MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Altın, Gümüş ve İpek Kumaş; Bunlardan Kullanılması Caiz Olanlar ve Olmayanlar

Bütün Bunları Kullanmanın Yasaklanması

 

15. Mikdam b. Ma'di Kerib

 

20124 (1) Mikdam b. Ma'di Kerib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek giyinmeyi, altın takınmayı ve kaplan postlarından eyer edinmeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/176) ve Ebu Davud (4131) rivayet ettiler.

 

 

16. Ebu Said el-Hudri

 

20125 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İpeği dünyada giyen kimse, ahirette giymeyecektir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9534) rivayet etti..

 

 

17. Ukbe b. Amir

 

20126 (1) Ukbe b. Amir el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üzerinde ipekten bir kaftanla - bize akşam namazını kıldırdı. Namazı bitirdiği zaman onu sert bir şekilde çıkardı ve: "Bu, müttakiler için uygun bir şey değildir'' buyurdu.

 

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/247-8) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/760) rivayet ettiler.

 

 

 

20127 (2)- Ukbe b, Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir kaftan hediye edildi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla namaz kıldı. Namazı bitirince ondan hoşlanmamış gibi sert bir şekilde çıkardı ve: ''Bu, müttakiler için uygun bir şey değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2075) ve İbn Huzeyme (773) rivayet ettiler.

 

 

 

20128 (3)- Ukbe b. Amir el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir kaftan hediye edildi. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu giydi ve halka akşam namazını kıldırdı. Selam verip namazı bitirince onu sert bir şekilde çıkarıp attı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Onu giydin ve o üzerindeyken namaz kıldın" dediğimizde: "Bu, müttakiler için uygun bir şey değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20129 (4)- Hişam b. Ebi Rukayye der ki: Mesleme b. Muhalled'in minberde oturup halka hitab ettiğini ve: "Ey insanlar! Ne oluyor ki Yemen kumaşı ve keten dururken ipek giyiyorsunuz? İçinizdeki şu adam size Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haber veriyor. Kalk ey Ukbe!" dediğini işittim. Bunun üzerine Ukbe ayağa kalkıp şöyle dedi -ki, ben de onu işitiyordum:- "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her kim bilerek benim adıma yalan söylerse Cehenemdeki yerini hazırlasın'' buyurduğunu işittim. Şahitlik ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dünyada ipek giyerse, ahirette onu giymekten mahrum bırakılacaktır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/142): "Ahmed, Taberani, M. el-Kebir ve M. el-Evsat, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

20130 (5)- Ukbe b. Amir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zinet takıp ipek giyenleri men eder ve: ''Eğer Cennet zinetini ve ipeğini seviyorsanız onları dünyada iken kullanmayın'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (8/156) rivayet etti.

 

 

18. Ebu Umame

 

20131 (1) Abdurrahman'ın azatlısı Kasım, Ebu Umame'den bildiriyor: Kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Her kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa ipek giyinmesin ve altın takınmasın'' buyurduğunu işitmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 8/219 (7769) ve Hakim (4/191) rivayet ettiler.

 

 

 

20132 (2)- Ebu Umame der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa ipek giyinmesin ve altın takınmasın'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8655) der ki: "Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir.

Senedinde yer alan İbn Lehia'da zayıflık olup hadisi hasendir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

20133 (3)- Habib b. Ubeyd er-Rehabi bildiriyor: Ebu Umame, Halid b.

Yezid'in yanına girdi. Halid b. Yezid kendisine bir yastık koyunca onu ipek zannetti. Bu sebeple de gerisin geriye çekildi ve meclisin sonuna ulaştı. Halid bir adamla konuşmaktaydı. Sonra Ebu Umame'ye yönelerek: "Ey kardeşim! Onu ne zannettin? Onun ipek olduğunu mu zannettin?" diye sordu. Ebu Umame: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın günlerini ümid eden bir kimse ipekle faydalan maz'' buyurdu" karşılığını verdi. Bunun üzerine Halid: "Ey Ebu Umame! Sen bunu bizzat Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" diye sorunca: "''Sen bunu Resulullah'tan mı işittin?'' sözünden dolayı Allah beni bağışlasın. Ben yalan söylemeyen ve yalancılıkla itham edilmeyen kimseler içindeydim" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5/141) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Ebu Bekr b. Meryem ahir ömründe bunamıştır."

 

 

19. Cuveyriye

 

20134 (1) Cuveyriye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim ipek giysi giyerse, Allah kıyamet gününde ona ateşten bir giysi giydirir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 24/65 (170) ve Abd b. Humeyd 449 (1558) rivayet ettiler.

Heysemi (8644) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Cabir el-Cu'fi güvenilir olmakla beraber zayıftır."

 

 

 

20135 (2)- Cuveyriye bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim ipek giysi giyerse, Allah (kıyamet gününde) ona zillet giysisi veya ateşten bir giysi giydirir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

20. Ashabdan Biri

 

20136 (1) Hasan der ki: Kabileden bir adam üzerinde koltuk altındaki parça atlastan olan bir cübbeyle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ateşten bir yama'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5/141) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedinde münker rivayetlerinin çokluğundan dolayı İmam Ahmed dışındakilerce tenkid edilmiş Ali b. Asım b. Suheyb bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

21. İbnu'z-Zübeyr

 

20137 (1) Sabit der ki: İbnu'z-Zübeyr'in hutbe verirken şöyle dediğini işittim: Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim dünyada iken ipek giysiler giyerse o kimse onu ahirette giyemeyecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5833) ve Nesai (8/200) rivayet ettiler.

 

 

22. Damra b. Sa'lebe

 

20138 (1) Yahya b. Cabir, Damra b. Sa'lebe'den bildiriyor: Kendisi üzerinde Yemen işi iki giysi varken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Damra! Bu iki giysinin seni Cennete sokacağını mı zannediyorsun?'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bağışlanma dilersen, onları çıkarmadan oturmayacağım" karşılığını verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Damra b, Sallebelyi bağışla'' diye dua etti. DAmra da süratle gidip onları üzerinden çıkardı.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (8605) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir. Ancak Bakiyye tedlis yapmaktadir." 26691'de tekrar edecektir,

 

 

SONRAKİ