MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 35- İzarı Yerde Sürüme'nin Cezası

 

2. Enes

 

20455 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzar baldırın yarısına veya topuklara kadar indirilir. Daha fazla indirilmesinde hayır yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/122): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20456 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarl baldırın yarısına kadar indirilir'' buyurdu. Bunun Müslümanlara ağır geldiğini görünce: 170puklara kadar indirilir. Daha fazla indirilmesinde de hayır yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20457 (3)- Enes der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzar, baldırın yarısına kadar indirilirl' buyurdu. Bu durum Müslümanlara ağır gelince: "Topuklara kadar in dirilir. Daha fazla indirilmesinde de hayır yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ubeyde

 

20458 (1) Eş'as, halasından, o da amcasından bildiriyor: Zulmecaz çarşısında idim ve üzerimde beyaz ve siyah çizgileri olan bir giysi vardı. Onu arkamda yerde sürümekteydim. Bir kişi beni bastonuyla dürterek: "İzarını yukarı çek. Çünkü ömrü daha uzun olur ve daha temiz kalır'' dedi. Baktığımda bu kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm. İzarın ucu baldırlarının ortasındaydı.

 

[Zayıf]

 

 

 

20459 (2)- Ubeyde b. Halef der ki: Ben genç iken Medine'ye geldim.

İzarımı arkamda yerde sürümekteydim. üzerimde beyaz ve siyah çizgileri olan (sarındığım) bir giysi vardı. Bir adam bana yetişip beni bastonuyla dürttü. Sonra: ''Giysini yukar kaldırsan ömrü daha uzun olur ve daha temiz kalır'' dedi. Dönüp baktığımda bu kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm. "Ey Allah'ın Resulü! Bu siyah beyaz çizgili güzel bir örtüdür" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çizgili güzel örtü olsa bile ben senin için güzel bir örnek değil miyim?" buyurdu. Baktığımda izarının topuklardan yukarı ve baldırlardan aşağı olduğunu gördüm.

 

[Zayıf]

 

 

4. Huzeyfe

 

20460 (1) Huzeyfe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) baldırımın veya kendi baldırının kasını tutarak: ''İzarın yeri işte burasıdır. Eğer bunu kabul etmezsen biraz daha aşağısıdır. Bunu da kabul etmezsen izarın topuklardan aşağı bir hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, liMs 4/247 (1783), İbn Mace, liMs 2/1182 (3572), Nesai, zine 8/206 (5329) ve Humeydi 1/211 (445) rivayet ettiler.

 

 

 

20461 (2)- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) baldırımın veya kendi baldırının kasını tutarak: ''İzarın yeri işte burasıdır. Eğer bunu kabul etmezsen biraz daha aşağısıdır. Eğer bunu da kabul etmezsen biraz daha aşağısıdır. Eğer bunu da kabul etmezsen izarın topuklarda veya topukların izarda bir hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20462 (3)- Huzeyfe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) baldırımın veya kendi baldırının kasını tutarak: ''İzarın yeri işte burasıdır. Eğer bunu kabul etmezsen biraz daha aşağısıdır. Eğer bunu da kabul etmezsen izarın topuklarda veya tapukların izarda bir hakkı yoktur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20463 (4)- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) baldırımın kasını tutarak: ''İzarın yeri işte burasıdır. Eğer bunu kabul etmezsen biraz daha aşağısıdır. Eğer bunu da kabul etmezsen izarın topuklarda bir hakkı yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5.Şerid

 

20464 (1) Amr b. eş-Şerid, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), SakiDi bir adamın peşine takıldı. Ardından hızlıca giderek ona yetişti ve giysisini tutup: "İzarını yukarı kaldır" buyurdu. Adam dizlerini açarak: "Ey Allah'ın Resulü! Benim ayaklarım içe doğru eğiktir. Yürürken dizlerim birbirine değmektedir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın yarattığı her şey güzeldir'' buyurdu. Bundan sonra bu adamın ızarının ölene kadar hep baldırlarının yarısına kadar olduğu görüldü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 7/315 (7240) rivayet etti. Heysemi (5/124): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20465 (2)- Şerid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izarını sürüyen birini gördü ve süratle yanına giderek: ''İzarıni yukarı kaldır ve Allah'tan kork'' buyurdu. Adam: "Benim ayaklarım içe doğru eğiktir. Yürürken dizlerim birbirine değmektedir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarını yukarı kaldır. Allah'ın yarattığı her şey güzeldir'' buyurdu. Bundan sonra bu adamın izarının hep baldırlarının yarısına kadar olduğu görüldü.

 

[Sahih]

 

 

6. Amr el-Ensari

 

20466 (1) Kasım b. Abdirrahman, Amr b. Filan el-Ensari'den naklediyor: Kendisi izarını sürüyerek yürürken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine yetişti ve perçeminden tutarak: ''Allahım! Bu senin kulundur. Senin carı'yenin oğlu olan kulunun oğludur" dedi. Amr: "Ey Allah'ın Resulü! Ben bacakları ince olan birisiyim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Amr! Şüphesiz ki Allah her şeyin yaratılışını güzel yapmıştır'' buyurdu. Sonra: ''Ey Amr!" diyerek sağ elinin dört parmağıyla Amr'ın dizleri altına vurup: ''Ey Amr! İzarın ulaşacağı yer işte burasıdır'' buyurdu. Sonra elini kaldırıp vurduğu yerin hemen altına vurarak: ''Ey Amr! İzarın ulaşacağı yer işte burasıdır'' buyurdu. Sonra elini kaldırdı ve ikinci vurduğu yerden aşağı koyarak: ''Ey Amr! İzarın ulaşacağı yer işte burasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Tirmizi 4/247 (1783), İbn Mace 2/1182 (3572) ve Taberani, M. es-Sağir (1/97) rivayet ettiler. Heysemi (5/23): "Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

7. Semure b. Fatik

 

20467 (1) Semure b. B.tik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Semure, kulak yumuşağında aşağı sarkan saçlarını alsa ve izarını biraz sıvasa ne güzel bir gençtir'' buyurdu. Bunun üzerine Semure öyle yapıp kulak yumuşağından aşağı sarkan saçlarını kısalttı ve izarını sıvadı.

 

26687 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ