MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Altın, Gümüş ve İpek Kumaş; Bunlardan Kullanılması Caiz Olanlar ve Olmayanlar

Bütün Bunları Kullanmanın Yasaklanması

 

1. Huzeyfe

 

20040 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ipek ve atlas giymeyi, altın ve gümüş kaplar kullanmayı yasaklayarak: ''Bunlar dünyada onlar (kafirler) içindir, Ahirette de bizim içindir'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5632, 5831), Müslim (2067), Ebu Davud (3723) ve İbn Mace (3590) rivayet ettiler.

 

 

 

20041 (2)- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Altın ve gümüş kaplarla içmeyin, İpek ve atlas giysiler giymeyin, Şüphesiz ki bunları dünyada onlar (kafirler) içindir, Ahirette de sizin içindir, ''

 

[Sahih]

 

 

 

20042 (3)- İbn Ebi Leyla bildiriyor: Huzeyfe su isteyince bir kişi gümüş bir kapla kendisine su getirdi. Huzeyfe o kapla ona vurarak şöyle dedi: "Ben ona bunu yasaklamıştım. Ancak o, bu yasağa aldırmamış. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize altın ve gümüş kaplarla içmeyi, ipek ve atlastan giysiler giymeyi yasaklayarak: "Bunlar dünyada onlar (kafirler) içindir, Ahirette de sizin içindir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

20043 (4)- İbn Ebi Leyla bildiriyor: Huzeyfe Medain'de iken Dilıkan gümüş bir bardakla kendisine (su) getirdi. Bunun üzerine Huzeyfe getirdiği bardakla ona vurup şöyle dedi: "Ben bunu yapmazdım. Fakat onu bundan nehyetmiştim. Ancak o buna aldırmamış. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana altın ve gümüş kaplarla içmeyi, ipek ve atlastan giysiler giymemi yasaklayarak: "Bunlar dünyada onlar (kafirler) içindir. Ahirette de sizin içindir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

20044 (5)- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Huzeyfe ile birlikte şu köylerden bir köye gittim. Huzeyfe su isteyince, Dihkan gümüş bir bardakla kendisine su getirdi. Bunun üzerine Huzeyfe getirdiği bardağı onun yüzüne vurdu. Biz de: "Susun susun, eğer ona bunun sebebini sorarsak bize söylemez" dedik ve sustuk. Bir müddet sonra: "Onun yüzüne niçin vurduğumu biliyor musunuz?" diye sordu. Biz de: "Hayır" deyince şu karşılığı verdi: "Ben ona bunu yasaklamıştım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Altın kaplarla içmeyin -Muaz rivayetinde: ''Altın ve gümüş kaplarla içmeyin'' - İpek ve atlas giysiler giymeyin. Bunlar dünya'da onlar (kafirler) içindir. Ahirette ise sizin içindir.'' buyurdu.  

 

[Sahih]

 

 

 

20045 (6)- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Huzeyfe, Dilikan'dan veya İlc'ten su istedi. O da gümüş bir kabla su getirdi. Bunun üzerine Huzeyfe getirdiği bardakla ona vurarak topluluğa doğru dönerek şöyle dedi: "Ben bunu kendisine bilerek yaptım. çünkü daha önce bu konuda onu uyarmıştım. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), atlas ve ipek giymeyi, altın ve gümüş kaplarla içmeyi yasaklayıp: ''Bunlar dünyada onlar (Kafirler) içindir . Ahirette de bizler içindir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

20046 (7)- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın ve gümüş kaplarla yiyip içmemizi, ipek ve atlas giysiler giymemizi yasakladı ve: "Bunlar dünyada onlar (Kafirler) içindir. Ahirette de sizin içindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20047 (8)- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Huzeyfe b. el-Yem an ile birlikte Medain'de idim. Huzeyfe su isteyince Dilikan kendisine (gümüş) bir kapta su getirdi. Bunun üzerine Huzeyfe onun yüzüne değip değmemesini umursamadan ona bardakla vurup şöyle dedi: "Eğer daha önce kendisini bir veya iki defa uyarmamış olsaydım bunu yapmazdım. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın ve gümüş kaplarla içmemizi, ipek ve atlas giysiler giymemizi yasakladı ve: "Bunlar dünyada onlar (kaprIer) içindir. Ahirette de sizin içindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ