MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Hibere (Pamuk ve Keten ipliğinden Dokunan Çizgili Yemen) Kumaşı Hakkında

 

1. Enes b. Malik

 

20008 (1) Katade der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en fazla beğendiği -Affan rivayetinde: "en fazla hoşlandığı" giysiler hangisiydi?" diye sorduğumda: "Hibere idi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, lihas 10/76 (5812), Müslim, lihas 3/1648 (2079) ve Nesai, zine 8/203 (5315) rivayet ettiler.

 

 

 

20009 (2)- Katade der ki: Enes'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en fazla hoşlandığı giysiler hangisiydi?" diye sorduğumda: "Hibere idi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

20010 (3)- Katade der ki: Enes'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en fazla hoşlandığı -veya: beğendiği- giysiler hangisiydi?" diye sorduğumda: "Hibere idi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

26113 (l)'de tekrar edecektir. 

 

 

 

20011 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en fazla hoşlandığı giysiler hibere (kumaşından) olanlarıydı."

 

[Sahih]

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

20012 (1) Hasan bildiriyor: Hz. Ömer temettü haccını yasaklamak isteyince, Ubey kendisine: "Senin böyle bir şeye hakkın yoktur. Zira biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte temettü haccı yaptık" dedi. Ancak Ömer bunu yasaklamaktan vazgeçmedi. Yine Ömer idrarla boyandıkları için hibere giysilerini yasaklamak istedi. Ancak Ubey ona: "Senin böyle bir şeye hakkın yoktur. çünkü Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları giydi ve biz de onun zamanında onları giydik" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, libas (2079) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ