MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Yüzüğü Sağ Ele Tokmak Hakkında ve işaret Parmağıyla Yanındaki Parmağa Takmanın Yasaklanması Hakkında

 

1. Abdullah b. Cafer

 

20198 (1) Hammad b. Seleme der ki: İbn Ebi Rafi'nin yüzüğü sağ eline taktığını gördüm ve bunu kendisine sordum. Bunun üzerine o, Abdullah b. Cafer'in yüzüğü sağ eline taktığını gördüğünü söyledi. Abdullah b. Cafer de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğü sağ eline takardı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1744) ve Nesai (8/175) rivayet ettiler.

 

 

 

20199 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ebu Rafi'nin oğlunun bildirdiğine göre Abdullah b. Cafer yüzüğü sağ eline takardı. Ayrıca Allah Resulü'nün de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğü sağ eline taktığını söyledi.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Ali

 

20200 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğümü işaret parmağıma veya yanındaki parmağa takmamı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

20201 (2)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu parmak veya- orta parmak ile işaret parmağına yüzük takılmasını yasakladı."

Cabir el-Cu'fi ise rivayet ederken (parmakların hangisi olduğu konusunda) tereddüt etmeden: "Orta parmağına ... " demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20202 (3)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, yüzüğü şu veya şu parmağıma takmayı yasakladı."

Abdurrezzak: "Burada işaret parmağı ve orta parmak kastedilmektedir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/177) rivayet etti.

 

 

 

20203 (4)- Ebu Burde b. Ebi Musa der ki: Ben babanıla birlikte oturmuşken Hz. Ali geldi ve yanımızda durup selam verdi. Sonra Ebu Musa'ya halkla ilgili emirler verdi. Sonra da şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: ''Allah'tanl hidayet ve doğruluk dile. (Ondan) hidayeti istediğinde yolun doğrusunu, doğruluk ile de oku dosdoğru attığını hatırla'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğü şu veya şu yani işaret veya orta parmağa takmamı yasakladı."

Asım der ki: "Ali ayakta idi ve yüzüğünü hangi parmağına taktığını bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5541-4), Ebu Davud (4225), İbn Mace (3648) ve Nesai (/194) rivayet ettiler.

 

 

 

20204 (5)- Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ""Allahım! Senden hidayeti ve doğruluğu istiyorum'' de. Hidayeti istediğin zaman yolun en doğrusunu, doğruluğu istediğin zaman da attığın ok gibi dosdoğru olmasını aklından çıkarma.''

 

[Sahih]

 

15001 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

20205 (6)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana orta parmağa yüzük takmanu yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

20206 (7)- Ebu Burde b. Ebi Musa der ki: Ben Ebu Musa ile birlikte oturmuş iken Hz. Ali geldi ve yanımızda durup selam verdi. Sonra Ebu Musa'ya halkla ilgili emirler verdi. Sonra da şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: "Allah'tan, hidayet ve doğruluk dile. (Ondan) hidayeti istediğinde yolun doğrusunu, doğruluk ile de oku dosdoğru attığmı hatırla'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yüzüğü şu parmağa takmamı yasakladı."

Asım der ki: "Ebu Burde işaret parmağını gösterdi. Ancak ben hangisini kasdettiği konusunda şüpheye düştüm."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ