MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- Altın, Gümüş ve İpek Kumaş; Bunlardan Kullanılması Caiz Olanlar ve Olmayanlar

Bütün Bunları Kullanmanın Yasaklanması

 

2. Muaviye

 

20048 (1) Ebu Şeyh el-Hunai'nin kardeşi Himman bildiriyor: Muaviye haccettiği yıl Kabe'nin etrafında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir grup topladı ve: "Size bazı şeyler hakkında soracağım, siz de bana söyleyin. Size Allah için soruyorum, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek giymeyi yasakladı mı?" dedi. Onlar da: "Evet" cevabını verince, Muaviye: "Ben de şahidim" dedi. Sonra: "Size Allah için soruyorum, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın takmayı yasakladı mı?" diye sordu. Onlar da: "Evet" cevabını verince, Muaviye: "Ben de şahidim" dedi. Sonra: "Allah aşkına söyleyin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaplan postu giyinmeyi yasakladı mı?" diye sordu. Onlar da: "Evet" cevabını verince, Muaviye: "Ben de buna şahidim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (419), Ebu Davud (1794) ve Nesai (8/161) rivayet ettiler.

 

 

 

20049 (2)- Ali b. Abdillah b. Ali, babasından bildiriyor: Muaviye'nin Mekke'de hutbe verirken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın takınmayı ve ipek giyinmeyi yasakladı" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

20050 (3)- Ali b. Abdillah b. Ali bildiriyor: Babam bana Muaviye'yi, Kabe'nin gölgesinde hutbe verirken işittiğini söyledi. Muaviye hutbesinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın takınmayı ve ipek giyinmeyi yasakladı" dedi.

 

 

 

20051 (4)- Abdullah b. Ali el-Adevi der ki: Muaviye'nin Mekke'de hutbe verirken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın takınmayı ve ipek giyinmeyi yasakladı" dediğini işittim.

 

 

 

20052 (5)- Muaviye b. Ebi Süfyan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kaplan postlarına oturmayı, basit ve küçük şeyler dışında altın takılar takınmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4239) ve Nesai (8/161) rivayet ettiler.

 

 

 

20053 (6)- Muaviye bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) basit ve küçük şeyler dışında altın takılar takınmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

20054 (7)- Muaviye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Saf ipek (ten örtü) ve kaplan postları üzerine oturmayınız'' buyurdu.

İbn Sirin der ki: "Muaviye, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklettiği hadislerde tenkid edilmezdi."

Ebu Abdurrahman der ki: "Ebu'!-Mu'temir'e "el-Hayeri" denilir. Yezid b. Tahman Ebu'l-Mu'temir'dir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4129) ve İbn Mace (3656) rivayet ettiler.

 

 

3. Bera b. Azib

 

20055 (1) Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı. Yasakladıkları: Altın yüzük takmak, gümüş kaplarla içmek, altın kaplar kullanmak, atlastan, ipekten, kalın ipekten giysiler giymek, ketenle ipek karışımından olan giysiler giymek ve kırmızı ipekten eyer üzerine binmek. Emrettikleri ise: Hasta ziyareti, cenazeye katılmak, aksıran kimse "el-Hamdulillah" derse "Yerhamukallah" demek, selamı almak, yemin edenin yemininin yerine gelmesini tenıin etmek, mazluma yardım etmek ve davete icabet etmek."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1239, 2445, 5175, 5635, 5650, 5838, 5849, 6654, 5863, 6222, 6235, 6654), Müslim (5438-40), İbn Mace (2115, 3589), Tirmizi (1760, 2809) ve Nesai (7/8) rivayet ettiler.

 

 

 

20056 (2)- Bera der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yedi şeyi emretti, yedi şeyi de yasakladı. Emrettikleri: Hasta ziyareti, cenazeye katılmak, aksıran kimse "el-Hamdulillah" derse "Yerhamukallah" demek, selamı almak, davete icabet etmek, mazluma yardım etmek ve yemin edenin yemininin yerine gelmesini temin etmek. Yasakladıkları ise: Altın ve gümüş kaplar kullanmak, altın yüzük takmak, ipekten ve atlastan yapılmış giysiler giymek, ketenle ipek karışımından olan giysiler giymek, kırmızı ipekten eyer üzerine binmek ve kalın atlastan giysiler giymek.

Ravi der ki: "Abdurrahman, rivayetinde altın ve gümüş kapları zikretmemiştir."

 

[Sahih]

 

20168 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ