MÜSNED-İ HANBEL

OYUN VE EĞLENCE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Caiz Olan Eğlenceler

 

1. Ukbe b. Amir

 

19927- Abdullah b. Zeyd el-Ezrak anlatıyor: Ukbe b. Amir el-Cüheni her gün ok atışı yapar ve bunu aksatmazdı. Bir ara bundan bıkar gibi olunca bana şöyle dedi: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in işittiğimi sana söyleyeyim mi?" diye sordu. "Tabi ki söyle" karşılığını verdiğimde dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah tek bir ok sebebiyle üç kişiyi cennete sokar. Biri hayırlı bir şeye niyetlenerek ok yapandır. Diğeri Allah yolunda kullanılmak üzere birine verendir. Bir diğeri de onu Allah yolunda atandır. Bunun için atıcılık ve binicilik yapın. Atıcılık yapmanız ise, benim için binicilik yapmanızdan daha iyidir. ''

Yine şöyle buyurdu: ''Üç tanesi dışında kişiyi Allah yolundan meşgul edecek her eğlence yasaktır. Bu üç tanesi de; kişinin yay ve okuyla atıcılık yapması, atını eğitmesi ve kişinin ailesiyle eğlenmesidir. Bu üç tanesi mubah olan eğlencelerdendir.''

 

Ukbe vefat ettiğinde altımış veya yetmiş küsur yayı vardı. Her bir yayın yanında da bir ip ve bir ok vardı. Ölümünden sonra bunların Allah yolunda kullanılmasını vasiyet etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2405), İbn Mace (2811) ve Tirmizi (1637) rivayet ettiler.

 

 

5. Muaz

 

19928- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle koşu yarışı yapınca onu yendim. Daha sonraları ben kilo aldıktan sonra yarıştığımızda beni yenince: ''Bu, daha öncekinin karşılığı olsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2578) ve İbn Mace (1979) rivayet ettiler.

13722 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2- Habeşlilerin Oyunu

 

1. Enes

 

19929 (1) Enes der ki: Habeşliler mızraklarıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde gösteri yapıp oynuyorlar ve: "Muhammed salih bir kuldur!" diye tempo tutuyorlardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne diyorlar?'' diye sorunca: "Muhammed salih bir kuldur, diyorlar" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Buhari, salat 1/549 (455) ve Müslim, ideyn 2/609 (892) rivayet ettiler.

 

 

 

19930 (2)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman sevinçlerini göstermek için Habeşliler mızraklarıyla oyun oynadılar."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4623) rivayet etti. 25080 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ