MÜSNED-İ HANBEL

RÜYA TABİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Rüya Yorumları

 

1. Enes b. Malik

 

19851 (1) Enes anlatıyor: ResetluHah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzel rüyaların görülmesinden hoşlanır, bazen: ''İçinizden rüya gören oldu mu?'' diye sorardı. Rüya gören varsa da anlatmasını ister, kötü olmayan bir rüyaysa hoşuna giderdi. Bir defasında bir kadın gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Rüyamda cennete girdiğimi gördüm. İçerde her yeri sarsan bir çökme sesi işittim. Sesin geldiği tarafa baktığımda filanın oğlu filan kişi, falanın oğlu falan kişinin getirildiğini gördüm" dedi ve bu şekilde on iki kişinin adını saydıktan sonra şöyle devam etti: "Atlastan giysiler giymişlerdi ve şah damarlarından hala kanlar akıyordu. Onları: "Beyzah (veya Beydah) ırmağına götürün" denilince bu ırmağa götürülüp suyuna batırıldılar. Irmaktan çıktıklarında yüzleri Ay'ın ondördü gibi parlıyordu. Sonra getirilen altın koltuklar üzerine oturdular. Önlerine içinde taze hurma bulunan tepsiler geldi. Hem bu hurmalardan, hem de karıştırdıkça diledikleri meyvelerden yediler. Ben de onlarla birlikte yedim."

Bu olaydan önce de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze göndermişti.

Bu hadisenin ardından müfrezenin habercisi geldi. Haberci: "Ey Allah'ın Resulü! Şöyle şöyle oldu. Filan kişi falan kişi öldü" diyerek ölenler içinde kadının anlattığı on iki kişiyi saydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana o kadını getirin'' buyurunca kadın geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına: ''Rüyanı buna da anlat'' buyurunca kadın gördüğü rüyayı bir daha haberciye anlattı. Haberci: "Kadının Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediği gibi söz konusu kişiler öldü" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'!-kübra'da (7575) ve İbn Hibban (s. 447, no. 1803) rivayet ettiler.

Heysemi (7/186): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravilerdir" demiştir.

 

 

 

19852 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

19853 (3)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güzel rüyaların görülmesinden hoşlanır, bazen: "İçinizden rüya gören oldu mu?" diye sorardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tanımadığı kişiler içinden rüya gören varsa da anlatmasını ister, kötü olmayan bir rüyaysa hoşuna giderdi. Bir defasında bir kadın gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Rüyamda cennete girdiğimi gördüm. İçerde her yeri sarsan bir çökme sesi işittim. Sesin geldiği tarafa baktığımda filanın oğlu filan kişi, falanın oğlu falan kişinin getirildiğini gördüm" dedi ve bu şekilde on iki kişinin adını saydıktan sonra şöyle devam etti: "Atlastan giysiler giymişlerdi ve şah damarlarından hala kanlar akıyordu. Onları: "Beyzah (veya Beydah) ırmağına götürün" denilince bu ırmağa götürülüp suyuna batırıldılar. Irmaktan çıktıklarında yüzleri Ay'ın ondördü gibi parlıyordu. Sonra getirilen altın koltuklar uzerıne oturdular. Önlerine tepsiler geldi. Bu tepsinin içindekileri karıştırdıkça diledikleri meyvelerden yediler."

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu olaydan önce gönderdiği müfrezenin habercisi geldi. Haberci: "Ey Allah'ın Resulü! Şöyle şöyle oldu. Filan kişi falan kişi öldü" diyerek ölenler içinde kadının anlattığı on iki kişiyi saydı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana o kadını getirin'' buyurunca kadın geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına: ''Rüyanı buna da anlat'' buyurunca kadın gördüğü rüyayı bir daha haberciye anlattı. Haberci: "Kadının dediği gibi oldu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ