MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Altın, Gümüş ve İpek Kumaş; Bunlardan Kullanılması Caiz Olanlar ve Olmayanlar

Bütün Bunları Kullanmanın Yasaklanması

 

4. İmran b. Husayn

 

20057 (1) İmran der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in testi içinde şıra yapmayı, altın yüzük takmayı ve ipek giysiler giymeyi yasakladığına dair şahitlik ederim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (843), TahavI, Şerh meani'I-asar'da (4/246) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/492) rivayet ettiler.

 

 

 

20058 (2)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ipek giysiler giymeyi ve testiler içinde yapılan şıradan içmeyi yasakladığına dair şahitlik ederim."

 

[Sahih]

 

 

 

20059 (3)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), testi içinde şıra yapmayı, ipek giysiler giymeyi ve altın yüzük takmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (1738) ve Nesai (8/170) rivayet ettiler.

 

 

 

20060 (4)- İmran b. Husayn bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), testi içinde şıra yapmayı, altın yüzük takmayı ve ipek giysiler giymeyi yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

20061 (5)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben kırmızı ipekten eyerler üzerine binmemı aspurla boyanmış giysi giymemı etrafı ipekle işlenmiş giysi giymem. -Ravi der ki: Hasan (işlemenin yakada olduğunu belirtmek için) gömleğinin yakasına işaret etti.- Dikkat ediniz! Erkek için en uygun olan koku, kokusu belli olan rengi ise belli olmayandır. Kadın için en uygun olan koku ise rengi belli olanı kokusu belli olmayandır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4048) rivayet etti. 20577 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

5. İbn Ömer

 

20062 (1) Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mısere, kassiyye, altın halka (yüzük) ve müfdemi yasakladı."

Yezid der ki: "Mısere, yırtıcı hayvanların derisidir. Kassiyye, Mısır'dan getirilen ipekten işlemeli giysidir. Müfdem ise bolca aspur yedirilmiş kumaştır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/197, 201) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (5/145) der ki:

"Ahmed rivayet etti. Senedinde zayıf olan Yezid b. Ata el-Yeşkuri bulunmaktadır."

 

 

SONRAKİ