MÜSNED-İ HANBEL

RÜYA TABİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Yalan Rüya Anlatanın Cezası

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

19837 (1) Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rüyasına bilerek yalan karıştıran kişi, kıyamet gününde bir arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2281) ve Hakim (4/392) rivayet ettiler.

 

 

 

19838 (2)- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rüyasına yalan karıştıran kişi, kıyamet gününde bir arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19839 (3)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Rüyasına yalan karıştıran kişi, kıyamet gününde bir arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19840 (4)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Görmediği rüyayı görmüş gibi anlatan kişi, kıyamet gününde bir arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19841 (5)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Görmediği halde rüyasında beni gördüğünü anlatan kişi, kıyamet gününde bir arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19842 (6)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rüyasına yalan karıştıran kişi, kıyamet gününde bir arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19843 (7)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rüyasına bilerek yalan karıştıran kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Abbas

 

19844 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kim bir canlı resmi yaparsa kıyamet gününde o resme ruh vermekle sorumlu tutulacak, ancak bunu yapamayacaktır. Görmediği rüyayı görmüş gibi anlatan kişi, kıyamet gününde iki arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacak, ancak bunu yapamayacaktır. Bir topluluğu istemediklere halde gizlice dinleyen kişinin kulaklarına kıyamet gününde azap dökülecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklılafızlarla Buhari (10/330, 12/374-376), Müslim (2/163), Ebu Davud (5024), İbn Mace (3916) ve Tirmizi (3/250) rivayet ettiler.

 

 

 

19845 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir topluluğu istemediklere halde gizlice dinleyen kişinin kulaklarına kıyamet gününde kurşun dökülecektir. Görmediği rüyayı görmüş gibi anlatan kişi kıyamet gününde arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacak, ancak bunu yapamayacaktır. Kim bir canlı resmi yaparsa kıyamet gününde o resme ruh vermekle sorumlu tutulacak, ancak bunu yapamayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19846 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kim bir canlı resmi yaparsa kıyamet gününde azabın yanında o resme ruh vermekle sorumlu tutulacak, ancak bunu yapamayacaktır. Görmediği rüyayı görmüş gibi anlatan kiş( kıyamet gününde azabın yanında iki arpa tanesine düğüm atmakla sorumlu tutulacak, ancak bunu yapamayacaktır. Bir topluluğu istemediklere halde gizlice dinleyen kişinin kulaklarına kıyamet gününde kurşun dökülecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

19847- Ebu Hureye'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Canlı resmi yapan kişi, kıyamet gününde o resme ruh verene kadar azaba maruz kalacak, ancak o ruhu veremeyecektir. Bir topluluğu istemediklere halde gizlice dinleyen kişinin kulaklarına kıyamet gününde kurşun dökülecektir Görmediği rüyayı görmüş gibi anlatan kişiye kıyamet gününde bir arpa tanesi verilecek ve iki ucunu birleştirene kadar azaba m-aruz kalacaktır. Ancak bunu yapamayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9699) rivayet etti ..

 

 

4. Abdullah b. Ömer

 

19848 (1) Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''En büyük yalanlardan biri, kişinin kendini babasından başka bir babaya nispet etmesidir. Kişinin rüyasında görmediği bir şeye gördüm demesi ve tarlasının sınırını değiştirmesi de en büyük yalanlardan biridir. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (7/174) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti. İsnadında metruk biri olan Ebu Osman Abbas b. Fadl el-Basrı vardır" demiştir. 18359 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19849 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En büyük yalanlardan biri, kişinin rüyasında görmediği bir şeye gördüm demesidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (12/376, 377) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Şureyh

 

19850- Ebu Şureyh el-Huzal'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah katında azgınlık bakımından insanların en ileri geleni, birinin katilinden başkasını öldüren veya İslam döneminde cahiliye döneminden kalan kan davasını güden veya görmediği rüyayı görmüş gibi anlatan kişidir. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (11 731) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridirler." 17033 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ