MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Altın, Gümüş ve İpek Kumaş; Bunlardan Kullanılması Caiz Olanlar ve Olmayanlar

Bütün Bunları Kullanmanın Yasaklanması

 

12. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Eşlerinden Biri

 

20113 (1) Hafsa bildiriyor: Utarid b. Hacib, Kisra'nın kendisine vermiş olduğu saf ipekten bir giysiyle geldi. Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Onu satın alsan" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu ancak (ahirette) ondan nasibi olmayan kişiler giyer'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9616) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/357) rivayet ettiler.

 

 

13. Enes b. Malik

 

20114 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer'e ince ipekten bir cübbe gönderdi. Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşınca: "Bana ince ipekten bir giysi göndermişsin. Ancak bunun hakkında da söyleyeceğini söylemiştin" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu sana giymen için göndermedim. Onu sana, satman için veya ondan bir fayda sağlaman için gönderdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5475) rivayet etti.

 

 

 

20115 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer b. el-Hattab'a ince ipekten bir cübbe gönderdi. ümer: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu bana gönderdin, ama bunun hakkında da söyleyeceğini söylemiştin" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu sana, giymen için göndermedim. Onu sana, parasından faydalanman -veya:- satman için gönderdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20116 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer b. el-Hattab'a ince ipekten bir cübbe gönderdi. Ömer: "Bunun hakkında da söyleyeceğini söylemişken mi onu bana gönderiyorsun?" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu sana giymen için göndermedim. Onu sana, satman ve parasından faydalanman için gönderdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20117 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpeği dünyada giyen kimse onu ahirette giymeyecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5476), İbn Mace (3588) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9509) rivayet ettiler.

 

 

 

20118 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İpeği dünyada giyen kimse onu ahirette giymeyecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

14. Cabir b. Abdillah

 

20119 (1) Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e kırmızı ipekten eyerleri sorduğumda şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben ona (kırmızı ipekten eyerler üzerine) binmem, etrafı ipekle işlenmiş gömlek ve içinde ipek karışımı olan giysi giymem'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Heysemi (8683) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde yer alan İn Lehia'nın hadisi hasen olup kendisinde zayıflık vardır. Diğer ravileri Sahih'in ravileri olmakla beraber güvenilir kimselerdir."

 

 

 

20120 (2)- Cabir bildiriyor: Şam'dan bir rahib Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ince ipekten yapılmış bir cübbe hediye etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onu giydi. Sonra eve gelip onu çıkardı. Yanına bir heyetin geldiği haberini alınca, Ömer kendisinden o giysiyi giymesini istedi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu dünyada giymemiz uygun değildir. Bizim için onu ahirette giymek uygundur. Fakat onu sen al ey Ömer!'' buyurdu. Ömer: "Senin hoşlanınadığın şeyi mi alacağım?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu giymeni istemiyorum. Onu Farisilere gönderir ve onunla (satıp) mal elde edersin'' buyurdu. Ömer onu almayı kabul etmedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Necaşi'ye gönderdi. Necaşi, Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olup yanına kaçanlara iyi davranırdı.

 

[Hasen]

 

 

 

20121 (3)- Ebu'z-Zübeyr, Cabir'e kırmızı ipekten eyerleri sorduğunda Cabir şu karşılığı verdi: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben ona (kırmızı ipekten eyerler üzerine) binmemı etrafı ipekle işlenmiş gömlek ve içinde ipek karışımı olan giysi giymem'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20122 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: Bir gün Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hediye edilen saf ipekten bir kaftan giydi. Sonra çabucak onu çıkarıp Ömer b. el-Hattab'a gönderdi. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Onu ne çabuk çıkardın" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cibril onu bana yasakladı'' buyurdu. Ömer ağlayarak yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Hoşlanınadığın bir şeyi bana verdin" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu sana giymen için vermedim. Onu satman için verdim'' buyurdu. Bunun üzerine Ömer onu iki bin dirheme sattı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5470) ve Nesai (8/200) rivayet ettiler.

 

 

 

20123 (5)- Cabir bildiriyor: Bir rahib Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ince ipekten yapılmış bir cübbe hediye etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onu giydi. Sonra eve gelip onu çıkardı. Yanına bir heyetin geldiği haberini alınca, Ömer kendisinden o giysiyi giymesini istedi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu dünyada giymemiz uygun değildir, Bizim için onu ahirette giymek uygundur, Fakat onu sen al ey Ömer'' buyurdu. Ömer: "Senin hoşlanmadığın şeyi mi alacağım?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Onu giymeni istemiyorum. Onu Farisilere gönderir ve onunla mal (para) elde edersin'' buyurdu. (Ömer onu almayı kabul etmeyince) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Necaşi'ye gönderdi. Necaşi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olup yanına kaçanlara iyi davranırdı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ