MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

30- İçinde Resim veya Köpek veya Cünüb Bulunan Eve Meleklerin Girmemesi

 

1. Hz. Ali

 

20320 (1) Hz. Ali der ki: Her sabah Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına giderdim. Bana izin verirse yanına girer ve ses vermezse girmezdim. (Bir gün) yanıma çıktı ve şöyle dedi: "Dün gece bir durum hasıl oldu. Avluda bir hışırtı işittim. Çıktığımda baktım ki Cibril karşımda. Ona: ''Seni içeri girmekten alıkoyan nedir?'' dediğimde: ''Evde köpek bulunmaktadır'' karşıfığmı verdi. İçeri girip baktığımda sedirin altında Hasan'a ait bir köpek yavrusu gördüm. Cibril: ''Melekler içinde şu üç şeyden biri bulunan eve girmezler. Bunlar köpekı resim ve cünüb kişidir'' dedi. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (1138, 8449) ve İbn Huzeyme (902) rivayet ettiler. 2282 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

20321 (2)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde köpek veya cünüp veya resim bulunan eve melekler girmez" buyurmuştur.

 

2283 (S)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

20322 (3)-Z Hz. Ali bildiriyor: Cibril, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Biz içinde resim veya köpek bulunan eve girmeyiz" dedi. Evde de Hasan'ın bir köpeği bulunmaktaydı.

 

[Zayıf]

 

 

 

20323 (4)-Z Hz. Ali bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cibril bana geldi ve içeri girmedi. Kendisine: ''Seni içeri girmekten alıkoyan nedir?'' dediğimde: ''Biz içinde resim ve idrar bulunan eve girmeyiz'' karşılığını verdi. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

20324 (5)-Z Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril bana geldi ... '' Sonrasında Ali bir önceki hadisin aynısını aktardı.

Ebu Abdirrahman: "Babam (İmam Ahmed), Amr b. Halid'den hadis rivayet etmezdi.

Yani onun rivayetlerine bir değer vermezdi" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

2. İbnAbbas

 

20325 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kabe'ye girdi ve içinde Hz, İbrahim ile Meryem'in resimlerini buldu. Bunun üzerine: ''Muhakkak ki onlar, içinde resim bulunan bir eve meleklerin girmeyeceğini işitmişlerdir. İbrahim (elinde fal oklarıyla) tasvir edilmiş! İbrahim nasıl fal oku çeker ki!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3351) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9772) rivayet ettiler.

 

 

 

20326 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kabe'deki resimleri görünce içeri girmedi ve emri üzerine resimler silindi. Hz. İbrahim ile İsmail'in ellerinde fal oklarıyla tasvir edildiğini görünce: ''Ailah bunları yapanları kahretsin. Vallahi (İbrahim ve İsmail) asla falokları çekmediler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

20327 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Hz. Cibril, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip selam verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu sesinden tanıdı ve: ''Gir!'' dedi. Bunun üzerine Cibril: "Evdeki duvarda, üzerinde resimler bulunan bir örtü var. Resimlerin başlarını kesin. Onları kilim veya yastık olarak kullanıp yere serin. Zira biz içinde resimler bulunan eve girmeyiz" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20328 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek şöyle dedi: "Dün gece sana gelmiştim,senin yanına girmeye engelolarak evde bir köpek ve kapının üzerindeki örtüde olan resimler vardı." Baktıklarında, Hasan veya Hüseyin'in sedirinin altında onlara ait bir köpek eniği olduğunu gördüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emredip köpeği çıkarttı. Örtünün üzerindeki resimlerin de başlarının kesilmesini ve emretti ve böylece resim ağaca benzemeye başladı. Örtünün de yere atılıp çiğnenen iki minder yapılmasını emretti,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4158), Tirmizi (2806), Nesai (8/216) ve İbn Hibban (5853) rivayet ettiler.

16897 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Said

 

20329 (1) Rafi' b. İshak bildiriyor: Ben ve Abdullah b. Ebi Talha, Ebu Said el-Hudri'yi hastalığı sebebiyle ziyarete gitmiştik. Ebu Said el-Hudri şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde heykel ve resim bulunan eve melekler girmez'' buyurdu. Ravi der ki: "İshak, Ebu Said'in heykel mi resim mi dediği konusunda şüpheye düşmüştür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/138), Müslim 3/1672 (2421), Tirmizi, edeb 5/114 (2804, "hasen sahih") ve Malik, isti'zan (2/966) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Talha Zeyd b. Sehl

 

20330 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Zeyd b. Talha der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde resim bulunan eve melekler girmez'' buyurdu.

Busr der ki: Zeyd b. Talha rahatsızlanınca onu ziyarete gittik. Baktık ki kapısında üzerinde resim bulunan bir örtü bulunmaktadır. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Meymune'nin üveyoğlu olan Ubeydullah elHavlanı'ye: "Bir zamanlar bize resimlerden bahsettiğini hatırlamaz mısın?" dediğimde: "Onun: ''Kumaş üzerindeki çizgiler müstesnadır'' dediğini işitmedin mi?" karşılığını verdi.

Hişam rivayeti: "Bir zamanlar Zeyd resimler hakkında haber vermemiş miydi?" deyince, Ubeydullah: "Onun: ''Kumaş üzerindeki çizgiler müstesnadır'' dediğini işitmedin mi?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3226, 5958), Müslim (5568-9), Ebu Davud (4155) ve Nesai (8/212) rivayet ettiler.

 

 

 

20331 (2)- İbn Abbas der ki: Ebu Talha: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac ile umreyi birleştirdi" dedi. Yine Ebu Talha'nın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçinde köpek veya heykel bulunan eve melekler girmez'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5565-7), İbn Mace (3649), Tirmizi (2804) ve Nesai (7/185) rivayet ettiler.

 

 

 

20332 (3)- Ebu Talha'nın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde resim veya köpek bulunan eve melekler girmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

20333 (4)- Ebu Talha el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde köpek veya resim bulunan eve melekler girmez''buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5570-1); Ebu Davud (4153-4) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9679) rivayet ettiler.

 

 

 

20334 (5)- Ebu'n-Nadr bildiriyor: Ubeydullah b. Abdullah, hasta olan Ebu Talha el-Ensari'yi ziyaret için yanına girdi. Sehl b. Huneyf de yanındaydı. Ebu Talha birini çağırdı ve altındaki çarşafı kaldırttı. Sehl b. Huneyf: "Onu niye kaldırıyorsun?" diye sorunca: "çünkü üzerinde resimler var. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne buyurduğunu sen de biliyorsun" karşılığını verdi. Bunun üzerine Sehl: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kumaş üzerindeki çizgiler müstesnadır'' buyurmadı mı?" deyince:

"Evet, ancak böylesi benim için daha hoştur" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, libas 4/230 (1750, "hasen sahih"), Nesai (8/212) ve Malik (2/736) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ