MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Tunç ve Demir Yüzük Takmanın Mekruh, Gümüş Yüzük Takmanın ise Müstehap Olması

 

1. Bera b. Azib

 

20169 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın elinde altın yüzük gördü ve: ''Sana ne oluyor ki üzerinde Cennetliklerin zinet eşyası var?'' buyurdu. Adam tunç bir yüzük takarak gelince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sende putlar ahalisinin kokusunu almaktayım'' buyurdu. Bunun üzerine adam: "Ey Allah'ın Resulü! (Yüzüğü) hangi madenden yaptırayım?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gümüşten'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, libas 4/248 (1785), Ebu Davud 4/90 (4223) ve Nesai, zine 8/150 (5195) rivayet ettiler.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

20170 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin elinde altın yüzük görünce ondan yüz çevirdi. Adam altın yüzüğü atıp demirden bir yüzük takınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu (daha) kötüdürı bu Cehennem ahalisinin zinetidir'' buyurdu. Adam onu da atıp gümüş yüzük takınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey demedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek 1/197 (500) ve Darakutni (s. 310) rivayet ettiler. Heysemi 5/151 (6977): "Ahmed rivayet etti ve ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

20171 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin elinde altın yüzük görünce ondan yüz çevirdi. Adam altın yüzüğü atıp demirden bir yüzük takınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu daha kötüdürı bu Cehennem ahalisinin zinetidir'' buyurdu. Adam onu da atıp gümüş yüzük takınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey söylemedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20172 (3)- İbn Ebi Muleyke, Abdullah b. Amr b. el-As'tan bildiriyor: Kendisi altından bir yüzük takmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine bakınca, sanki bu durumdan hoşlanmamış gibiydi. Bunun üzerine onu atıp demirden bir yüzük takınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu ondan daha daha kötüdür'' buyurdu. Bunu da atıp gümüş yüzük takınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey demedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (5/151): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. İmam Ahmed'in iki isnadının birisinin ravileri güvenilir kimselerdir" dedi.

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

20173 (1) Ömer b. el-Hattab der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın elinde altın yüzük görünce: ''Onu (çıkar) at'' buyurdu. Adam onu çıkarıp demirden yüzük takınca: ''Bu ondan daha kötüdür'' buyurdu. Ancak gümüş yüzük takınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey söylemedi.

 

Heysemi (8720) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileri olup, Ammar b. Ebi Ammar, Hz. Ömer'den işitmemiştir."

 

 

SONRAKİ