MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Giysiyi Yerde Sürümenin Yasaklanması ve Böyle Yapan Kişinin Uhrevi Cezası

 

1. Aişe

 

20370 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarın topuktan aşağı olan kısmı; cehennemdedir'' buyurdu.  [Sahih]

 

 

 

20371 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarın topuktan aşağı olan kısmı, cehennemdedir'' buyurdu.  [Sahih]

 

 

 

20372 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarın topuktan aşağı olan kısmı, cehennemdedir'' buyurdu.  [Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

20373 (1) Eslem der ki: Babam beni İbn Ömer'in yanına gönderdi. Kapıya vardığımda: "Girebilir miyim?" diye seslendim. Beni sesimden tanıyınca: "Evladım! Birilerinin yanına gittiğin zaman önce ''es-Selimu aleykum'' de. Şayet selamını alırlarsa o zaman ''Girebilir miyim?'' diye sor" dedi. Sonra oğlu Vikıd'ın izarını yerde sürüdüğünü gördü. Ona: "İzarını yukarı çek. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse Allah ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

20907 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20374 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5791) ve Nesai (8/206) rivayet ettiler.

 

 

 

20375 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9644-5) rivayet etti.

 

 

 

20376 (4)- Müslim b. Yennik bildiriyor: İbn Ömer izarını yerde sürüyen birini görünce: "Sen kimlerdensin?" diye sordu. O da nesebini söyleyince Leys oğullarından biri olduğunu gördü. İbn Ömer onu tanıyıp dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu iki kulağımla şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim kibirlenerek izarını yerde sürürse şüphesiz ki Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5510-1) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9641-2) rivayet ettiler.

 

 

 

20377 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse şüphesiz ki Allah, kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20378 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20379 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

Nafi' der ki: Süleyman b. Yesar'ın bana bildirdiğine göre Ümmü Seleme, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların (eteklerini uzatma) durumunu zikredince: ''(Erkeklerin izarından) Bir karış (daha fazla) uzatsınlar'' buyurdu. Ümmü Seleme: "Bu şekilde ayakları açıkta kalır" deyince de, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir arşın uzatsınlar. Daha fazla da uzatmasınlar'' buyurdu.

 

20493 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

20380 (8)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim iza rın i -veya- giysisini -ki buradaki şüphe, Yahya'ya aittir-kibirlenerek yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2656), Buhari (5783), Müslim (5504) ve Tirmizi (1730) rivayet ettiler.

 

 

 

20381 (9)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Salim kanalıyla Buhari (3665, 5784, 6062), Ebu Davud (4585) ve Nesai (8/208) rivayet ettiler.

 

 

 

20382 (10)- Müslim b. Yennik bildiriyor: Abdullah b. Ömer ile birlikte Abdullah oğullarının bir meclisinde oturmaktaydım. İzarını bırakmış Kureyşli bir genç geçince, Abdullah onu çağırdı ve: "Sen kimlerdensin?" diye sordu. O da: "Bekr oğullarındanım" karşılığını verdi. Abdullah:

"Allah'ın kıyamet gününde sana (rahmet bakışıyla) bakmasından hoşlanır mısın?" diye sorunca, genç: "Evet" diye cevap verdi. Bunun üzerine Abdullah: "(O zaman) izarını yukarı çek" dedikten sonra parmağıyla kulaklarını göstererek şöyle dedi: "Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek izarını yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

20383 (11)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürsel Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu. Hz. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Onu düzeltmeme rağmen izarımın bir yanı gevşeyip yerde sürümektedir (ne yapmalıyım?)" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuşkusuz ki sen bunu kibirle yapanlardan değilsin'' buyurdu.

Musa der ki: Salim'e: "Abdullah (b. Ömer) izarını yerde sürüyeni zikretti mi?" dediğimde: "Onun sadece giysisini sürüyen kimseyi zikrettiğini işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3665), Ebu Davud (4085) ve Nesai (8/208) rivayet ettiler.

 

 

 

20384 (12)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20385 (13)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimseye, Allah (kıyamet gününde rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Huzeyme (781) rivayet etti.

 

 

 

20386 (14)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimseye Allah kıyamet gününde (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20387 (15)- Muhammed b. Abbad b. Cafer der ki: Nafi' b. Abdi'l-Haris'in azatlısı Müslim b. Yesar'a, İbn Ömer'e kibirlenerek izarını yerde sürüyen kimse hakkında Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğunu sormasını söyledim. Ben ikisi arasında oturmuştum. Onun: ''Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5512) rivayet etti.

 

 

 

20388 (16)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kibirlenerek giysilerinden birini yerde sürüyen kimseye, şüphesiz ki Allah kıyamet gününde (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20389 (17)- Muhammed b. Akil, İbn Ömer'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bir giysi verdi. Kendisi de onu giyip eteklerini (yere kadar) bırakınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağır şeyler söyledi ve cehennemden söz etti.

 

[Sahih]

 

 

 

20390 (18)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimseye Allah kıyamet gününde (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20391 (19)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kibirlenerek giysilerinden birini yerde sürüyen kimseye, şüphesiz ki Allah kıyamet gününde (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20392 (20)- Abdullah (b. Ömer) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu. Hz. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Onu düzeltmeme rağmen izarımın bir yanı gevşeyip yerde sürünmektedir (ne yapmalıyım?)" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuşkusuz sen bunu kibirle yapanlardan değilsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20393 (21)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

20394 (22)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20395 (23)- Müslim b. Yennak anlatıyor: Abdullah b. Ömer ile birlikte Mekke'de Abdullah oğullarının bir meclisinde oturmaktaydım. İzarını bırakmış bir genç oradan geçince, Abdullah ona: "Ey genç! Buraya gel" dedi. Genç gelince de: "Sen kimsin?" diye sordu. O da: "Bekr b. Sa'd oğullarından bir kişiyim" karşılığını verdi. Abdullah: "Allah'ın kıyamet gününde sana (rahmet bakışıyla) bakmasından hoşlanır mısın?" diye sorunca, genç: "Evet" diye cevap verdi. Bunun üzerİne Abdullah şöyle dedi: "O zaman izarını yukarı çek. çünkü şu iki kulağımla Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenmek gayesiyle izarını yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

20396 (24)- Salim b. Abdillah b. Ömer, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu. Hz. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Onu düzeltmeme rağmen izanmın bir yanı gevşeyip yerde sürünmektedir (ne yapmalıyım?)" dediğinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuşkusuz sen bunu kibirle yapanlardan değilsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20397 (25)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse, Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu. Sonrasında Abdullah bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

20398 (26)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):' "Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürsel Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20399 (27)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim kibirlenerek izarını yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim.

Zeyd der ki: İbn Ömer, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini yeni bir giysiyle gördüğünü söyledi ve şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kimdir?'' diye sorunca: "Ben Abdullah'ım" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Abdullah (Allah'ın kulu) isen izarıni yukarı çek, buyurdu. Ben de izarımı yukarı çektim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Daha da çekil buyurunca, daha da çektim. Ta ki baldırımın yarısına ulaşana kadar çektim. Sonra Ebu Bekr'e yönelip: ''Kim kibirlenerek giysisini yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu. Ebu Bekr: "Bazen izarım gevşemektedir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen onlardan değilsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20400 (28)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, Feyruz'un kendisine hediye etmiş olduğu siyed kumaşından bir giysiyi verdi. Ben de onun izarını giydiğimde beni enlemesine ve boylamasına kapladı. Ridasını da giyip onunla başımı örttüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni omuzumdan tutarak: ''Ey Abdullah b. Ömer! İzarmı yukarı kaldır. Çiinkü topukların aşağısından itibaren izarın yere değen kısmı cehennemdedir'' buyurdu.

Abdullah b. Muhammed: "Ben Abdullah b. Ömer'den daha fazla giysisini sıvayan kimseyi görmedim" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (5/123): "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ahmed'in senedinde zayıf olan Muhammed b. Akil bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

20401 (29)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, Kıbti bir giysi verdi. Usame'ye de siyera kumaşından bir giysi verdi. Baktığında giysimin eteklerini yerde sürüclüğümü gördü ve gelip omuzumdan tutarak: ''Ey Abdu''ah b. Ömer! Giysinin yere değen her kısmı cehennemdedir'' buyurdu.

Muhammed b. Akil der ki: "Bundan sonra artık İbn Ömer'in izarım baldırının yarısına kadar sıvadığını gördüm."

 

[Hasen]

 

 

 

20402 (30)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına üzerimde (hareket esnasında yeniliğinden dolayı) ses çıkaran bir izarla girdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimdir aV diye sorunca, ben: "Abdullah b. Ömer' im" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Abdullah (Allah'ın kulu) isen izarını yukarı çek'' buyurdu. Ben de izarımı baldırımın yarısına kadar çektim.

Ravi der ki: İbn Ömer ölünceye kadar izarını bu şekilde giydi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (5/123): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in isnadlarından birinin ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20403 (31)- İbn Ömer bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bir kaftan verdi. O da o kaftanı giydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce topuklardan aşağı olan kısmı ve cehennemi zikretti. Hatta izarı yerde sürüme hakkında ağır şeyler söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

 

 

20404 (32)- 20404 (32)- Zeyd b. Eslem bildiriyor: İbn Ömer'in, oğlunun oğlu olan Abdullah b. Vakıd'a şöyle dediğini duydum: "Evladım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''(Kıyamet gününde) Allah kibirlenerek izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

20405 (33)- Abdullah İbn Akil, İbn Ömer'den bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona siyed. kumaşından bir giysi verdi. Usame'ye de Kıbti bir giysi verdi. Sonra da: ''Giysiden yere değen kısım cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

20406 (1) Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah (kıyamet gününde) böbürlenerek izarmı yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğunu işittim.!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, libas (7/172) ve Müslim, libas 4/1651 (2085) rivayet ettiler.

 

 

 

20407 (2)- Muhammed b. Ziyad el-Kureşi, Ebu Hureyre'den bildiriyor: İzarını yerde sürüyen bir genç yanından geçince onu kendisinde bulunan bir demirle dürterek: "Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (kıyamet gününde) böbürlenerek iza rın i yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurduğu haberi sana ulaşmadı mı?" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim (5514-5) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9640) rivayet ettiler.

 

 

 

20408 (3)- Muhammed b. Ziyad der ki: Mervan, Ebu Hureyre'yi Medine'de görevlendirmişti. Ebu Hureyre izarını yerde sürüyen birini gördüğü zaman ayağına vurarak: "Vali geldi, vali geldi" der ve sonra: "Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (kıyamet gününde) böbürlenerek izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20409 (4)- Muhammed b. Ziyad der ki: Mervan, Ebu Hureyre'yi Medine'de görevlendirmişti. Ebu Hureyre (izarını yerde sürüyen birini gördüğü zaman) ayağına vurarak şöyle derdi: "Yolu boşaltın, yolu boşaltın. Vali geldi, vali geldi. Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah (kıyamet gününde) böbürlenerek izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

20410 (5)- Muhammed b. Ziyad der ki: Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -veya: "Ebu'l-Kasım" dedi- ''Allah (kıyamet gününde) böbürlenerek iza rın i yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20411 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim böbürlenerek izarını yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20412 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim böbürlenerek giysisini yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Ebi Şeybe (24800) ve İbn Mace (3571) rivayet ettiler.

 

 

 

20413 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İzarın topuklardan aşağı olan kısmı cehennemdedir'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9626) rivayet etti.

 

 

 

20414 (9)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildirir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye (7/192), Beyhaki (2/244) ve Hatıb, Tarih Bağdad (9/385) rivayet ettiler.

 

 

 

20415 (10)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah kıyamet gününde, izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19981) rivayet etti.

 

 

 

20416 (11)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izarı kastederek: "Topuklardan aşağı olan kısım cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20417 (12)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İzarın topuklardan aşağı olan kısmı cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20418 (13)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İzarın topuklardan aşağı olan kısmı cehennemdedir'' buyurdu.

Şu'be: "O zamanlar Said büyümüş idi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

20419 (1) Ala b. Abdirrahman, babasından bildiriyor: Kendisi Ebu Said'e izar hakkında sorulduğunu ve Ebu Said'in şöyle cevap verdiğini işitmiştir: "Sen bu konuda bilgi sahibi olan birine denk geldin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Mümin kimsenin izarı, baldırının yarısına kadardır. Ancak baldırının yarısı ile topukları arasında olmasında da bir sakınca yoktur. Daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir. Allah kıyamet gününde, izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2657), Ebu Davud (4093), İbn Mace (3573) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (9631-3) rivayet ettiler.

 

 

 

20420 (2)- Ebu Said bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim böbürlenerek giysisini yerde sürürse Allah kıyamet gününde ona (rahmet bakışıyla) bakmayacaktır'' buyurdu.

Atiyye: "İbn Ömer de bana aynı hadisi rivayet etti" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3570) ve Ebu Ya'la (1310) rivayet ettiler.

 

 

 

20421 (3)- Ala b. Abdirrahman, babasından bildiriyor: Ebu Said'e izar hakkında sorduğumda şu karşılığı verdi: "Sen bu konuda bilgi sahibi olan birine denk geldin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Müslüman kimsenin izan baldırının yarısına kadardır. Ancak baldırının yarıSı ile topukları arasında olmasında da bir sa.kınca yoktur. Daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir. Allah kıyamet gününde, izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet nazarıyla) bakmayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20422 (4)- Ali b. Abdirralıman b. Yikub, babasından bildiriyor: Ebu Said'e: " İzar hakkında Allah Resulü'nden bir şey işittin mi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Evet, ben alkış başımda olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mümin kimsenin izarı, baldırlarının yarısına kadardır. Ancak baldırının yarısı ile topukları arasında olmasında da bir sakınca yoktur'' dedikten sonra üç defa: ''Daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir'' buyurduğunu işittim

 

[Sahih]

 

 

 

20423 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümin kimsenin izarı, baldırının yarısına kadardır. Ancak topuklarına kadar olmasında ise bir sakınca yoktur. Topuktan daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Ebi Şeybe (8/391) rivayet etti.

 

 

 

20424 (6)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Müslüman kimsenin izarı, baldırının yarısına kadardır. Ancak topuklarına kadar olmasında da bir sakınca yoktur. Topuktan daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20425 (7)- Ala b. Abdirrahman, babasından bildiriyor: Ebu Said'e izar hakkında sorduğumda şu karşılığı verdi: "Sen bu konuda bilgi sahibi olan birine denk geldin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mümin kimsenin izarı baldırının yarısına kadardır. Ancak baldırının yarısı ile topukları arasında olmasında da bir sakınca yoktur. Daha aşağıda olan kısmı ise cehennemdedir. Allah kıyamet gününde, izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet nazarıyla) bakmayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Zer

 

20426 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "üç kişi vardır ki kıyamet gününde Allah onlarla konuşmayacak, onlara (rahmet nazarıyla) bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için acı bir azap vardır'' buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Böylesine hüsrana uğrayıp zarar edenler kimlerdir?" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önceki sözlerini üç defa tekrar ettikten sonra: '' (Kibirlenerek) giysisini yerde sürüyenı malını yalan yeminlerle satan ve yaptığı iyiliği başa kalkandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/102 (106), Ebu Davud, libas 4/57 (4087), Tirmizi 3/507 (1211, hasen Sahih"), İbn Mace 2/744 (2208), Nesai 5/81 (2563) ve Darimi 2/345 (2605) rivayet ettiler.

 

 

 

20427 (2)- Ebu Zer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "üç kişi vardır ki kıyamet gününde Allah onlarla konuşmayacak, onlara (rahmet nazarıyla) bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için acı bir azap vardıl'" buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Böylesine hüsrana uğrayıp zarar edenler kimlerdir?" dediğimde: ''Yaptığı iyiliği başa kalkanı (böbürlenerek) giysisini yerde sürüyen ve malını yalan yeminlerle satandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20428 (3)- Hareşe b. el-H ur bildiriyor: Ebu Zer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı. İbn Cafer rivayetinde: ''Verdiği ile başa kalkan ve izarını yerde sürüyendir'' ibaresi geçmiştir.

 

 

 

 

20429 (4)- Ebu Zer der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"üç kişi vardır ki (kıyamet gününde) Allah onlarla konuşmayacaktır. Bunlar her verdiğiyle mutlaka başa kalkanı (kibirfenerek) izarını yerde sürüyen ve malını yalan yeminlerle satandır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20430 (5)- Hareşe b. el-Hur'un, Ebu Zer'den bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "üç kişi vardır ki kıyamet gününde Allah onlarla konuşmayacak, onlara (rahmet bakışıyla) bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır'' buyurdu. Sonra Ebu Zer: "Hüsrana uğrayıp zarar ettiler, hüsrana uğrayıp zarar ettiler, hüsrana uğrayıp zarar ettiler. Ey Allah'ın Resulü! Bunlar kimlerdir?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' (Kibirlenerek) giysisini yerde sürüyenı yaptığı iyiliği başa kalkan ve malmı yalan yeminlerle satandır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20431 (6)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "üç kişi vardır ki kıyamet gününde Allah onlarla konuşmayacak, onlara (rahmet bakışıyla) bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için acı bir azap vardır. Bunlar verdiğiyle başa kalkanı (kibirfenerek) izarını yerde sürüyen ve malını yalan yeminlerle satandır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

20432 (7)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "üç kişi vardır ki kıyamet gününde Allah onlarla konuşmayacak, onlara (rahmet bakışıyla) bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için acı bir azap vardır. Bunlar (kibirlenerek) giysisini yerde sürüyenı yaptığı iyiliği başa kalkan ve malmı yalan yeminlerle satandır.''

 

[Sahih]

 

 

6. Semure b. Cundub

 

20433 (1) Semure b. Cundub bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarın topuklardan aşağıda olan kısmı cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9722) rivayet etti.

 

 

 

20434 (2)- Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarın topuklardan aşağıda olan kısmı cehennemdedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Hubayb b. Muğfil

 

20435 (1) Eslem Ebu İmran, Hubeyb b. Muğfil el-Gifari'den bildiriyor: Kendisi Muhammed el-Kureşi'yi izarını yerde sürürken gördü ve ona bakarak şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimse onu cehennemde sürür'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1542) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (5/124): "Güvenilir olan Ebu İmran dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20436 (2)- Hubeyb el-Gifari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim kibirlenerek izarına basarsa (izarını sürürse) cehennem ateşine basar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20437 (3)- Eslem, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Hubeyb b. Muğfil'den bildiriyor: Kendisi ardında izarını yerde sürüyen bir adam gördü ve şöyle dedi: "Sübhanallah! Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimse onu cehennemde sürür'' buyurduğunu işittim. ''

 

[Hasen]

 

 

 

20438 (4)- Eslem, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Hubeyb b. Muğfil'den bildiriyor: Kendisi kibirlenerek ardında izarını yerde sürüyen bir adam gördü ve şöyle dedi: "Sübhanallah! Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kibirlenerek giysisini yerde sürüyen kimse onu cehennemde sürür'' buyurduğunu işittim. ''

 

[Sahih]

 

 

8. Muğire b. Şu'be

 

20439 (1) Muğire b. Şu'be der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Süfyan b. Ebi Sehl'i belinden tutarak: ''Ey Süfyan b. Ebi Sehl! İzarını yerde sürüme. Şüphesiz ki Allah izarını sürüyeni sevmez'' buyurduğunu gördüm.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, libas 2/1183 (3574), İbn Ebi Şeybe (8/207) ve İbn Hibban, Mevarid (1449) rivayet ettiler.

 

 

 

20440 (2)- Muğire b. Şube der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Süfyan b. Sehl'i belinden tutarak: ''Ey Süfyan! İzarını sürüme. Şüphesiz ki Allah izarını sürüyeni sevmez'' buyurduğunu gördüm.

 

[Hasen]

 

 

 

20441 (3)- Muğire b. Şube der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Süfyan b. Ebi Sehl'i belinden tutarak: ''Ey Süfyan b. Ebi Sehl! İzarım sürüme. Şüphesiz ki Allah izarını sürüyeni sevmez'' buyurduğunu gördüm.

 

[Hasen]

 

 

 

20442 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. [Hasen]

 

20443 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. [Sahih]

 

20444 (6)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.  [Sahih]

 

 

9. Hureynı b. Fatik el-Esedi

 

20445 (1) Hureym b. Fatik el-Esedi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: ''Ey Hureym! Şu iki şey sende olmasa çok iyi biri olursun'' buyurdu. Bunun üzerine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu iki şey nedir?" dediğimde: ''İzarını yere kadar salman ve saçlarını salarak uzatmandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir' de (4157) rivayet etti.

 

 

 

20446 (2)- Şimr b. Atiyye, Esed oğullarından Hureym adında bir adamdan bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''İki şey sende olmadığı zaman çok iyi biri olursun'' buyurunca, ben: "Bunlardan birini bana söylemen yeterlidir" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlardan biri izarını yere kadar salman, diğeri saçlarını çok uzun tutmandır'' buyurunca, ben: "Sorun değil! Vallahi ikisini de yapmam" dedim.

 

[Hasen]

 

26611 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

10. Ubade b. Kurt

 

20447 (1) Humeyd b. Hilal der ki: Ubade b. Kurt: "Doğrusu siz, gözünüzde kıldan daha ince olan (önemsiz saydığınız) bazı işler yapmaktasmız. Halbuki biz bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak edici şeylerden sayardık" dedi. Sonra bunu Muhammed (b. Sirin)'e zikrettiler. O da: "Doğru söylemiş, ben izarı yerde sürümenin de bunlardan (helak edici şeylerden) olduğu görüşündeyim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2/315) rivayet etti.

 

 

11. İbn Abbas

 

20448 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Allah (kıyamet gününde) izarını yerde sürüyen kimseye (rahmet nazarıyla) bakmayacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/299) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ