MÜSNED-İ HANBEL

RÜYA TABİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Salih Rüyalar

 

1. Enes b. Malik

 

19783- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Risalet ve nübüvvet kesildi. Artık benden sonra ne resulı ne de neM gelecektir" buyurunca, bu durum Müslümanların gücüne gitti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ancak mübeşşirat (salih rüyalar) kaldı" buyurdu. Müslümanlar: "Ey Allah'ın Resulü! Mübeşşirat nedir?" diye sorunca: "Müslüman kişinin gördüğü rüyadır ki, bu rüya Nebilikten bir bölümdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 12/375 (6690), Tirmizi, rüya 4/462 (2272, "hasen sahih garib") ve İbn Mace (3899) rivayet ettiler.

25683 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu't-Tufeyl

 

19784- Ebu't- Tufeyl der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra mübeşşirat dışında nübüvvet bitmiştir" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Mübeşşirat nedir?" diye sorulunca: ''Güzel rüya -veya:- salih rüyadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11720) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdider."

 

 

3. Ümmü Kürz

 

19785- Ümmü Kürz el-Ka'biyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Artık nübüvvet kesilmiş geriye mübeşşirat (salih rüyalar) kalmıştır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, rüya 2/1283 (3896) ve Humeydi 1/167 (348) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

19786- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra mübeşşirat dışında nübüvvetten bir şey kalmayacaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Mübeşşirat nedir?" diye sorulunca: ''Kişinin gördüğü veya kendisine gösterildiği salih rüyadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11714) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "Salih bir kişinin gördüğü salih rüyalar" ifadesiyle Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri, Sahih'in ravileridider. "

 

 

5. İbn Abbas

 

19787- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adasının perdesini aralayıp baktığında cemaatin Ebu Bekr'in ardında saflar halinde olduğunu gördü. Sonra: ''Ey insanlar! Nebiliğin müjdelerinden (mübeşşirat) geriye, müslümanın gördüğü veya kendisine gösterildiği salih rüyalardan başka bir şey kalmadılı diye seslendi ve şöyle devam etti: ''Rüku ve secdelerde Kur'an okumamam emredildi. Bundan dolayı rükCıda Allah'ı yüceltin, secde de ise çokça dua edin. Zira secdede edilen dua kabul edilmeye en yakın duadır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/138), Ebu Davud (876), İbn Mace (3899) ve Nesai (2/189) rivayet ettiler.. 5020 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ