MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 39- Saç Eklemenin Yasaklanması, Ekleyenin ve Ekletenin lanetlenmesi

 

9. Muaviye

 

20524 (1) Said b. el-Müseyyeb der ki: Muaviye, Medine'ye geldiğinde bize hutbe verdi. Hutbe esnasında bir tutam saç çıkarıp: "Ben, Yahudilerden başka kimselerin öyle yaptığım (takma saç taktıklarım) görmedim. Böyle yapıldığı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verilince, onu: ''Yalancılık (=sahtekarlık)'' diye adlandırdı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, libas 10/374 (5938), Müslim, libas 3/1680 (2127) ve Nesai, zine 8/144 (5092) rivayet ettiler.

 

 

 

20525 (2)- Said der ki: Muaviye bir gün: "Sizler kötü bir şeyortaya çıkardınız. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yalam yasakladı" dedi. Adamın biri ucunda bez olan bir asayla gelip (onu göstererek): "İşte yalancılık budur" dedi. Ebu Amir der ki: Katade: "Burada kadınların kendisiyle saçlarım çoğalttığı bezler kastedilmektedir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20526 (3)- Said b. el-Müseyyeb der ki: Muaviye, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veya Medine minberinde hutbe verdi. Hutbe esnasında bir tutam saç çıkarıp: "Ben, Yahudilerden başka kimselerin öyle yaptığım (takma saç taktıklarını) görmedim. Böyle yapıldığı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verilince, onu: ''Yalancılık'' diye adlandırdı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20527 (4)- Humeyd b. Abdirrahman bildiriyor: Muaviye'nin elinde bir tutam saçla hutbe verdiğini gördüm. Onun şöyle dediğini işittim: "Ey Medineliler! Alimleriniz nerededir? Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunun gibisini (saç ekletmeyi) yasakladığını ve: ''İsrailoğulları kadınları bunu (saçlarına saç ekletmeyi) adet edindikleri için helak oldular'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

20528 (5)- Humeyd b. Abdirrahman bildiriyor: Muaviye'nin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberinde (hutbe verip) şöyle dediğini işittim: "Ey Medineliler! Alimleriniz nerededir? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Aşura günü olan böylesi bir günde: ''İçinizden bu günde oruç tutmak isteyenler tutsun'' buyurduğunu işittim." Ardından Muaviye giysisinin kolundan bir tutam saç çıkarıp: "Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunun gibisini (saç ekletmeyi) yasakladığını ve: ''İsrailoğulları kadınları bunu (saçlarına saç ekletmeyi) gelenek haline getirdikleri için helak oldular'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

10588 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

20529 (6)- Said b. el-Müseyyeb der ki: Muaviye b. Ebi Süfyan Medine'ye son gelişinde bir tutam saç çıkarıp: "Ben, Yahudilerden başka kimselerin öyle yaptığını (takma saç taktıklarını) görmedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu: ''Yalancılık'' diye adlandırdı" dedi. Muaviye sanki saç eklemeyi kasdetmekteydi.

 

 

SONRAKİ