MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Giysisini Sürüyen Kimsenin Cezası ve Bu Sebeple Birinin Yerin Dibine Batırılması Hakkında

 

1. İbn Ömer

 

20468 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dünyada iken gösteriş giysisi giyen kişiye kıyamet gününde Allah zillet giysisi giydirir'' buyurdu. [Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/197, 198) rivayet etti.

 

 

 

20469 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyada iken gösteriş giysisi giyen kişiye kıyamet gününde Allah zillet giysisi giydirir'' buyurdu.

 

Şerik: "Ben Muhacir'i gördüm ve onunla oturdum" dedi.  [Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

20470 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): lAdamın biri giydiği kaftanla böbürlenirken, giyim kuşamıyla kendini beğenmiş ve izarını da yere kadar salmışken yerin dibine batırıldı. Kıyamet gününe kadar da orada battp duracaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2/156) rivayet etti.

 

 

 

20471 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Adamın biri giydiği iki aba ile böbürlenirken yerin dibine batırıldı. Kıyamet gününe kadar da orada batıp duracaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/156, 61149) ve Buhari, Fethu'l-Bari (10/221, 222) rivayet ettiler.

 

 

 

20372 (3)- Cedr b. Zeyd der ki: Medine'nin giriş kapısında Salim b.

Abdillah ile birlikte oturmuştum. O sırada Kureyşli bir genç oradan geçti. Sanki izarı gevşemişti. Salim: "İzarım yukarı çek" deyince, genç özür dileyerek: "İzarım ketendendir, bu sebeple gevşemiştir" demeye başladı. Genç gittikten sonia Salim, Ebu Hureyre'den şöyle işittiğini söyledi: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden önce bir adam kendini beğenerek (kibirlenerek) kaftanlnı giyinmiş gidiyordu. Allah onu yere batırdı. Kıyamet gününe kadar da orada batlp duracaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-Bari 10/258 (5789) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9599) rivayet ettiler.

 

 

 

20473 (4)- Ebu Rafi' bildiriyor: Kureyşli bir genç giydiği kaftanla kibirlenerek Ebu Hureyre'nin yanına geldi. Bunun üzerine Ebu Hureyre dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Sizden önceki kavimlerden bir adam omuzuna sarkan saçları ve giydiği kaftanıyla kibirleniyorduo Bu sebeple yere batırıldı. Kıyamet gününe kadar da orada batıp duracaktır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim, libas 3/1653 (2088) rivayet etti.

 

 

 

20474 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -veyaEbu'l-Kasım şöyle buyurdu: "Adamın biri giydiği kaftan ve omuzlarına kadar taranmış saçları ile kibirlenerek yürürken yere batırıldıo Kıyamet gününe kadar da orada batıp duracaktır."

Haccae rivayetinde: "Allah onu yere batırdı '' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, libas (7/183) ve Müslim, libas 3/1653 (2088) rivayet ettiler.

 

 

 

20475 (6)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Adamın biri giydiği abası ve omuzlarına inen saçları ile kibirlenerek yürürken yere batırıldı. Kıyamet gününe kadar da orada batıp duracaktır."

 

[Sahih]

 

 

 

20476 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adamın biri giydiği giysi ile kibirlenerek ve izarını ;ıerde sürüyerek yürürken yeryüzü onu yuttu. Kıyamet gününe kadar da orada batıp duracaktır."

 

[Sahih]

 

 

 

29478 (9)- Hasan der ki: Ebu Hureyre öğrencilerine bir şeyler anlatırken üzerinde yeni giysi olan bir adam kendisine doğru geldi. Kibirli bir şekilde yürüyerek Ebu Hureyre'nin önünde durup: "Ey Ebu Hureyre! Bu kaftanım için yanında bit fetva var mıdır?" diye sordu. Ebu Hureyre başını kaldırıp dedi ki: "Doğru söyleyen ve tasdik edilen dostum Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle anlattı: ''Sizden önceki kavimlerden bir adam giyinmiş olduğu iki abası ile kibirlenirken Allah ona öfkelendi ve yeryüzüne onu yutmasını emretti. Canım elinde olana yemin olsun ki kıyamet gününe kadar o yerde batıp duracaktır.'' Eyadam! Kıyamet gününe kadar git (ve yerde sen de bat)."

 

[Hasen]

 

 

 

20479 (10)- Ebu Hureyre der ki: ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mümin kimsenin izarı, baldırlarının adelesine kadardır. Sonra baldırlarının yarısına kadardır. Sonra topuklara kadardır. Daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir.''

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/207) rivayet etti.

 

 

 

20480 (11)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım şöyle buyurdu: "Mümin kimsenin izarı baldırlarının kaba etine kadardır. Ondan aşağısı da topukların üzerine kadardır. Daha aşağıda olan kısmı ise ateştedir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9629-30) rivayet etti.

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

20481 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''(Sizden önceki kavimlerden) bir adam giyinmiş olduğu yeni kaftanı ile kibirlenirken Allah'ın emri üzerine yeryüzü onu yuttu. Kıyamet gününe kadar da o yerde batlp duracaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/315) rivayet etti.

 

 

4. İbn Ömer

 

20482 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Adam'ın biri kibirlenerek izarını yerde sürürken yerin ıçine battı. Kıyamet gününe kadar da o yerde batlp duracaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buha.ri (6/381) ve Nesai (2/298, 299) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ