MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Altın, Gümüş ve İpek Kumaş; Bunlardan Kullanılması Caiz Olanlar ve Olmayanlar

Bütün Bunları Kullanmanın Yasaklanması

 

6. Hz. Ömer

 

20063 (1) Ebu Osman der ki: Biz Azerbeycan'da iken bize Ömer'in mektubu geldi. Onda şöyle yazılıydı: "Ey Utbe b. Ferkad! Lükse kaçmaktan, müşriklerin giysilerinden giymekten ve ipek giysiler giymekten sakının. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek giymemizi yasakladı ve iki parmağını kaldırıp: ''Ancak bu kadarına izin verilmiştir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5828) rivayet etti.

 

 

 

20064 (2)- Hz. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (giyside) sadece iki parmak kadar ipek bulunmasına ruhsat vermiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

20065 (3)- Ebu Osman der ki: Biz Utbe b. Ferkad ile bitlikte idik. Ömer kendisine Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı şeyler hakkında hadisler içeren bir mektup yazdı. Onda yazılanlardan biri de şöyleydi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek elbiseyi ancak ahirette nasibi olmayal kişi dünyada iken giyer. Ancak şu kadar kullanmada sakınca yoktur'' buyurdu."

Ravi der ki: Bunu anlatan Ebu Osman işaret parmağı ve orta parmağı ile ne kadarlık olduğunu göstererek şöyle dedi: "Taylasan modeli giysiyi gördüğümüzde ben bu iki parmak kadar ipeğin düğme ilikleri olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

 

 

20066 (4)- Abdullah b. ez-Zübeyr der ki: Ömer b. el-Hattab'ın hutbesinde şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dünyada iken ipek giysiler giyerse o kimse onu ahirette giyemeyecektir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5834), Müslim (5461) ve Nesai (8/200) rivayet ettiler.

 

 

 

20067 (5)- Esmi'nın azatlısı Abdullah der ki: Esma beni İbn Ömer'e gönderdi ve ona: "Duyduğuma göre giysilere ipekten işaretler konulmasını, kırmızı ipekten eyerler kullanılmasını ve Receb ayının tamamının oruçlu geçirilmesini yasaklıyormuşsun" deyip konuyu sormamı istedi. İbn Ömer buna şu karşılığı verdi: "Recep ayı orucu konusunda, ben kişinin tüm yılını oruçlu geçirebileceğini söylerken bu ayın tamamını oruçlu geçirmeyi nasıl yasaklarım? Giysiye ipekten işaretler konulmasına gelince, (Babam) Ömer'den işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyada iken ipek giyinen kişi ahirette onu giyemez'' buyurmuştur."ı

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5459), Tirmiz! (2817) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9515-6) rivayet etti.

 

 

 

20068 (6)- Abdullah b. ez-Zübeyr der ki: Kadınlarınıza ipek giydirmeyin. Zira Ömer'in Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklederek: "Kim dünyada iken ipek giysiler giyerse o kimse onu ahirette giyemeyecektır'' dediğini işittim.

Ravi der ki: Abdullah b. Zubeyr kendi yanından da şu eklemede bulundu: "Ahirette ipek giymeyen kimse de Cennete girmeyecektir, çünkü Yüce Allah: ''Oradaki giysileri de ipektir''[Fatır 33] buyurmaktadır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/152), Nesai, (2/297) ve Dülabi, el-Kuna (1/171) rivayet ettiler.

 

 

 

20069 (7)- Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Ömer b. el-Hattab'ın hutbesinde şöyle dediğini duydum: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim dünyada iken ipek giysiler giyerse o kimse onu ahirette giyemeyecektir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

20070 (8)- Yahya bildiriyor: İmran b. Hittan, İbn Abbas'a ipek giysiler giyme yi sorunca, İbn Abbas: "Bunu Aişe'ye sor" dedi. Aişe'ye sorunca da, Aişe: "Bunu İbn Ömer'e sor" dedi. İbn Ömer'e sorunca da şu karşılığı verdi): "Ebu Hafs (yani Hz. Ömer) bana şöyle bildirdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim dünyada iken ipek giysiler giyerse, o kimsenin ahirette ondan nasibi yoktur'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5835) ve Nesai (8/200) rivayet ettiler.

 

 

 

20071 (9)- Ali b. Zeyd der ki: Medine'ye geldiğimde Salim b. Abdillah'ın yanına girdim. üzerimde halis ipekten bir cübbe vardı. Bunun üzerine Salim bana dedi ki: "Bu giysilerle ne yapmaktasın? Babamın Ömer b. elHattab'tan naklederek şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' buyurdu."

 

 

 

20072 (10)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Biz Utbe b. Ferkad ile birlikte Azerbeycan'da (veya) Şam'da iken bize Ömer'in mektubu geldi. Onda şöyle yazılıydı: "Derim ki! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek giysiyi yasaklamıştır. Yalnız şu iki parmak kadar olanı bunun dışındadır."

Ravi ekledi: Ebu Osman: "Biz bununla giysi üzerindeki işlemelerin kastedildiğini anlamakta gecikmedik" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20073 (2)- Katade der ki: Ebu Osman'ın: "Bize Ömer'in mektubu geldi" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

20074 (12)- Süveyd b. Gafele bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Cabiye'de halka hitab edip eliyle işaret ederek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki parmak veya üç parmak veya dört parmak miktarı dışında ipek giymeyi yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5468-9), Tirmizi (1721) ve Nesai (8/202) rivayet ettiler.

 

 

7. Hz. Ali

 

20075 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ eline altın, sol eline de ipek alıp ellerini kaldırdı ve: ''Bu iki şey, Ümmetimin erkeklerine haramdır'' buyurdu.

 

[Sahih],            

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace (3595) ve Nesai (8/160) rivayet etti.

 

 

 

20076 (2)- Ali b. Ebi Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana siyera kumaşından yapılmış (ipek) bir giysi verdi. Ben onu alıp gidince yüzünde kızgınlığını gördüm. Bunun üzerine onu kesip ailemin kadınları arasında paylaştırdım."

 

[Munkatı']

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/89) rivayet etti.

 

 

 

20077 (3)- Hubeyre der ki: Hz. Ali'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmayı, ipek karışımı elbise giymeyi ve ipekten yapılmış eyer üzerine binmeyi yasakladı -veya:- bana yasakladı" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4051), İbn Mace (3654), Tirmizi (2808) ve Nesai (8/165) rivayet ettiler.

 

 

 

20078 (4)-Z Hz. Ali bildiriyor: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) siyera kumaşından güzel bir (ipek) kaftan hediye edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bana gönderdi. Ben de bundan dolayı sevindim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünden kızdığını anladığımda onu ailemin kadınları arasında paylaştırdım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (2614, 5366, 5840), Müslim (5474) ve Nesai, es-Sünenu'lkübra'da (9494) rivayet etti.

 

 

 

20079 (5)-Z Hz. Ali der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten güzel bir kaftan getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (giymeyip) bana gönderdi ve ben onu giydim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünde hoşnutsuzluk gördüm. Emri üzerine de onu kadınlar arasında başörtüsü olarak paylaştırdım.

 

[Sahih]

 

 

 

20080 (6)- Abide bildiriyor: Hz. Ali: "Kırmızı ipekten eyer üzerine binmek, ipek karışımı elbise giymek ve altın yüzük takmak yasaklanmıştır" dedi. Muhammed (b. Sirin) der ki: Bunu kardeşim Yahya b. Sirın'e zikrettiğimde: "Evet (doğrudur), sen bunu işitmedin mi? Hatta etrafı ipekle işlenmiş giysi de yasaklanmıştır" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20081 (7)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, altın yüzük takmamı, ipek karışımı giysi giymemi ve ipekten eyer üzerine binmemi yas akladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace (3596) rivayet etti.

 

 

 

20082 (8)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmayı, ipekten eyer üzerine binmeyi, ipek karışımı giysi giymeyi ve arpadan yapılan şırayı içmeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

20083 (9)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzük takmayı, ipek karışımı giysi giymeyi ve ipekten eyer üzerine binmeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

20084 (10)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ipekten bir kaftan hediye edilince onu bana giydirdi. Ben de onunla çıktım. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendim için hoş görmediğim bir şeyi sana da hoş görmem'' buyurdu ve emri üzerine onu kesip ailenin kadınları Fatıma ve halası arasında başörtüsü olarak paylaştırdım."

 

[Sahih]

 

 

 

20085 (11)- Ebu Burde b. Ebi Musa der ki: Ben babamla birlikte oturmuşken Hz. Ali geldi ve yanımızda durup selam verdi. Sonra Ebu Musa'ya halkla ilgili emirler verdi. Sonra da şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: ''Allah'tan, hidayet ve doğruluk dile. (Ondan) hidayeti istediğinde yolun doğrusunu, doğruluk ile de oku dosdoğru attığını hatırla'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğü şu veya şu yani işaret veya orta parmağa takmamı, -Asım der ki: "Ali ayakta idi ve yüzüğünü hangi parmağına taktığını bilmiyorum. - kassiyye ve misere'yi yasakladı." Kendisine: "Ey müminlerin emiri! Misere nedir?" dediğimizde: "Kadınların, bineklerine koymaları için kocalarına işledikleri bir şeydir" dedi. "Kassiyye nedir?" dediğimizde ise: "Şam tarafından gelen, üzerinde kaburga kemiği gibi geniş turunca benzer şekiller bulunan bir kumaştır" dedi. Sebeni kumaşını gördüğüm zaman bunun bahsedilen o kumaş olduğunu anladım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5541-4), Ebu Davud (4225), İbn Mace (3648) ve Nesai (8/177) rivayet ettiler. 20203 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

20086 (12)- Hz. Ali: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipekten eyer üzerine binmeyi, ipek karışımı elbise giymeyi ve altın yüzük takmayı yasakladı -veya:- bana yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20087 (13)- Ebu Burde b. Ebi Musa der ki: Ben Ebu Musa ile birlikte oturmuş iken Hz. Ali geldi ve yanımızda durup selam verdi. Sonra Ebu Musa'ya halkla ilgili emirler verdi. Sonra da şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: ''Allah'tanl hidayet ve doğruluk dile. (Ondan) hidayeti istediğinde yolun doğrusunu, doğruluk ile de oku dosdoğru attığını hatırla'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yüzüğü şu parmağa takmamı, -Asım der ki: Ebu Burde işaret parmağını gösterdi. Ancak ben hangisini kasdettiği konusunda şüpheye düştüm.- misere'yi ve kassiyye'yi yasakladı." Müminlerin emirine: "Mfsere ve kassiyye nedir?" dediğimde: "Misere kadınların, bineklerine koymaları için kocalarına işledikleri bir şeydir" dedi. Kassiyye ise Şam veya Yemen'den -Buradaki şüphe Asım'a aittir-gelen turunca benzer ipek kumaştır" dedi. Sebeni kumaşını gördüğüm zaman bunun bahsedilen o kumaş olduğunu anladım.

 

[Sahih]

 

20206 (7)'de tekrar edecektir.

 

 

8. İbn Abbas

 

20088 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysilerden sadece saf ipekten olanını yasaklamıştır. Ancak üzerinde kumaşın çözgüsünü düzeltmek için kullanılan ipeğin ve kendisiyle işleme yapılan ipeğin bulunmasında bir sakınca yoktUr."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4055) rivayet etti.

 

 

 

20089 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysilerden saf ipekten olanını yasaklamıştır. Ancak üzerinde ipekten işleme alanında bir sakınca yoktur."

 

[Sahih]

 

 

 

20090 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysilerden saf ipekten olanını yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

20091 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysilerden saf ipekten olanını yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

20092 (5)- Şu'be bildiriyor: Misver b. Mahrame hasta olan İbn Abbas'ı ziyaret için yanına girdi. İbn Abbas'ın üzerinde kalın ipekten bir hırka vardı. Ona: "Ey Ebu Abbas! Bu giysi de nedir?" dediğinde: "(Bu giysinin) nesi var ki?" karşılığını verdi. Misver: "Bu giysi kalın ipektendir" dediğinde: "Vallahi bu konuda bildiğim şeyancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yasakladığı zaman kibidenme ve büyüklenme açısından yasakladığını biliyorum. Allah'a hamd olsun ki bunlar da bizde yoktur" karşılığını verdi. Ona: "Mangalın üzerindeki bu heykeller de nedir?" deyince, İbn Abbas: "Onları yaktığımızı görmüyor musun?" dedi. Misver gidince, İbn Abbas: "üzerimdeki giysiyi çıkarın ve şu heykellerin başını kesin" dedi. Oradakiler:

"Ey Ebu Abbas! Eğer onu olduğu gibi çarşıya götürsen baş ile birlikte daha çabuk satılır" deyince: "Hayır" karşılığını verdi ve başlarının kesilmesini emretti.

 

 

 

20093 (6)- İbn Abbas der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysilerden sadece sırf ipekten olanını yasaklamıştır. Ancak çözgüsünü düzeltmek için üzerinde ipek kullanılan kumaş sırf ipekten değildir ve böylesi bir giyside bir beis yoktur. Yine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gümüş kapla içme yi yasaklamıştır."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (5/76): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20094 (7)- Şu'be bildiriyor: Misver b. Mahrame hasta olan İbn Abbas'ı ziyaret için yanına girdi. İbn Abbas'ın üzerinde kalın ipekten bir giysi vardı. Ona: "Ey Ebu Abbas! üzerindeki bu giysi de nedir?" dediğinde: "(Bu giysinin) nesi var ki?" karşılığını verdi. Misver: "Bu giysi kalın ipektendir" dediğinde: "Vallahi bu konuda bildiğim şeyancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yasakladığı zaman kibirlenme ve büyüklenme açısından yasakladığını biliyorum. Allah'a hamd olsun ki bunlar da bizde yoktur" karşılığını verdi. Misver: "üzerinde resimler bulunan bu mangal da nedir?" deyince, İbn Abbas: "Onları nasıl yaktığımızı görmüyor musun?" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2730) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (12218) rivayet ettiler.

 

 

9. Abdullah b. Ömer

 

20095 (1) Salim'in, babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hatıb Tarih Bağdad'da (11/349) rivayet etti.

 

 

 

20096 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: Ömer b. el-Hatta.b, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalın ipekten bir kaftanla geldi ve: Ey Allah'ın Resulü! Şunu, yanına heyet geleceği zaman giymek için satın alsan, olmaz mı?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' karşılığını verdi. Bu olaydan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aynı kumaştan üç giysi getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan birini Ömer'e, birini Ali'ye ve birini Usame b. Zeyd'e gönderdi. Ömer, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu bana gönderdin, ama bu giysi hakkında (menfi olarak) dediğini de işitmiştim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben onu sana satman veya ailene başörtüsü olarak paylaştırman için gönderdim'' buyurdu.

İshak rivayetinde ifade şöyledir: Usame o giysiyle Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince: ''Ben onu sana giymen için göndermedim. Onu sana satman için gönderdim'' buyurdu. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame'ye: ''Onu başörtüsü olarak kesersin'' deyip demediğini bilmiyorum. Abdullah b. el-Haris rivayetinde şöyle dedi: Salim b. Abdullah: "(Bu durum) Ömer'in ağırına gitti" dedi ve mana olarak aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/198) ve İbn Hibban (5113) rivayet ettiler.

 

 

 

20097 (3)- İbn Ömer der ki: Usame o giysiyle Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bakınca, Usame: "Onu bana sen giydirdin" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu kadınların arasında başörtüsü olarak kes (ve paylaştır) veya onu ihtiyacını gidermek için kulları'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20098 (4)- Abdullah b. Ömer der ki: Ömer b. el-Hattab çarşıda kalın ipekten bir kaftan gördü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şunu, yanına heyet geleceği zaman giymek için satın alsan" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpeği -veya:- bunu sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' dedi. Bu olaydan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aynı kumaştan bir giysi getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Ömer'e gönderdi. Ömer bundan hoşlanınadı ve Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu bana gönderdin, ama bu giysi hakkında: ''İpeği -veya:- bunu sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' buyurduğunu işitmiştim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben onu sana giymen için göndermedim. Onu sana, salman için gönderdim'' buyurdu.

Salim der ki: "Bu sebeple Ömer giysinin ipek le işlenmesinden hoşlanmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6081), Müslim (2068) ve Nesai (4/25) rivayet ettiler.

 

 

 

20099 (5)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (8/201) rivayet etti.

 

 

 

20100 (6)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20101 (7)- İbn Ömer der ki: Ömer el-Hattab, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gitmek için çıktı. Yolda giderken Temim oğullarından biri olan Utarid'in yanına ulaştı. Utarid ipekten bir kaftanı satılığa çıkarmıştı. Bunun üzerine Ömer, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Utarid'in ipekten bir kaftanı satılığa çıkardığını gördüm. Yanına bir heyet geleceği zaman giymek için onu satın alsan" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi ol mayanlar giyer'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20102 (8)- Ebu Yunus Hatim b. Müslim bildiriyor: Kureyşli bir adamın şöyle dediğini işittim: Mina'da bir kadının üzerinde ipek bir giysiyle İbn Ömer'e gelip: "İpek hakkında ne dersin?" dediğini gördüm. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yasakladı" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

20103 (9)- İbn Ömer bildiriyor: (Babam Hz.) Ömer Mescid'in kapısı yanında siyera kumaşından olan bir kaftanın satışa çıkarıldığını gördü ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu satın alıp yanına bir heyet geldiğinde ve Cuma namazında giysen" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu ancak ahirette nasibi olmayan kişiler giyer'' karşılığını verdi. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bu giysiden bir kaç tane getirildi. Bunlardan birini Ömer'e verdi. Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu bana verdin, ama bu konuda da söyleyeceğini söylemiştin" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu sana giymen için vermedim. Onu sana, satman veya birine vermen için verdim'' buyurdu. Bunun üzerine Ömer onu Mekke'de anneden kardeşi olan müşrik birine verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5452) ve Nesai (8/196) rivayet ettLler

 

 

 

20104 (10)- Salim b. Abdillah, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ömer'e ipek veya siyera kumaşından bir kaftan gönderdi. Daha sonra onu Hz. Ömer'in üstünde görünce: ''Onu sana giymen için göndermedim. Zira o, sadece onda nasibi olmayanların giysisidir. Onu sana ondan fayda sağlaman için gönderdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20105 (11)- Salim bildiriyor: İbn Ömer: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (babam) Ömer'e bir kaftan gönderdi" dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

20106 (12)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

10. Abdullah b. Amr

 

20107 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: ReSulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ümmetimin erkeklerinden kim altından bir şeyler takar ve bunu takmakta olduğu halde ölürse, Allah ona Cennet altınını haram kılar. Yine Ümmetimin erkeklerinden kim ipekten giysi giyer ve üzerinde bu giysi bulunduğu halde ölürse, Allah ona Cennet ipeğini haram kılar. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Dülabı, Kuna' da (2/61) rivayet etti. Heysemi (8688) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup "Ümmetimden her kim şarabı içtiği halde ölürse, Allah ona ahirette şarabı içmeyi haram kılar" ilavesini yapmıştır. Meymün b. Estaz, Abdullah b. Amr el-Hizzanl'den, oda Abdullah b. Amr b. el-As' tan rivayet etmiş olup ben onu tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

20108 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ümmetimin erkeklerinden kim altından bir şeyler takar ve bu şekilde ölürse cennet altınından bir şey takamaz. Ümmetimin erkeklerinden kim ipekten giysi giyer ve bu şekilde ölürse Allah ona cennet ipeğini haram kılar.''

Hevze rivayetinde: ''Ailah ona cennet altınım haram kılar'' ibaresi geçmiştir. İsnadındaki Meymün b. Estaz'ın da el-Hizzam olduğunu söyler.

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babam, sanırım hatalı olduğu için bu hadisi işaretlemiştir.

Bu rivayeti Meymun b. Estaz'ın Abdullah b. Amr'dan rivayet etmiş olması gerekir. İsnadında es-Sadafi diye bir ravi yoktur. es-Sadafi'nin de isnaddaki Meymun olduğunu söyleyenler vardır. çünkü Yezid b. Harun ancak ömrünün sonlarında bizzat Cüreyri'den hadis işitebilmiştir. Doğrusunu da Allah bilir."

 

 

 

20109 (3)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ümmetimden kim içki içemeye devam ederken ölürse Allah ona Cennet şarabını haram kılar. Yine Ümmetimin erkeklerinden kim altından takılar takar ve bunu takmakta olduğu halde ölürse, Allah onu Cennette takmasını haram kılar. ''

 

[Hasen]

 

 

11. Ebu Hureyre

 

20110 (1) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giysiye yapışık olan ipek gördüğü zaman onu sökerdi (veya söktürürdü)."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8637) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. İbn Hibban, Ebu Said el-Gıfari'nin güvenilir olduğunu söylemiş olup, onun dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

20111 (2)- Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "İpek giysileri dünyada iken sadece onu ahirette giymeyi arzu etmeyenler giyer. İpek giysileri sadece (ahirette) ondan nasibi olmayanlar giyer." Hasan der ki: "Bazı topluluklara ne oluyor ki bu hadis Nebilerinden kendilerine ulaştığı halde giysilerinde ve evlerinde ipek bulunduruyorlar?.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8636) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzar kısa bir şekilde rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Mübarek b. Fedale'de zayıflık olup, İbn Hibban ve başkası güvenilir olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

20112 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Utarid ipek bir kaftan yapıyor. Onu satın alıp yanına bir heyet geldiğinde giysen" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İpeği ancak (ahirette) ondan nasibi olmayan kişiler giyer'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8638) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Bezzarrivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ