MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Resim Yapmanın Yasaklanması ve Resim Yapanın Cezası Hakkında

 

1. İbnAbbas

 

20286 (1) Nadr b. Enes der ki: İbn Abbas'ın yanındaydım ve kendisi insanlara fetva vermekteydi. Ancak fetvalarından hiç birini Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem} dayandırmıyordu. Irak'lı bir adam gelip: "Ben Irak'lı bir kişiyim ve (görmüş olduğun) şu resimleri yapmaktayım" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas adama iki veya üç defa: "Yaklaş!" dedi. Adam yaklaşınca da şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dünyada iken (canlı) bir resim yaparsa, kıyamet gününde ona can vermekle mükellef kılınır. Ancak bunu yapamayacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/330), Müslim (2/163) ve Nesai (8/215) rivayet ettiler.

 

 

 

20287 (2)- Said b. Ebi'l-Hasan der ki: Adamın biri İbn Abbas'a gelip: "Ey Ebu'l-Abbas! Ben şu (gördüğün) resimleri yapan bir kişiyim. Bu konuda bana bir fetva ver!" deyince, İbn Abbas: "Bana yaklaş!" dedi. Adam yaklaşınca da bir daha: "Bana yaklaş!" dedi. Adam daha da yaklaşınca İbn Abbas elini adamın başına koyup şöyle dedi: "Sana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğum bir hadisi haber vereceğim. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Her (canlı) resim yapan kişi cehennemdedir. Yaptığı her resme can verilecek ve can verilen bu resimler Cehennemde ona azap edecektir. Eğer mutlaka resim yapacaksan ağaçların ve cansız olan şeylerin resmini yap. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/345) ve Müslim (5591) rivayet ettiler.

 

 

 

20288 (3)- Said b. Arube bildiriyor: Nadr b. Enes, Katade'ye, İbn Abbas'ın halka fetva verdiğine şahid olduğunu anlatıp şöyle dedi: Fetvalarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i zikretmiyordu. Ancak bir adam gelip: "Ben Irak'lı bir kişiyim ve (görmüş olduğun) şu resimleri yapmaktayım" deyince, ona iki veya üç defa: "Yaklaş!" dedikten sonra şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dünyada iken (canlı bir) resim yaparsa, kıyamet gününde ona can vermekle mükellef kılınır. Ancak bunu yapamayacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

20289 (4)- Said b. Ebi'l-Hasan der ki: İbn Abbas'ın yanında idim. Bir adam ona: "Ey İbn Abbas! Ben maişetimi el becerim ile sağlamaktayım. Ben (görmüş olduğun) şu resimleri yapmaktayım" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas şu karşılığı verdi: "Ben sana ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğum şeyden bahsedeceğim. Zira Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim (canlı) bir resim yaparsa kıyamet gününde resmi yapan kişi o resme can verene kadar Allah ona azab edecektir. Resmi yapan da ona asla can veremeyecektir'' buyurdu." Bunun üzerine adamın korkudan nefesi kesilıniş ve yüzü sararmıştı. İbn Abbas: "Vay haline! Eğer kabul etmeyip mutlaka resim yapacaksan şu ağaçların ve cansız olan her şeyin resmini yapabilirsin" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

20290 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: '' Yarattıklarınıza can verin'' denilir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2108) ve Nesai, es•Sünenu'Z•kübra'da (9787) rivayet ettiler.

 

 

 

20291 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu resimleri yapanlara (kıyamet gününde) azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5951) ve Müslim (2108) rivayet ettiler.

 

 

 

20292 (3)- Salim'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde en şiddetli azabı görecek olanları resim yapanlardır. Onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' den ilir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

20293 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu resimleri yapanlara (kıyamet gününde) azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20294 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: rr Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20295 (6)- Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: rrYarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20296 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Resim yapan hiç kimse yoktur ki kıyamet gününde mutlaka ona: ''Yarattığına (yaptığına) can ver'' denilir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

20297 (8)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20298 (9)- Leys der ki: Salim b. Abdullah'ın yanına girdim. O üzerinde kuş ve yabani hayvan resimleri bulunan bir yastığa yaslanmıştı. Ona: "Bu mekruh değil midir?" dediğimde şu karşılığı verdi: "Hayır, sadece dikilen timsaller (heykeller) mekruhtur. Babam Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederek bana: ''Kim bir resim yaparsa ondan dolayı kendisine azap verilir'' dedi. Hafs'ın bir rivayetinde ise: "(Kıyamet gününde) ona can vermekle mükellef kılınır. Ancak bunu yapamayacaktır" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Zevaid 2994) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

20299 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim (canlı) bir resim yaparsa kıyamet gününde resmi yapan kişi o resme can verene kadar kendisine azab edilir. Ancak bunu yapamayacaktır"buyurdu.

 

Diğer tahric: Nesai (8/215) rivayet etti. 19847 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

20300 (2)- Kureyşli bir adam babasından bildiriyor: Kendisi Ebu Hureyre ile birlikte idi. Ebu Hureyre bir kızın elinde bez parçalarından yapılmış at timsali görünce şöyle dedi: "Şunu görmüyor musun? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu kıyamet gününde nasibi olmayan (akıl baliğ) kimseler yapar'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

 

 

20301 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet günü Cehennemden gören iki gözü, işiten iki kulağı ve konuşan dili olan bir hüzme çıkacak ve: ''Ben, her inatçı zorbaya, Allah'tan başka ilah olduğunu iddia edenlere ve resim (heykel) yapanlara olmak üzere üç kişi için görevlendirildim'' diyecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2574) rivayet etti.

 

 

 

20302 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Resim yapanlara yaptıklarıyla kıyamet gününde azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20303 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah: ''Benim yarattıklarım gibi yaratmaya çalışandan daha zalim kim olabilir ki? (Haydi yoktan) bir sivrisinekı bir zerre yaratsınlar (da görelim'' buyurdu." Ebu Ubeyde rivayetinde: ''Yaratsın (da görelim)'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

20304 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah: ''Benim yarattıklarım gibi yaratmaya çalışandan daha zalim kim olabilir ki? (Haydi yoktan) bir sivrisinekı bir zerre yaratsınlar (da görelim)'' buyurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

20305 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüce Allah: ''Benim yarattıklarım gibi yaratmak isteyenden daha zalim kim olabilir ki? (Haydi yoktan) bir zerre, bir habbe (tohum tanesi) yaratsın (da görelim)'' buyurdu" dedi. Yahya bir rivayetinde ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim ...'' buyurduğunu işittim" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, libas (7/215), Beğavi, Şerh es-Sünne (2/129), Tefsır (5/276) ve Beyhaki (7/268) rivayet ettiler.

 

 

 

20306 (8)- Ebu Hureyre hadisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak Yüce Allah'ın şöyle buyurduğunu söyledi: ''Benim yarattıklarım gibi yaratmak isteyenden daha zalim kim olabilir ki? (Haydi yoktan) bir zerre veya bir sinek veya bir habbe (tohum tanesi) yaratsın (da görelim) ,''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5953), Müslim (5594-5) ve İbn Hibban (5859) rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

20307 (1) Müslim b. Subayh der ki: Mesnlk ile birlikte içinde Hz. Meryem'in resmi bulunan bir evde idim. Mesruk: "Bu resim Kisra'nın resmi midir?" deyince: "Hayır, bu Meryem'in resmidir" dedim. Bunun üzerine Mesruk şu karşılığı verdi: Abdullah b. Mes'ud'un şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacaklar resim yapanlardır'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim (2109) rivayet etti.

 

 

 

20308 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Yüce Allah'ın yaratmasına benzetenler (suret yapanlar) dır'' buyurdu. Veki' rivayetinde: "İnsanlar içinde azapların en şiddetlisine maruz kalacak olanlarlı ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

5. Hz. Aişe

 

20309 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi. Ben de üzerinde resimler olan bir perdeyi örtü olarak koymuştum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce yüzünün rengi değişti ve onu eliyle parçalayıp: "Allah katında, kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Allah'ın yaratmasına benzetenler (suret yapanlar )dır veya yapmakta Allah'a benzemeye çalışanlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 1/484 (374), Müslim, libas 3/1667 (2106), Nesai, zine 8/214 (5356), Darimi, isti'zan 2/369 (2662), Humeydi 1/122 (251) ve İbn Huzeyme 2129 (844) rivayet ettiler.

 

 

 

20310 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tevhid 13/528 (7557) ve Müslim, libas 2/1669 (2107) rivayet ettiler.

 

 

 

20311 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: '' Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20312 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20313 (5)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Yüce Allah'ın yaratmasına benzetenlerdir (suret yapanlardır '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20314 (6)- Hz. Aişe der ki: üzerinde resimler olan bir örtü edindim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde onu parçalayıp: ''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Allah'ın yaratmasına benzetenlerdir (suret yapanlardır)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20315 (7)- Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi.

Ben de üzerinde resimler olan bir perdeyi örtü olarak koymuştum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu parçalayıp: ''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Allah'ın yaratmasına benzetenlerdir (suret yapanlardır '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20316 (8)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiği zaman kendisi üzerinde resimler olan bir perdeyi örtü olarak koymuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti ve perdeye yönelip onu parçaladıktan sonra: ''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Allah'ın yaratmasına benzetenlerdir (suret yapanlardır '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20317 (9)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde insanlar arasında azabı en çetin olacakları Allah'ın yaratmasına benzetenlerdir (suret yapanlardır)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20318 (10)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20319 (11)- Hz. Aişe bildiriyor: Bir defa üzerinde resimler bulunan bir minder aldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce kapıda durdu ve içeri girmedi. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu durumdan hoşlanmadığını yüzünden anladım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah ve Resulü'nden bağışlanma dilerim. Ne kusur işledim?" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu minder de nedir?'' diye sorunca: "Onu üzerine oturman ve ona yaslanman için aldım" dedim. Bunun üzerine: "Şu resim yapanlara kıyamet gününde azap edilir ve onlara: ''Yarattıklarınıza (yaptıklarınıza) can verin'' denilir. İçerisinde (canlılara ait) resim bulunan evlere de melekler girmez" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ