MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

42- Kadınların ihtiyaçları Olmaksızın Evlerinden Dışarı Çıkmaları ve Çıkarken Koku Sürünmelerinin Yasaklanması

 

1. Hz. Ali

 

20541 (1)-z Ali der ki: "Kadınlarınızın dışarı çıkmasını kıskanmıyor musunuz? -Hennad rivayetinde: "Utanmıyor musunuz -veya- kıskanınıyor musunuz?" ibaresi geçmiştir- Duyduğuma göre kadınlarınız çarşılara çıkıyor ve kalabalığın arasına giriyormuş" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Fadale b. Ubeyd

 

20542 (1) Fadile b. Ubeyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''üç kişiyi sorma. Biri cemaatten ayrılan, otoriteye isyan eden ve isyanı üzerine ölen kimsedir. Biri efendisinden kaçan ve kaçak iken ölen cariye veya köledir. Biri de kocası gurbete çıkıp kendisine dünya geçimini sağlayan ve (buna rağmen) onun arkasından süslenip dışarı çıkan kadındır. Şu üç kişiyi de sorma. Biri Allah'a azamet ve izzet sıfatlarında ortaklık iddia eden, biri Allah'ın işinde şüpheye düşen ve biri Allah'ın rahmetinden ümidini kesendir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Edebu'l-Müfred 204 (590), Taberani, T. el-Kebir 8/306 (788), İbn Hibban, Mevarid 42 (50) ve Hakim (1/119, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Musa el-Eş'ari

 

20543 (1) Ebu Musa el-Eş' ari bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koku sürünüp te kokusunu hissetsinler diye bir topluluğun yanından geçen kadın şöyle şöyledir (zinakar ve asidir)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20544 (2)- Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koku sürünüp te kokusunu hissetsinler diye bir topluluğun yanından geçen kadın zinakardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20545 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Koku sürünüp te kokusunu hissetsinler diye bir topluluğun yanından geçen kadın zinakardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ