?" diye sorulunca: "O, sakalının ön tarafında on yedi veya yirmi kadar saç telinden başka saç ve sakalının ağardığını görmedi. O, ağaran saçlarından dolayı utanmazdı (çekinmezdi)" cevabını verdi. Enes'e: "Bu utanılacak bir şey midir ki?" denildiğinde: "Hepiniz de bundan hoşlanmazsınız. Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit otu ile, Ömer ise kına ile boyadı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20652 (3)- Humeyd der ki: Enes b. Malik'e: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçını hiç boyadı mı?" diye sorulunca: "Hayır; o, ağaran saçlarından dolayı utanmazdı (çekinmezdi)" cevabını verdi. Enes'e: "Ey Ebu Hamza! Bu utanılacak bir şey midir ki?" denildiğinde: "Hepinizin de bundan hoşlanmadığı söylenir. Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit otu ile, Ömer ise kına ile boyadı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20653 (4)- Katade der ki: Enes b. Malik'e: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçını hiç boyadı mı?" diye sorulunca: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna (boyama yaşına) ulaşmadı. Ancak şakaklarında hafif beyazlık vardı. Fakat Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit otu ile boyadı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20654 (5)- Musa b. Enes, babasından bildiriyor: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boyama yaşına ulaşmadı. Ancak şakaklarında hafif beyazlık vardı. Fakat Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit otu ile koyulaşana kadar boyardı."

 

[Sahih]

 

 

 

20655 (6)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altmış yaşında iken vefat etti. Saç ve sakalında yirmi ak / beyaz tel yoktu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2547, 3548, 5900) ve Müslim (6159) rivayet ettiler.

 

 

 

20656 (7)- Ebu Ya'kub yani İshak der ki: Bir adamın Sabit el-Bunani'ye: "(Saç boyama konusunu) Enes b. Malik'e sordun mu?" diye sorduğunu işittim. Bunun üzerine Sabit şu karşılığı verdi: Enes'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını boyadı mı?" diye sorduğumda Enes: "Allah, Resulü'nün canını saçları aklaşmadan kabzetti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öldüğü zaman saçında ve sakalında beyazlaşmış otuz tel yoktu" karşılığını verdi. Kendisine: "Bu utanılacak bir şey midir?" denilince: "Siz bunu utanılacak bir şey sayarsınız. Oysa biz bunu süs sayarız" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

20657 (8)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman saçında ve sakalında beyaz yirmi tel yoktu."

 

[Sahih]

 

 

 

20658 (9)- Enes der ki: " Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçında ve sakalında sadece on dört beyaz tel saydım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi Şemail.de (38) rivayet etti.

 

 

 

20659 (10)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçında ve sakalında beyaz yirmi tel yoktu."

 

[Sahih]

 

 

 

20660 (11)- Humeyd bildiriyor: Enes'e: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç saçlarını boyadı mı?" diye sorulunca, Enes: "O, ağaran saçlarından utanmazdı (çekinmezdi)" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20661 (12)- Humeyd der ki: Enes'e: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç saçlarını boyadı mı?" diye sorulunca, Enes: "O, ağaran saçlarından dolayı utanmazdı (çekinmezdi)" karşılığını verdi. Kendisine: "bu utanılacak bir şey midir ki?" denildiğinde, Enes: "Hepiniz de bundan hoşlanmazsınız. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sakalının ön tarafında aklaşmış birkaç tel vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20662 (13)- Muhammed (b. Slrln) der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç saçını boyadı mı?" dediğimde, Enes: "Nebi (saç ve sakalında) aklaşmadan az bir şey gördü. Sanırım Ebu Bekr ve Ömer kına ve çivit ile saçlarını boyadılar" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5894) ve Müslim (6143-5) rivayet ettiler.

 

 

 

20663 (14)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) asla saç veya sakalını boyamadı. çünkü dudağının altında, şakaklarında ve başında çok az bir beyazlık vardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3550) ve Nesai (8/140) rivayet ettiler.

 

 

 

20664 (15)- Musa b. Enes, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçları boyanacak kadar aklaşmadı. Ancak Ebu Bekr saçlarını ve sakalını kına ve çivit ile bayardı."

Hişam rivayetinde: "Saçları koyulaşacak şekilde bayardı" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

20665 (16)- Sabit bildiriyor: Enes'e: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç saçlarını boyadı mı?" diye soruldu. Bunun üzerine Enes şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçları boyayacak kadar aklaşmamıştı. Sakalındab beyaz teller sayabileceğim kadar az idi. Fakat Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit ile, Ömer de kına ile bayardı."

 

[Sahih]

 

 

 

20666 (17)- Katade der ki: Enes b. Malik' e: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç saçlarını boyadı mı?" diye sorduğumda, Enes: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna (boyama yaşına) ulaşmadı. Ancak şakaklarında hafif beyazlık vardı. Fakat Ebu Bekr saçlarını kına ve çivit otu ile boyadı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20667 (18)- Sabit der ki: Enes'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçları aklaştı mı?" denildiğinde: "Allah onu beyazlıkla lekelemedi. Saçında ve sakalında ancak on yedi veya on sekiz aklaşmış tel vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20668 (19)- Musa b. Enes'in bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçları boyayacak kadar aklaşmamıştı. Fakat Ebu Bekr saçını ve sakalını koyulaşacak şekilde kına ve çivit ile bayardı" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20669 (20)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) asla saç veya sakalını boyamadı. çünkü sakalının ön tarafında, dudağının altında ve başında görünmeyecek kadar az bir beyazlık vardı.

 

Müsena'nın bir rivayetinde: "Şakaklarında" ilavesi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20670 (21)- ''Önceki hadis burada yanlışlıkla tekrarlandığından dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

2. Ebu Rimse

 

20671 (1) Ebu Remse et-Temımı der ki: "Babam ile birlikte idim. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittik ve kendisini Kabe'nin gölgesinde oturuyor bulduk. üzerinde iki yeşil giysi vardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4/52 (4065), Tirmizi 5/119 (2812, "hasen garib sahih") ve Nesai, zine 8/204 (5319) rivayet ettiler.

 

 

 

20672 (2)-Z Ebu Rimse der ki: "Ben daha çocuk iken babamla birlikte çıktım. Öğle sıcağında bir evin gölgesinde oturan bir adamın yanına geldik. üzerinde iki yeşil giysi vardı. Saçları kulak memesi hizasındaydı. Başında kına lekeleri bulunmaktaydı. Babam bana: "Bunun kim olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Hayır" deyince şöyle dedi: "Bu Resulullah'tır (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ... " Sonrasında Ebu Rimse söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

17174 (14)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

20673 (3)-Z Ebu Rimse et-Temimi der ki: Babam ile birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittik. Kulak yumuşağından aşağı sarkan ve üzerinde kına lekeleri bulunan saçları vardı..." Sonrasında Ebu Rimse bir önceki hadisin . aynı sını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

20674 (4)-Z Ebu Rimse der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını kına ve çivit ile boyardı. Saçları omuzlarına kadar ulaşırdı."

 

[Hasen]

 

 

 

20675 (5)- Ebu Rimse et-Temimi der ki: Oğlumla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu oğlun mudur?'' diye sorunca: "Evet, oğlum olduğuna şahadet ederim" dedim. Bunun üzerine: "Ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu. Ancak (saçındaki) aklarının kırmızı olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbnu'l-Carüd (770) ve Tirmizi Şemail'de (44) rivayet ettiler.

17170 (10)'da tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Busr

 

20676 (1) Harız b. Osman der ki: Biz çocuk iken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Abdullah b. Busr'un yanında oturmaktaydık. Ona soru sormayı beceremezdik. (Bir gün) kendisine: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok yaşlı birisi miydi?" dediğimde. "Dudağının altında birkaç beyaz tel vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, akıka 8/258 (5116), Buharl (3546) ve İbn Sa'd (1/2/137) rivayet ettiler.

 

 

 

20677 (2)- Harız der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Abdullah b. Busr'e: "Sen Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördün mü? Çok yaşlı biri miydi?" dediğimde: "Dudağının altında birkaç beyaz tel vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20678 (3)- Hariz der ki: Biz daha çocuk iken ve ilmi bilmez iken Abdullah b. Busr'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok yaşlı biri miydi?" dedim. Bunun üzerine o: "Dudağının altında birkaç beyaz tel vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20679 (4)- Harız b. Osman der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Abdullah b. Busr'e: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok yaşlı biri miydi?" diye sorduğumda: "(Dediğinden) daha genç idi. Fakat sakalında -veya- dudağının altında birkaç beyaz tel vardı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Cuhayfe

 

20680 (1) Ebu İshak bildiriyor: Ebu Cuhayfe: "Ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm, bu ondandır (burası beyazlaşmıştı)" dedi ve dudağının altındaki beyazlığa işaret etti. Kendisine: "O zamanlar sen kim kadar idin?" denildiğinde: "(O zamanlar ben) okları yontar ve arkasına tüy takardım" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1S22 (2342) rivayet etti.

 

 

5. Cabir b. Semure

 

20681 (1) Simak der ki: Cabir b. Semure'ye, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağaran saçlarının sorulduğunu duydum. o: "Başına yağ sürdüğü zaman ağaran saçları görünmez, sürmediği zaman ise görünürdü" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi Şemail'de (43),Taberani, el-Mu 'cemu 'l-kebir'de (1963) ve Hakim, Müstedrek'te (2/607) rivayet ettiler.

 

 

 

20682 (2)- ''Önceki hadis burada yanlışlıkla tekrar ettiğinden dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

20683 (3)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece başının ortasında saçın ayrıldığı yerde aklaşmış birkaç teli vardı. Başına yağ sürdüğü zaman o saçları görünmezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

20684 (4)- ''Önceki hadis burada yanlışlıkla tekrar ettiğinden dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

20685 (5)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece başının ortasında saçın ayrıldığı yerde aklaşmış birkaç teli vardı. Başına yağ sürdüğü zaman o saçları görünmezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

20686 (6)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece başının ortasında saçın ayrıldığı yerde aklaşmış birkaç teli vardı. Başına yağ sürdüğü zaman o saçları görünınezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

20687 (7)- Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sadece başının ortasında saçın ayrıldığı yerde aklaşmış birkaç teli vardı. Başına yağ sürdüğü zaman o saçları görünınezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

20688 (8)- Simak der ki: Cabir b. Semure'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarında aklaşma var mıydı?" denildiğini işittim. Cabir b. Semure: "Saçında ve sakalında aklaşmış teller yoktu. Sadece başının ortasında saçın ayrıldığı yerde aklaşmış birkaç teli vardı. Başına yağ sürdüğü zaman o saçları görünmezdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

6. Abdullah b.Zeyd

 

20689 (1) Muhammed b. Abdullah b. Zeyd, babasından bildiriyor: Kendisi Kureyşli bir adamla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanı kestiği zamana şahit oldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanları taksim etmiş ve ne babama, ne de yanındaki dostuna bir pay düşmemişti. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını giysisi üzerine traş etti ve babama verdi. Babam da o saçları bazı adamlar arasında taksim etti. Sonra tırnaklarını kesti ve babamın yanındaki kişiye verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kına ve çivit otu ile boyanmış saçları halen yanımızda bulunmaktadır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2931) ve Hakim, Müstedrek'te (1/475) rivayet ettiler.

26053 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20690 (2)- Muhammed b. Abdillah b. Zeyd, babasından bildiriyor: Kendisi Ensar'dan bir adamla Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanını kestiği zamana şahit oldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanları taksim etmiş ve ne babama, ne de yanındaki dostuna bir pay düşmemişti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını giysisi üzerine traş etti ve babama verdi. Babam da o saçları bazı adamlar arasında taksim etti. Sonra tırnaklarını kesti ve babamın yanındaki kişiye verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kına ve çivit otu ile boyanmış saçları halen yanımızda bulunmaktadır.

 

[Sahih]

 

 

7. Ümmü Seleme

 

20691 (1) Osman b. Abdillah der ki: "Ümmü Seleme'nin yanına girdiğimizde bize Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçından çıkardı. Baktığımızda kına ve çivit ile kırmızıya boyanmış olduğunu gördük."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, libas 10/352 (5896) ve İbn Mace, libas 2/1196 (3623) rivayet ettiler.

 

 

 

20692 (2)- Osman b. Abdillah b. Mevheb der ki: "Ümmü Seleme'nin yanına girdim. Bize Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kına ve çivit ile boyanmış saçlarını çıkarıp gösterdi."

 

[Sahih]

 

 

 

20693 (3)- Osman b. Abdillah b. Mevheb der ki: "Ümmü Seleme'nin yanına girdim. Bize, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kına ve çivit ile boyanmış saçlarını çıkarıp gösterdi."

 

[Sahih]

 

 

 

20694 (4)- Osman b. Abdillah b. Mevheb der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme'nin yanına girdim. Bana, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kına ve çivit ile boyanmış saçlarını çıkarıp gösterdi."

 

[Sahih]

 

 

8. Hz. Osman

 

20695 (1) Bunane der ki: : "Osman asla (saçlarını) boyamadı."

 

[Sahih]

 

27436 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

9. İbn Ömer

 

20696 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaklaşık olarak yirmi tel aklaşmış saçı vardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mike (3630) ve Tirmizi Şemail.de (40) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ