MÜSNED-İ HANBEL

EDEB

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

55- Aklaşan Saçların Siyaha Boyanmasının Yasaklanması

 

1. İbn Abbas

 

20697 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ahir zamanda saçlarını siyaha boyayan bir kavim olacaktır. Hüseyn rivayetinde: ''Güvercin kursağı gibi'' ibaresi geçmiştir-Bunlar Cennetin kokusunu bile duymayacaklardır.''

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4212) ve Nesai (8/138) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir

 

20698 (1) Cabir der ki: (Mekke'nin) Fetih gününde Ebu Kuhafe, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzuruna getirildi. Onun başı (ve sakalı) bandık otu gibiydi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu kadınlarından birisine götürün de onu(n saçının rengini) değiştirsin. Ayrıca onu siyah boyadan da uzak tutun'' buyurdu.

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: İbn Mace, libas (3624) ve Taberani, M. el-Kebir 9/29 (8325) rivayet ettiler.

 

 

 

20699 (2)- Cabir der ki: Fetih gününde Ebu Kuhafe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna getirildi. Onun başı (ve sakalı) bandık otu gibi beyazdı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu (n saçının rengini) değiştirin ve onu siyah boyadan da uzak tutun" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20700 (3)- Cabir der ki: Fetih gününde Ebu Kuhafe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna getirildi. Onun başı ve sakalı bandık otu gibi beyazdı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun kadınlarına götürülmesini emredip: ''Şu aklaşan saçlarını değiştirin'' buyurdu.

Zuheyr ekledi: Ebu'z-Zübeyr'e: "(Nebi): "Onu siyah boyadan da uzak tutun'' buyurdu mu?" dediğimde: "Hayır" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes b. Malik

 

20701 (1) Muhammed b. Sirin der ki: Enes b. Malik'e, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçını boyaması sorulunca şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çok az saçı beyazlaşmıştı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra Ebu Bekr ve Ömer kına ve çivit ile saçlarını boyadılar. Ebu Bekr, Mekke'nin fetih gününde babası Ebu Kuhafe'yi taşıyarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne koydu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e: ''Şayet sen yaşlıyı evinde bıraksaydın biz Eba Bekrle hürmet olarak yanına giderdik'' buyurdu. Ebu Bekr'in babası Müslüman oldu. Onun başı ve sakalı bandık otu gibi beyazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu (n saçının rengini) değiştirin ve onu siyah boyadan da uzak tutun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban 356 (1476) ve Hakim (3/244) rivayet ettiler. Heysemi (5/159) der ki:

"Hadisi İmam Ahmed ve Ebu Ya'la kısa bir metinle rivayet etmiştir. Sahih'te ise hadisin bir kısmı mevcuttur. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

20702 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Aklaşan saçlarını değiştirin ve onu siyah boyadan da uzak tutun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ