MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Altın Yüzük ve Buna Benzer Zinet Eşyaları

 

1. Hz. Ali

 

20145 (1) Hubeyre der ki: Hz. Ali: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmayı, ipek karışımı elbise giymeyi ve ipekten eyer üzerine binmeyi yasakladı -veya:- bana yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4051) ve İbn Hibban (5438) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

20146 (1) Ebu'l-Kentid bildiriyor: Bir gün bir yüzük ele geçirdim ve İbn Mes'ud onu elimde gördü. Bunun üzerine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} altın yüzük takmayı yasakladı" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10495) rivayet etti.

 

 

 

20147 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} altın yüzük veya yüzüğe altın halka takmayı yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

20148 (3)- Ebu'l-Kentid bildiriyor: Gazvelerden bir gazvede altından bir yüzük ele geçirdim ve onu (parmağıma) taktım. Abdullah'a gittiğimde onu benden alarak iki çenesi arasına koyup ezdi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} kişinin altın yüzük takmasını -veya: yüzüğe altın halka takılmasını yasakladı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

20149 (4)- Alkame anlatıyor: Zeyd b. Hudeyr ile birlikte Abdullah'ın yanında oturmaktaydık. Habbab yanımıza girip: "Ey Ebu Abdirrahman! Bütün bunlar senin okuduğun gibi mi okumaktadır?" dedi. Bunun üzerine Ebu Abdirrahman: "Eğer istersen birine okumasını söylersin ve sana okur" dedi. Habbab da: "Olur" diyerek bana: "Oku!" dedi. İbn Hudeyr: "Ona okumasını söylüyorsun, ama o bizim içimizde en güzel okuyan kişi değildir" deyince: "VaIlahi istersen sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in senin kavmine ve onun kavmine söylediğini haber vereyim" dedi. Sonra ben Meryem Suresi'nden elli ayet okudum. Habbab: "Güzelokudun" dedi. Abdullah: "Benim okuduğum her şeyi o da okuyabilmektedir" dedi. Sonra da Habbab'a: "Bu yüzüğü çıkarıp atmanın zamanı gelmedi mi?" deyince, Habbab: "Bir daha bu yüzüğü elimde görmeyeceksin" karşılığını verdi. Elindeki yüzük te altın idi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/77, 78) rivayet etti.

 

 

3. İbn Ömer

 

20150 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük edindi. Müslümanlar da altından yüzükler edindi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğünü çıkarıp atarak: "Bunu bir daha asla takmayacağım'' buyurdu. Yezid rivayetinde: "Bunun üzerine Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (1/470) rivayet etti.

 

 

 

20151 (2)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük takardı. Sonra kalkıp o yüzüğü çıkarıp attı ve: ''Bunu bir daha asla takmayacağım'' buyurdu. Sonra Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2704), Buhari (5867, 7298) ve Nesai (9403) rivayet ettiler.

 

 

 

20152 (3)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük edindi. Müslümanlar da altından yüzükler edindiler. Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp: ''Ben bu yüzüğü takmaktaydım'' buyurdu ve onu çıkarıp attı. Bunun üzerine Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar.

 

[Sahih]

 

 

 

20153 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük edindi. Müslümanlar da altından yüzükler edindiler. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp: ''Ben bu yüzüğü takmaktaydım. Fakat bir daha onu asla takmayacağım'' buyurdu ve onu çıkarıp attı. Bunun üzerine Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar.

 

[Sahih]

 

 

 

20154 (5)- İbn Ömer der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzüğü vardı ve onu kaşı avucunun içine gelecek bir şekilde takardı. Bir gün yüzüğünü çıkarıp atınca Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüşten bir yüzük edindi. Onu sadece mühür olarak kullanır ve takınmazdı.

 

[Sahih]

 

 

 

20155 (6)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük edindi. Müslümanlar da altından yüzükler edindi. Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp: ''Ben altın bir yüzük edinmiştim ve onu çıkarıp attım. Bir daha onu asla takmayacağım'' buyurdu. Bunun üzerine Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar.

 

[Sahih]

 

 

 

20156 (7)- Abdullah bildiriyor: ResuIullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} altından bir yüzük yaptırmıştı. Onu taktığı zaman kaşı aVUClmun içine gelecek şekilde takıyordu. Bunun üzerine Müslümanlar da altından yüzükler yaptırdı. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem} minbere oturarak yüzüğü çıkarıp: "Ben bu yüzüğü kaşı avucumun içine gelecek şekilde takmaktaydım"buyurdu ve onu attı. Sonra: "Vallahi onu bir daha asla takmayacağım" buyurunca, Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar.

 

[Sahih]

 

 

 

20157 (8)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük edindi. Müslümanlar da altından yüzükler edindi. Onu taktığı zaman kaşı avucunun içine gelecek şekilde takıyordu. Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem} hutbe verirken: "Ben altın bir yüzük yaptırmıştım ve onu taktığım zaman kaşı avucumun içine gelecek şekilde takıyordum. Vallahi onu bir daha asla takmayacağım" buyurdu. Sonra onu çıkarıp attı. Bunun üzerine Müslümanlar da yüzüklerini çıkarıp attılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19474), Müslim (2091), Ebu Davud (4219), İbn Mace (3645) ve Nesa} (8/178) rivayet ettiler.

 

 

 

20158 (9)- Abdullah bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altından bir yüzük edindi ve onu sağ eline kaşı avucu içine gelecek şekilde taktı. Bunun üzerine Müslümanlar da altından yüzükler edindi. (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minbere çıkıp onu attı ve altın yüzük takınınayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Abbas

 

20159 (1) İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yüzük yaptırdı ve onu taktı. Ancak daha sonra: ''Bu yüzük beni sizden alıkoydu. Zira bu günden sonra bir size, bir ona bakacağım gibime geliyor'' buyurdu ve onu çıkarıp attı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/194) ve İbn Hibban (5493) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Ebu Hureyre

 

20160 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/116 (2808), Nesai 8/192 (5273), İbn Mace 2/1202 (3643) ve İbn Ebi Şeybe 8/305 (5293) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Said el-Hudri

 

20161 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Necran'dan, parınağında altın yüzük bulunan bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yüz çevirdi ve ona hiçbir şey sormadı. Adam, karısına gidip bu durumu anlattı. Karısı: "Bunun bir sebebi olmalı. Tekrar Resulullah'a git" dedi. Böylece adam geri döndü. Ancak yüzüğü ve üzerindeki cübbeyi çıkarmıştı. Girmek için izin istediğinde kendisine izin verildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam verdi ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamını aldı. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Az önce size geldiğimde benden yüz çevirdin" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bana elinden Cehennem ateşinden bir kor ile gelmiştin'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ben size birçok korla geldim" dedi. Adam Bahreyn'den zinet eşyaları getirmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Getirdiğin şeyler (altınlar) bizim için Harre'nin taşlarından daha değerli değildir, ama dünya hayatının geçici menfaatleridir'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sahabilerine durumu açıkla da bana karşı kızgın olduğunu düşünmesinler" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp durumu açıkladı ve meselenin adamın altın yüzüğüyle alakalı olduğunu bildirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, libas 81176 (5206) ve İbn Hibban, libas 354 (1471) rivayet ettiler.

 

 

7. Ya'Ia b. Murre

 

20162 (1) Ya'la b. Murre es-Sekafi babasından bildiriyor: Parmağında altından iri bir yüzük bulunan bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bunun zekatını veriyor musun?'' diye sorunca, adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bunun zekatı nedir ki?" dedi. Adam dönüp gidince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''üzerinde büyük bir kor var'' buyurdu.

 

[Zayıf)

 

Diğer tahric: İbnu'l-Carüd (353) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (4/145) rivayet ettiler.

 

 

8. Ebu Sa'Iebe

 

20163 (1) Ebu Sa'lebe el-Huşeni bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun parmağında altından yüzük görünce kendisindeki çubukla eline vurmaya başladı. Bir ara Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gömıeden yüzüğü parmağından çıkarıp attı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakıp da yüzüğü parmağında göremeyince: ''Sanırım canını yakıp seni (maddi) zarara uğrattık'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/171) rivayet etti.

 

 

 

20164 (2)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni bildiriyor: Parmağında altın yüzük bulunan bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisindeki çubukla adamın eline vurmaya başladı. Bir ara Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görmeden adam yüzüğü parmağından çıkarıp attı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama bakıp: ITüzüğün nerede?'' diye sorunca, adam: "Çıkarıp attım" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sanırım canmı yakıp seni (maddi) zarara uğrattık'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

9. Eşca'lı Bir Adam

 

20165 (1) Salim b. Ebi'l-Ca'd, kendi kabilesinden Eşca'lı bir adanıdan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parmağımda altın yüzük görünce onu (çıkarıp) atmamı emretti. Ben de onu çıkarıp attım ve bir daha takmadım."

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/151): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20166 (2)- Salim b. Ebi'l-Ca'd, kavminden biri olan bir adamdan bildiriyor: Parmağımda altın yüzük varken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaprakları soyulmuş hurma dalını alıp elime vurdu ve: ''Onu at!'' buyurdu. Ben de dışırı çıkıp onu (çıkardım ve) attım. Sonra tekrar yanına döndüm. Bana: 'Tüzüğü ne yaptın?" diye sorunca: "Onu attım" dedim. Bunun üzerine: ''Onu çıkarıp atmanı değil, (satıp) ondan faydalanmanı emrettim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, zine (8/165) rivayet etti.

 

 

10. Bera b. Azib

 

20167 (1) Muhammed b. Malik. der ki: Bed'nın elinde altın bir yüzük gördüm. İnsanlar kendisine: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yasaklamışken sen neden altın yüzük takmaktasın?" diyordu. Bera da şu karşılığı verdi: Bir ara biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idik. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önünde ganimet malları vardı. Esirleri ve malları taksim etmekteydi. Bu (elimdeki) yüzük kalana kadar taksim etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakışlarını ashabına çevirdikten sonra önüne baktı. Sonra tekrar bakışlarını ashabına çevirdi ve tekrar önüne baktı. Sonra tekrar bakışlarını ashabına çevirdi ve: "Ey Bed!" diye seslendi. Bunun üzerine hemen yanına gidip önüne oturdum. Kendisi yüzüğü alıp bileğimden tutarak: "Alı Allah ve Resulü'nün sana takmış olduğu takıyı (yüzüğü) tak'' buyurdu.

Ravi der ki: Sonra Bed: "Nasılolur da bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Alı Allah ve Resulü'nün sana takmış olduğu takıyı (yüzüğü) tak'' buyurmasını bırakmamı istersiniz?" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/151) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. İbn Hibban ve Ebu Hatim, Bera'nın azatlısı olan Muhammed b. Malik'i güvenilir saymıştır. Ancak İbn Hibban: "Muhammed b. Malik, Bera'dan hadis işitmemiştir" açıklamasını yaptıktan sonra onu güvenilir saymış ve şöyle demiştir: "Bed'nın üzerinde gördüm .... " Hadisin devamını aktardı. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

20168 (2)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı. Yasakladıkları: Altın yüzük takmak, gümüş kaplarla içmek, altın kaplar kullanmak, atlastan, ipekten, kalın ipekten giysiler giymek, ketenle ipek karışımı olan giysiyi giymek ve kırmızı ipekten eyer üzerine binmek. Emrettikleri ise: Hasta ziyareti, cenazeye katılmak, aksıran kimse "el-Hamdulillah" derse "Yerhamukallah" demek, selamı almak, yemin edenin yemininin yerine gelmesini temin etmek, mazluma yardım etmek ve davete icabet etmek."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1239, 2445, 5175) ve Müslim (5438-40) rivayet ettiler.

20055 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ