MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

39- Saç Eklemenin Yasaklanması, Ekleyenin ve Ekletenin lanetlenmesi

 

1. Aişe

 

20497 (1) Hişam b. Urve, babası kanalıyla Aişe'den bildiriyor: Kadının biri ona gelip: "Benim evlenecek bir kızım var. Bir rahatsızlığından dolayı saçları seyrekleşti. Ona saç ekleyebilir miyim?" deyince, Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni de ekleten, de -veya- (sadece) ekleteni lanetlemiştir" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, libas 10/374 (5934), Müslim, libas 3/1676 (2123) ve Nesai, zine 8/146 (5098) rivayet ettiler.

 

 

 

20498 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Ensar'dan bir cariye evlendikten sonra hastalanmış ve saçı dökülmüştü. Ailesi ona saç eklemek istedi ve bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni de, ekleteni de lanetledi.

 

[Sahih]

 

 

 

20499 (3)- Havvat b. Salih, halası Ümmü Amr binti Havvat'tan bildiriyor: Kadının biri Aişe'ye: "Kızım hastalandı ve saçları döküldü. Saçları çok kısa olduğu için onu tarayamıyorum. Bir de o gelin olacaktır. Saçlarına bir eklemede bulunabilir miyim?" deyince, Aişe: " Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni de, ekleteni de lanetlemiştir" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (4960) rivayet etti.

 

 

 

20500 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: Ensar'dan bir kadın Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın  Resulü! Kızım rahatsızlandı ve saçları döküldü. Kocası ise bu durumdan dolayı bana eziyet etmektedir. Ona saç ekleyebilir miyim?" dedi. Bunun üzerine  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır, çünkü saç ekletenler lanetlenmiştir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5205) ve Müslim (2123) rivayet ettiler.

 

 

 

20501 (5)- Safıyye binti Şeybe, Hz. Aişe'den bildiriyor: Bir kadın ona gelip: "Kızımın saçları döküldü. Onun başına onu güzelleştirecek bir şey koyabilir miyiz?" diye sordu. Bunun üzerine Aişe şu karşılığı verdi: "(Bir gün) bir kadının senin sorduğun gibi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğunu işittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saç ekleyeni de, ekleteni de lanetlemiştir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/42, 212), Müslim (6/166) ve Nesai (8/146) rivayet ettiler.

 

 

 

20502 (6)- Safiyye binti Şeybe, Aişe'den bildiriyor: Ensar'dan bir kadın kızını evlendirip nikahını kıydı. Kız hastalandı ve saçları döküldü. Kadın Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Kocası onu artık almak istemektedir. Onun saçına bir eklemede bulunayım mı?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah saç ekleteni lanetlemiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20503 (7)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yüzün kıllarını yolanı ve yolduranı, dövme yapanı ve yaptıranı, saç ekleyeni ve ekleteni lanetlerdi."

 

[Zayıf]

 

 

 

20504 (8)- Hz. Aişe der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), dövme yapmayı, saç eklemeyi ve ekletmeyi, yüzdeki kılları yolmayı ve yoldurmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/147) rivayet etti.

 

 

2. Esma binti Ebi Bekr

 

20505 (1) Esma binti Eb]' Bekr bildiriyor: Bir kadın Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Benim evlenecek bir kızım var. Bir rahatsızlığından dolayı saçları döküldü. Ona saç ekleyebilir miyim?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saç ekleyeni de ekleteni de lanetlemiştir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/212-3), Müslim (6/165), İbn Mace (1988) ve Nesai (8/145) rivayet ettiler.

 

 

 

20506 (2)- Esma der ki: Bir kadın Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Benim evlenecek bir kızım var. O kızamık oldu ve saçları seyrekleşti. Ona saç ekleyebilir miyiz?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah, saç ekleteni de, ekleyeni de lanetlemiştir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20507 (3)- Esma binti Ebi Bekr bildiriyor: Ensar'dan bir kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Benim evlenecek bir kızım var. Onun saçları seyrekleşti. Ona saç eklememde bir günah var mıdır?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saç ekleyeni de, ekleteni de lanetlemiştir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20508 (4)- Esma bildiriyor: Bir kadın Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ben kızımı evlendirdim (birine nikahladım). Ancak kızım hastalandı ve saçları döküldü. Kocası artık onu almak için yanıma gelip gitmektedir. Ona saç ekleyebilir miyim?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyen ve ekleten hakkında ağır laflar söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buharl (7/212) ve Müslim (6/165) rivayet ettiler.

 

 

 

20509 (5)- Esma binti Ebi Bekr bildiriyor: Ensar'dan bir kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Benim evlenecek bir kızım var. Onun saçları seyrekleşti. Ona saç eklememde bir günah var mıdır?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saç ekleyeni de, ekleteni de lanetlemiştir'' karşılığını verdi.

Veki' rivayetinde: "Saçları döküldü" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Ma'kil b. Yesar

 

20510 (1) Ma'kil b. Yesar bildiriyor: "Ensar'dan bir adam bir kadınla evlendi ve kadının saçları döküldü. Bunun üzerine adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e saç eklemeyi sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni de, ekleteni de lanetledi."

 

[Hasen]

 

Heysemi (8866) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmıştır.

Senedinde yer alan Fadl b. Delhem'de zayıfık olmakla beraber güvenilir bir kimsedir. Ahmed'in diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

4. İbn Abbb

 

20511 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} saç ekleyeni, ekleteni, kendini kadınlara benzeten erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetlemiştir."

 

[Hasen]

 

20512 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20512 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni, ekleteni, kendini kadınlara benzeten erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetlemiştir. "

 

[Hasen]

 

17306 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

5. İbn Ömer

 

20513 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni, ekleteni, dövme yapanı ve yaptıranı lanetlemiştir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5937, 5940), Müslim (5622-3), Ebu Davud (4168), İbn Mace (1987), Tirmizi (1759, 2783) ve Nesai (8/145, 188) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Hureyre

 

20514 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saç ekleyeni, ekleteni, dövme yapanı ve yaptıranı lanetlemiştir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20515 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Göz değmesi diye bir şey vardır'' buyurdu. Dövme yaptırmayı da yasakladı.

 

Diğer tahric: Buhari (5740) rivayet etti. 19622 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Cabir b. Abdillah

 

20516 (1) Cabir b. Abdullah der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının başına (saçlarına) bir eklemede bulunmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, libas 3/1676 (2122) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ