MÜSNED-İ HANBEL

TAUN / VEBA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Vebalı Bölgeden Kaçmanın Günahı ve Veba'ya Sabretmenin Sevabı

 

1. Cabir b. Abdillah

 

19777 (1) Cabir b. Abdullah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vebadan kaçanı savaştan kaçmış gibidir. Vebaya sabreden kişi de savaşta sebat gösteren kişi gibidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1118) rivayet etti.

 

 

 

19778 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

IIVebadan kaçanı savaştan kaçmış gibidir. Vebaya sabreden kişiye de şehit sevabı vardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19779 (3)- Cabir b. Abdullah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vebadan kaçan, savaştan kaçmış gibidir. Vebaya sabreden kişiye de şehit sevabı vardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. Hz. Aişe

 

19780 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vebadan kaçan kişi, savaştan kaçmış gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19781 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vebadan kaçan kişi, savaştan kaçmış gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19782 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimin tükenişi taln (cin çarpması) ve taunla olacaktır'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ta'n denen şeyi biliyoruz da taun nedir?" diye sorduğumda: ''Develerde olduğu gibi vücutta bezelerin çıkmasıdır. Bu hastalığa (vebaya) sabreden kişiye şehit sevabı vardır. Hastalıktan (vebalı bölgeden) kaçan kişi ise savaştan kaçmış gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ