MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Burnu Kesilip de Altından Burun lakan Kimse Hakkında

 

1. Arfece b. Es'ad

 

20255 (1) Abdurrahman b. Tarafe bildiriyor: Cahiliye döneminde Kilab savaşında dedesi Arfece b. Es'ad'ın burnu kesilmişti. Bu sebeple gümüşten bir burun yaptırdı. Ancak gümüşten burun koku yapınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} altından bir burun yaptırmasını emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hatem 4/92 (4232), Tirmizi, libas 4/240 (1370) ve Nesai, zine 8/164 (5162) rivayet ettiler.

 

 

 

20256 (2)- Abdurrahman b. Tarafe, dedesi Arfece b. Es'ad'dan bildiriyor:

"Cahiliye döneminde Kilab savaşında kendisinin burnu kesilmişti..." Sonrasında hadis, bir önceki gibi devam etmektedir.

 

[Sahih]

 

 

 

20257 (3)-Z Arfece'yi gördüğünü söyleyen Abdurrahman b. Tarafe b. Arfece der ki: Kilab savaşında Arfece'nin burnu kesilmişti. Bu sebeple gümüşten bir burun yaptırdı. Ancak gümüşten burun koku yapınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir burun yaptırmasını emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

20258 (4)-Z Ebu'l-Eşheb, Abdurrahman b. Tarafe b. Arfece b. Es'ad'dan bildiriyor: "Dedesi Arfece b. Es'ad'ın Cahiliye döneminde Kilab savaşında burnu kesilmişti" Hadis devam ediyor. Abdurrahman, dedesi Arfece'yi gördüğünü de söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

20259 (5)-Z Abdurrahman b. Tarafe b. Arfece b. Es'ad, dedesi Arfece b. Es'ad'dan bildiriyor: "Cahiliye döneminde Kilab savaşında kendisinin burnu kesilmişti." Sonrasında hadis, önceki gibi devam ediyor.

 

[Sahih]

 

 

 

20260 (6)-Z Cafer b. Hayyan, Abdurrahman b. Tarafe b. Arfece'den bildiriyor: "Dedesi Arfece'nin Kilab savaşında burnu kesilmişti..." Sonrasında hadis, önceki gibi devam ediyor.

 

[Sahih]

 

 

 

20261 (7)-Z Abdurrahman b. Tarafe b. Arfece, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Cahiliye dönemindeki Kilab savaşında burnu kesilmişti..." Sonrasında hadis, önceki gibi devam ediyor. Ancak rivayetinin sonunda: "Altından bir burun yaptırdım ve bu burun kokmadı" ibaresi geçmiştir.

 

[Hasan]

 

 

 

20262 (8)- Abdullah Ebu Abdurrahman der ki: Babamın (İmam Ahmed'in) şöyle dediğini işittim: "Hadis toplayan bir grup Ebu'l-Eşheb'in yanına gelip girmek için izin istedi. O da girmeleri için izin verdi. Onlar: "Sana soracak bir şeyimiz yoktur" dediler. Bunun üzerine kızı örtünün arkasından: "Arfece b. Es'ad'ın Kilab savaşında burnunun kesilmesi hadisini sorun" dedi.

 

 

 

20263 (9)- Ebu'l-Eşheb, Abdurrahman b. Tarafe'den bildiriyor: "Cahiliye döneminde Kilab savaşında dedesi Arfece'nin burnu kesilmişti. Bu sebeple gümüşten bir burun yaptırdı. Ancak gümüşten burun koku yapınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona altından bir burun yaptırmasını emretti."

Yezid der ki: Ebu'l-Eşheb'e: "Abdurrahman, dedesi zamanına yetişti mi?" denilince: "Evet (yetişti)" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ