MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Sancak veya Başka Birşeyde ipekten Az Bir Parça Kullanmanın Mübah Olması

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

20277 (1) Ömer b. el-Hattab der ki: İzar (altlık) giyin ve rida (üstlük) kullanın. Ayakkabı giyin; mestleri, şalvarları çok kullanmayın ve onları önemsemeyin. Sefere çıkmak dışında bineklere çok binmeyin. Yürürken hızlıca yürüyün. Örf ve adetlerinizde Ma'd b. Adnan gibi olmaya bakın (sert kumaşlar kullanın). İpek (giymek)ten sakının. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yasaklayıp iki parmağıyla işaret ederek: ''Bu kadarı dışında ipek giymeyiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Esma

 

20278 (1) Esma'nın azatlısı Abdullah, Esma'dan bildiriyor: Kendisi bana Kisra yapımı koltukaltlan ipekten ve etrafı ipek işlemeli olan bir taylesan (yani başı örten şallı) cübbesi çıkardı. Sonra: "Bu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in giydiği cübbesidir. Bu cübbe Aişe'nin yanındaydı. Aişe vefat ettiğinde onu ben aldım. Onu bizden hasta olan birine yıkıyoruz ve hasta onun suyuyla şifa buluyor" dedi.

 

 

 

20279 (2)- Esma binti Ebi Bekr der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Kisra yapımı, koltukaltları ipek olan taylesan bir cübbesi vardı."

 

 

 

20280 (3)- Esma'nın azatlısı Abdullah der ki: Esma bize, düğmeleri atlastan olan bir cübbe çıkardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşman karşısına bununla çıkardı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20281 (4)- Esma'nın azatlısı Ebu Ömer der ki: Esma: "Ey cariye! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cübbesini ver" deyince, cariye taylesan işi bir cübbe çıkardı.

 

 

 

20282 (5)- Esma binti Ebi Bekr der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), etrafı ipekle işlenmiş taylesan işi bir cübbesi vardı. Onunla düşman karşısına çıkardı."

 

[Hasen]

 

 

 

20283 (6)- Esmi binti Ebi Bekr der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kisra yapımı koltukaltları ipek olan taylesin cübbesi vardı."

 

[Sahih]

 

 

 

20284 (7)- Ati'nın eniştesi Ebu Ömer bildiriyor: Esmi bize düğmeleri atlastan olan bir cübbe çıkardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşmanla karşılaştığı zaman bunu giyerdi" dedi.

 

[Hasen]

 

 

3. Esma

 

20285 (1) Esmi binti Ebi Bekr der ki: "Yanımda Zübeyr'in (dirsek ile bilek arasına giydiği" ipekten iki kolluğu vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları ona savaştığı zaman giymesi için vermişti."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ