MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

38- Kadınların Eteklerini Uzatma Ruhsatı

 

1. Ümmü Seleme

 

20484 (1) Ümmü Seleme der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Kadınlar (eteklerini uzatma konusunda) nasıl yapmalıdır?" dediğimde: ''(Erkeklerin iz arı ndan) bir karış (daha fazla) uzatsınlar'' buyurdu. "Bu şekilde ayakları açıkta kalır" dediğimde: ''Bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4118) ve Nesai (8/209) rivayet ettiler.

 

 

 

20485 (2)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Ümmü Seleme der ki:

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlar eteklerini bir karış uzatsmlar'' buyurdu. "Bu şekilde ayakları açıkta kalır" dediğimde: ''Bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20486 (3)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kadınların eteklerini uzatma konusunu sorduğumda: ''(Erkeklerin izarından) bir karış (daha fazla uzatsınlar)'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu şekilde ayakları açıkta kalır" dediğimde: ''0 zaman bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20487 (4)- Ümmü Seleme der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Kadınlar (eteklerini uzatma konusunda) nasıl yapmalıdır?" dediğimde: ''(Erkeklerin iz arı ndan) bir karış (daha fazla) uzatsınlar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu şekilde bazı yerleri açıkta kalır" dediğimde: ''O zaman bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20488 (5)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Fatıma'nın giysisinin baldırdan aşağı sarkan kısmını bir karış olarak ayarlamıştı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, libas 4/224 (1732) rivayet etti.

 

 

2. İbn Ömer

 

20489 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların eteklerini (baldırdan aşağı) bir karış salmalarına ruhsat verdi. Bunun üzerine: "Bu şekilde ayakları açıkta kalır" dediğimizde: ''O zaman bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20490 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimseye kıyamet gününde (rahmet nazarıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

Nafi' der ki: Bana bildirildiğine göre ünunü Seleme: "Nasıl yapacağız?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Erkeklerin izarından) bir karış (daha fazla uzatın)'' buyurdu. Ümmü Seleme: "Bu şekilde ayaklarımız açıkta kalır" dediğinde: ''0 zaman bir arşın uzatın. Daha fazla da uzatmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (21299, 300) ve Ebu Davud (4/111) rivayet ettiler.

 

 

 

20491 (3)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), müminlerin annelerine eteklerini (erkeklerinkinden) bir karış (fazla) uzatmalarına izin verdi. Sonra onu daha fazla uzatmak istediler. Bunun üzerine bir karış daha uzatmalarına izin verdi. Bundan sonra da (kadınlar) bize etek gönderdiklerinde onları bir arşın (uzunluğunda olacak şekilde) ölçüyorduk."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/111) ve İbn Mace (2/195) rivayet ettiler.

 

 

 

20492 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri etek uzatma konusunu sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Erkeklerin izarından) bir karış (daha fazla) uzatın'' buyurdu. Onlar: "Bir karış edeb yerimizi örtmez" deyince: ''0 zaman bir arşın uzatın'' buyurdu. Artık bundan sonra Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden biri entari edinmek istediği zaman bir arşın fazla bırakıp onu etek yapıyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

20493 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

Nafi' der ki: Süleyman b. Yesar'ın bana bildirdiğine göre Ümmü Seleme, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların (eteklerini uzatma) durumunu söyleyince: ''(Erkeklerin iz arı ndan) bir karış (daha fazla) uzatsınlar'' buyurdu. Ümmü Seleme: "Bu şekilde ayakları açıkta kalır" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

20379 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Hz. Aişe

 

20494 (1) Ebu Hureyre, Hz. Aişe'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} kadınların etekleri konusunda: ''Bir karış (uzatsınlar'' buyurunca, Aişe: "O zaman baldırları açıkta kalır" dedi. Bunun üzerine: ''0 zaman bir arşın uzatsınlar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, libas 2/1185 (3580) rivayet etti.

 

 

 

20495 (2)- Ebu Hureyre, Hz. Aişe'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların etekleri konusunda: ''Bir karış (uzatsınlar'' buyurunca, Aişe: "O zaman baldırları açıkta kalır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bir arşın uzatsınlar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

20496 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Fatıma'ya veya Ümmü Seleme'ye eteğini bir arşın uzatmasını emretti."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1185 (3582) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ