MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

43- Boya'nın ve Kına'nın Kadınlara Müstehab Olması

 

1. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ashabmdan Bir Kadın

 

20546 (1) İbn Damra b. Said, ninesi kanalıyla kendilerinden olan bir kadından bildiriyor -Bu kadın, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte iki kıbleye müteveccihen namaz kılan bir kadındı-: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi ve: ''Kına yakın, sizden biriniz eli erkek eli gibi oluncaya kadar kına yakınmayı bırakıyor'' buyurdu. Bunun üzerine kadın vefat edene kadar kına yakınmayı bırakmadı. Seksen yaşında iken de kına yakınıyordu.

 

[Zayıf]

 

 

2. Hz. Aişe

 

20547 (1) Müminlerin annesi Aişe der ki: Bir kadın perdenin arkasından elindeki mektubu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uzattı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini tutarak: ''Bu erkek eli midir yoksa kadın eli midir anlayamıyorum'' dedi. Kadın: "Kadın elidir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer kadın olsaydın tırnaklar'nın rengini kına ile değiştirirdin'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tereccül 4/77 (4166), Nesai, zıne 8/142 (5089) ve Beyhaki, nikah (7/86) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

20548 (1) Kerıme binti Hemmam der ki: Hz. Aişe'nin: "Ey kadınlar topluluğu! Yüzünüzü boyarmaktan sakının" dediğini duydum. Kadının biri kına yakınmayı sorunca: "Kına yakınmakta bir sakınca yoktur. Ancak ben bundan hoşlanmıyorum. Çünkü sevdiğim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun kokusundan hoşlanmazdı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tereccül4/76 (4164), Nesai, zıne 8/142 (5090) ve Beyhaki, hac (5/61) rivayet ettiler.

 

 

 

20549 (2)- Kerime binti Hemmam der ki: Hz. Aişe'ye yer açmak için Mescid-i Haram'a girdim. Bir kadın ona: "Ey Müminlerin annesi! Kına hakkında ne dersin?" diye sorunca, Aişe şu karşılığı verdi: "Habibim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rengini beğenir ve kokusundan hoşlanmazdı. İki hayız arasında veya her hayızda onu bir defa kullanmanız haram değildir."

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

20550 (1) Hz. Aişe der ki: Osman b. Maz'tin'un hanımı önceleri kına yakar kokular sürünürdü, sonra ise bunları bıraktı. Bir ara yanıma girince: "Kocan burada mı, yoksa gurbette mi?" diye sordum. Kadın: "Burada, ama yok gibi" karşılığını verdi. Ona: "Neyin var?" diye sorduğumda: "Osman dünyadan da, kadınlardan da yüz çevirmiş" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiği zaman bunu anlattım. Bunun üzerine Osman'ı çağırdı ve: ''Ey Osman! Bizim iman ettiğimize sen de iman ediyorsun değil mi?'' diye sordu.

Osman: "Tabi ki ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bizi örnek a'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7611) der ki: "Ahmed'in senedlerinin ravileri güvenilir kimselerdir.

Ancak "Sizin Allah'tan en çok korkanınız" versiyonunu Ahmed mürselolarak, Bezzar ise muttasıl olarak güvenilir raviler kanalıyla rivayet etmiştir."

18128 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ