MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Altın ve Gümüş Kapların Erkeklere ve Kadınlara Haram Kılınması

 

1. Hz. Aişe

 

20139 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüş kapla içen kimse hakkında: ''Sanki yudumlayarak karnına ateş gönderir gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6876) ve İbn Mace (3415) rivayet ettiler.

 

 

 

20140 (2)- Mücahid'in bildirdiğine göre Hz. Aişe dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş şeyi yasakladı: İpek giysi giymeyi, altın takınmayı, altın ve gümüş kaplarla içmeyi, kırmızı ipekten eyer üzerine binmeyi ve ipek karışımı giysiler giymeyi." Sonra Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Bileziğe tutturulmuş az miktardaki altını veya bizim tutturduğumuz altını kullanalım mı?" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, ona gümüş tutturun ve zafiran ile sarıya boyayın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 8/223 (4789) rivayet etti. Heysemi (5/145): "Senedinde zayıf olan, ancak cemaatin güvenilir bulduğu Husayf bulunmaktadır" dedi.

 

 

2. Ümmü Seleme

 

20141 (1) Ümmü Seleme bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gümüş kapla içen kimse Cehennem ateşini yudumlayarak karnına gönderiyor demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, eş ribe 10/96 (5634) ve Müslim 3/6134 (2065) rivayet ettiler.

 

 

 

20142 (2)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gümüş kapla içen kimse, Cehennem ateşini )lUdumlayarak karnına gönderiyor demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20143 (3)- Abdullah b. Abdirrahman b. Ebi Bekr'in teyzesi Ümmü Seleme'den bildirdiğine göre kendisi Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gümüş kapla içen kimse, Cehennem ateşini yudumlayarak karnına gönderiyor demektir" buyurduğunu işitmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20144 (4)- Ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gümüş kapla içen kimse, Cehennem ateşini yudumlayarak karnına gönderiyor demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ