MÜSNED-İ HANBEL

RÜYA TABİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Rüya Yorumları

 

2. Abdullah b. Amr

 

19854- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Rüyamda bir parmağımda yağ, bir parmağımda bal olduğunu ve bunları yaladığımı gördüm. Sabah olduğunda bu rüyamı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu: ''Tevrat ve Furkan (Kur'an) olmak üzere her iki kitabı da iyi okuyacaksın'' şeklinde yorumladı. Ravi Vehb der ki: "Gerçekten de Abdullah her iki kitabı da iyi bilirdi."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/184) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti. İsnadında zayıf biri olan İbn Lehia vardır" demiştir.

 

 

3. Huzeyme b. Sabit

 

19855 (1) Umare b. Osman b. Sehl b. Huneyf bildiriyor: "Huzeyme b. Sabit rüyasında Nebiimizi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öptüğünü gördü. Gelip bunu anlatınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona alnını öptürdü."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da 4/384 (7630) rivayet etti. 20949 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

19856 (2)- Umare b. Huzeyme b. Sabit, babasından bildiriyor: Rüyamda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnına secde ettiğimi gördüm. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda: ''Ruhlar birbiriyle karşılaşır'' buyurdu. Sonra başındaki sarığını yukarıya doğru şu şekilde kaldırınca alnımı onun alnının üzerine koydum.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7584) rivayet etti.

 

 

 

19857 (3)- Umare b. Huzeyme b. Sabit, babasından bildiriyor: Rüyamda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnına secde ettiğimi gördüm. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda: ''Ruhlar birbiriyle karşılaşır'' buyurdu. Sonra başındaki sarığını yukarıya doğru şu şekilde kaldırınca alnımı onun alnının üzerine koydum.

 

[Sahih]

 

 

 

19858 (4)- İbn Huzeyme b. Sabit, amcasından bildiriyor: Şahitliği iki şahitlik sayılan Huzeyme b. Sabit rüyasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnının üzerine secde ettiğini gördü. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere uzandı ve: ''Rüyanı doğru çıkar'' buyurdu. Bu şekilde Huzeyme, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnına secde etti.

 

[Sahih]

 

 

 

19859 (5)- Umare b. Huzeyme bildiriyor: Huzeyme rüyasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnının üzerine secde ettiğini gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bunu anlatınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere uzandı ve: ''Rüyanı doğru çıkar'' buyurdu. Bu şekilde Huzeyme, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnına secde etti.

 

[Sahih]

 

26613 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

19860 (6)- İbn Huzeyme b. Sabit, amcasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından şahitliği iki şahitlik sayılan Huzeyme b. Sabit rüyasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnının üzerine secde ettiğini gördü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bunu anlatınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere uzandı. Huzeyme de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnına secde etti.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ