MÜSNED-İ HANBEL

RÜYA TABİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i Rüyada Görmek

 

1. İbn Abbas

 

19905 (1) Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/234) rivayet etti.

 

 

 

19906 (2)- Yezid el-Farisi der ki: Mushaf yazanlardan biriydim. İbn Abbas'ın (Basra valiliği) zamanında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüyamda gördüm. İbn Abbas'a: "Rüyamda Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm" dediğimde, İbn Abbas: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şeytan benim suretime giremez. Onun için beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir'' buyururdu" karşılığını verdi ve: "Rüyanda gördüğün bu kişinin nasıl biri olduğunu anlatır mısın?" diye sordu. "Evet! Kilo olarak da boy olarak normalolan birini gördüm. Beyaza yakın bir esmerliği vardı. Yuvarlak ve güler yüzlü, sürme gözıüydü. Sakalları boğazını kapatacak kadar da gür ve uzundu" karşılığını verdiğimde, İbn Abbas: "Şayet onu canlı olarak görseydin bundan daha fazla anlatamazdın" dedi.

 

[Zayıf]

 

Avf der ki: "Yezid, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vasıflarını sayarken başka şeyler de söyledi, ancak ne olduğunu bilmiyorum."

 

Diğer tahric: Tirmizi Şemail'de (410) rivayet etti. Heysemi,Mecmau'z-Zevaid'de (8/272) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir. 25696 (2)' de tekar edecektir.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

19907 (1) İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/248, "hasen sahih") ve İbn Mace (2/234) rivayet ettiler.

 

 

 

19908 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kiş( uyanık iken görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim ve İbn Mace rivayet ettiler. Bu hadis İbn Mes'üd'dan değil Ebu Hureyre'den gelmiştir ve bir sonraki hadis için burada yer almıştır.

 

 

 

19909 (3)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını İbn Mes'ud'dan bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

19910 (4)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19911 (5)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

19912 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz. Mümin kulun gördüğü salih ve sadık rüya, Nebiliğin yetmiş bölümünden bir bölümdür. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (10/477, 12/338) ve Müslim (2/201) rivayet ettiler.

 

 

 

19913 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Bu kanalla Tirmizi Şemail.de (409) rivayet etti.

 

 

 

19914 (3)- Asım b. Kuleyb, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre'nin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurdu" dediğini işittim. Aynı hadisi İbn Abbas da bana aktarınca ona: "Ben Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüyamda gördüm" dedim. İbn Abbas: "Gerçekten gördün mü?" diye sorunca: "Evet, vallahi gördüm" dedim ve yürüyüşü ile beden özelliklerinde Hasan b. Ali gibi olduğunu söyledim. İbn Abbas: "Evet, Hasan ona benzerdi" dedi.

 

Diğer tahric: Enes'ten Buhari ile Tirmizi rivayet ettiler.

27630 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

19915 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz. Benim adıma yalan söyleyen de cehennemdeki yerine hazırlansın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19916 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5981) rivayet etti.

 

 

 

19917 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2574), Tirmizi (22) ve Nesai (6/227) rivayet ettiler.

 

 

 

19918 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (110, 6197) ve Müslim (2267) rivayet ettiler.

 

 

 

19919 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz. Benim adıma yalan söyleyen de cehennemdeki yerine hazırfansın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19920 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Katade

 

19921- Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Beni rüyasında gören kişi gerçekte de görecektir -veya:- Gerçekten görmüş gibidir. Zira şeytan benim suretimi alamaz'' buyurduğunu işittim" dedi. Ebu Katade de: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi gerçekten görmüş gibidir'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2266-7) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

19922- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim gibi görünemez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6997) rivayet etti.

 

 

6. Enes b. Malik

 

19923- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz. Müminin rüyası da Nebiliğin kırk altı bölümünden bir bölümdür. ''

Affan der ki: "Bunu Hammad'a sorduğumda bu hadisi bana metin olarak iki bölüm olarak aktardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6994) rivayet etti.

 

 

7. Cabir

 

19924- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beni rüyasında gören kişi gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretime giremez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

8. Tarık b. Eşyem

 

19925 (1) Ebu Malik el-Eşcal'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni rüyasında gören kişi, gerçekte görmüş gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11755) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

19926 (2)- Ebu Malik el-Eşcal'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni rüyasında gören kişi, gerçekte görmüş gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ