MÜSNED-İ HANBEL

GİYİM KUŞAM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Şalvar

 

1. Süveyd b. Kays

 

20005 (1) Süveyd b. Kays der ki: Mahrafe el-Abdi ile birlikte Hecer'den satmak için kumaş getirmiştik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza gelip bir şalvar kumaşı için pazarlık etti. Yanımızda ücret karşılığı tartı işini yapan bir kişi vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tartıcıya: ''Tart ve tartını ağır tut (kefe benden yana ağır bassın)'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu' 3/245 (3336), Tirmizi, buyu' 3/589 (1305, "hasen sahih"), Nesai, buyu' 7/384 (4592) ve İbn Mace 2/748 (2220) rivayet ettiler.

 

 

 

20006 (2)- Malik Ebu Safvan b. Amire der ki: "Hicretten önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şalvarlık kumaş satmıştım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ödemeyi bana fazladan verdi.

 

[Hasen]

 

15512 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Umame

 

20007 (1) Kasım der ki: Ebu Umame'nin şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sakalları beyazlaşan Ensar'ın yaşlılarının yanına çıktı ve: ''Ey Ensar topluluğu! Sakallarınızı kırmızıya ve sarıya boyayın, bu şekilde Ehl-i Kitab'a muhalefet edin'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab şalvar giyiyor, ama izar giymiyor" dediğimizde: ''Siz şalvar ve izar giyip Ehl-i Kitab'a muhalefet edin'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab mest giyiyor, ayakkabı giymiyor" dediğimizde: ''Siz mest ve ayakkabı giyip Ehl-i Kitab'a muhalefet edin'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Ehl-i Kitab sakallarını kesip bı yıklarını uzatmaktadır" dediğimizde: ''Siz de sakallarınızı uzatıp bıyıklarınızı kısaltarak Ehl-i Kitab'a muhalefet edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8576) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Kasım güvenilir olup onun dışındaki Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Onun hakkında zararsız bir tenkit vardır."

 

 

SONRAKİ