MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Erkekler Dışında Altının Kadınlara Caiz Kılınması

 

1. Hz. Ali

 

20244 (1) Ali b. Ebi Talib der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipeği sağına, altını da soluna alıp: ''Bu iki şey, Ümmetimin erkeklerine haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4057), İbn Mace (3595) ve Nesai (8/160) rivayet ettiler.

 

 

 

20245 (2)- Hz. Ali bildiriyor: Dume(tu'l-Cendel kralı) Ukeydir, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek bir giysi hediye etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bana verip: ''Onu başörtüsü olarak parçalara ayır ve kadınlara ver'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2071) rivayet etti.

 

 

 

20246 (3)- Hz. Ali bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine siyera türü ipek bir kaftan gönderdi. Ali onu giyip topluluğun yanına çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öfkesini yüzünden anladı. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onu ailesinin kadınları arasında parçalara ayırmasını (ve onlara verınesini) emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

20247 (4)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e siyera kumaşından güzel bir kaftan hediye edildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bana gönderince ben de onu giyip çıktım. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öfkelendiğini yüzünden anladım. Bana: ''Bunu sana giymen için vermedim'' buyurdu ve emriyle onu ailemin kadınları arasında paylaştırdım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5840) ve Müslim (2071) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Musa

 

20248 (1) Ebu Musa der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipeği sağına, altını da soluna alıp: '' (Bunlar) Ümmetimin kadınlarına helalı erkeklerine ise haram kılındı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 8/161 (5148), Abdurrezzak 11/68 (19930) ve İbn Hibban 353 (1465) rivayet ettiler.

 

 

 

20249 (2)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Altın ve ipek, Ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine ise haram kılındı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20250 (3)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek ve altını Ümmetimin kadınlarına helalı erkeklerine ise haram kılındı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

29251 (4)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Altın ve ipekı Ümmetimin erkeklerine haramı kadınlarına ise helal kılındı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20252 (5)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek ve altını giymek Ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine ise haram kılındı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

20253 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Necaşi'nin kendisine hediye ettiği takı getirildi. Bu takıların arasında Habeş işi kaşı olan bir de yüzük vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğü, ondan uzak durarak, bir çubukla veya bir parmağı ile aldı, sonra kızının kızı olan Ebu'l-As'ın kızı Umame'yi çağırdı ve: ''Kızcağızım, bunu tak'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4235) ve İbn Mace (3664) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

20254 (1) Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde, üzerinde haç bulunan bütün giysileri kesti." Abdussamed rivayetinde: "Giysilerimize ipek karışmıştı (onlara dokunmadı)" ibaresi geçmiştir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'de (7/269) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ