MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 39- Saç Eklemenin Yasaklanması, Ekleyenin ve Ekletenin lanetlenmesi

 

8. İbn Mes'ud

 

20517 (1) Kabisa b. Cabir el-Es edi der ki: Esed oğullarından yaşlı biriyle İbn Mes'ud'un yanına gittim. İbn Mes'ud şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, yüzündeki kılları yolduran kişileri, güzellik için ön dişlerinin arasını açanları, dövme yaptırıp Allah'ın yaratmış olduğu hilkati değiştirenleri lanetlediğini işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, (2/282) rivayet etti.

 

 

 

20518 (2)- Kabisa b. Cabir el-Esem der ki: Esed oğullarından yaşlı biriyle İbn Mes'ud'un yanına gittim ve bu kişi bir şeyler anlattı. Bunun üzerine Abdullah şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, yüzündeki kılları yolduran kişileri, güzellik için ön dişlerinin arasını açanları, dövme yaptırıp Yüce Allah'ın yaratmış olduğu hilkatı değiştirenleri lanetlediğini işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

20519 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Allah, dövme yaptıran ve yapan kişileri, güzellik için ön dişlerinin arasını açanları, tüylerini yolduranları ve Allah'ın yaratmış olduğu hilkatı değiştirenleri lanetlemiştir." (Ravi Alkame anlatıyor) Bu haber, kendisine Ümmü Yakub denilen Esed kabilesinden bir kadına ulaşınca: "Ey Ebu Abdirrahman! Bana, şunu şunu lanetlediğin haberi geldi" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in lanetlemiş olduğunu ve Allah'ın Kitab'ında mevcut olan şeyi niye lanetlemeyeyim ki?" cevabını verdi. Kadın: "Ben iki kapak arasını (Kur'an'ı) okumaktayım ve öyle bir şey görmemekteyim" deyince: "Eğer okumuş olsaydın görürdün. Sen: ''Nebi size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının''[Haşr 7] ayetini okumadın mı?" dedi. Kadın: "Evet, okudum" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bunları yasakladı" karşılığını verdi. Kadın: "Senin hanımın da bunlardan bazılarını yapmaktadır" deyince, Abdullah: "Git ve bak bakalım, öyle bir şey yapıyor mu?" karşılığını verdi. Kadın gidip baktığında öyle bir şeyolmadığını gördü ve gelip: "Böyle bir şey görmedim" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Eğer öyle bir şeyolsaydı o yanımızda bulunamazdı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5948), Müslim (2125), İbn Mace (1989) ve Nesai (2/281) rivayet ettiler.

 

 

       

20520 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Allah, dövme yaptıran ve yapan kişileri, güzellik için ön dişlerinin arasını açanları, tüylerini yolduranları ve Allah'ın yaratmış olduğu hilkatı değiştirenleri lanetlemiştir." (Alkame anlatıyor) Bu haber, Ümmü Yakub adında Esed kabilesinden bir kadına ulaşınca: "Ben iki kapak arasını (Kur'an'ı) okumaktayım ve öyle bir şey görmemekteyim" deyince: "Eğer okumuş olsaydın görürdün. Sen: ''Nebi size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının''[Haşr 7] ayetini okumadın mı?" dedi. Kadın: "Senin eşlerinden biri bunlardan bazılarını yapmaktadır" deyince, Abdullah: "Git ve bak bakalım, öyle bir şey yapıyor mu?" karşılığını verdi. Kadın gidip baktığında öyle bir şeyolmadığını gördü ve gelip: "Böyle bir şey görmedim" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Eğer öyle bir şeyolsaydı o yanımızda kalamazdı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20521 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Allah, dövme yaptıran kişileri, güzellik için ön dişlerinin arasını açanları, tüylerini yolduranları ve Allah'ın yaratmış olduğu hilkatı değiştirenleri lanetlemiştir." Sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in lanetlediği kimseleri ben de lanetlemeyeyim mi?" dedi. Esed kabilesinden bir kadın: "Senin hanımın da bunlardan bazılarını yapmaktadır" deyince, Abdullah: "Git ve bak bakalım, öyle bir şey yapıyor mu?" karşılığını verdi. Kadın gidip baktığında öyle bir şeyolmadığını gördü ve gelip: "Böyle bir şey görmedim. Ancak bunu Mushafta da göremedim" dedi. Bunun üzerine Abdullah: "Evet, çünkü bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyledi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20522 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Allah, dövme yaptıran kişileri, tüylerini yolduranları ve güzellik için ön dişlerinin arasını açanları -Şu'be rivayetinde: "Allah'ın yaratmış olduğu hilkatı değiştirenleri" ibaresi geçmiştir- lanetlemiştir. Şüphesiz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

20523 (7)- Mesruk bildiriyor: Bir kadın İbn Mes'ud'a gelerek: "Bana bildirilene göre sen saç ekleme yi yasaklıyor muşsun" deyince, İbn Mesud: "Evet" cevabını verdi. Kadın: "Sen bunu Allah'ın Kitabı'nda mı buluyor sun? Yoksa Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şey midir?" dedi. İbn Mes'ud: "Ben bunu Allah'ın Kitabı'nda bulmaktayım ve Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim" cevabını verdi. Kadın: "Vallahi ben Kuran'ın iki kapağı arasını okudum, ama öyle bir şey görmedim" deyince, İbn Mes'ud:

"Sen Kur'i:'m'da: ''Nebi size ne verdiyse onu alın, size ne yasaldadıysa ondan da sakının''[Haşr 7] ayetini okumadın mı?" karşılığını verdi. Kadın: "Evet okudum" deyince, İbn Mes'ud: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tüylerini yolduranları, güzellik için ön dişlerini törpületenleri, saç ekletenleri, bir hastalık sebebi dışında dövme yaptıran kişileri lanetlediğini işittim" karşılığını verdi. Kadın: "Senin kadınlarından biri saçına saç eklemiş olmasın" deyince, İbn Mes'ud: "O zaman gir de bak" dedi. Kadın içeri girip çıktı ve: "Böyle bir şey görmedim" dedi. Bunun üzerine İbn Mes'ud: "(Böyle bir şeyolsa) o zaman salih kulun, ''Size yasak ettiğim şeylerin aksini yaparak size aykırı davranmak istemiyorum''[Hüd 88] şeklindeki vasiyetini ben muhafaza etmemiş olurum" karşı lığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/146) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ