MÜSNED-İ HANBEL

TAUN / VEBA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Veba Hastalığı ve Ne Olduğu ile ilgili Hususlar

 

1. Muaz

 

19745- Ebu Kılibe bildiriyor: Şam'da veba baş gösterince Amr b. el-As: "Bu bir azaptır! Bundan dolayı kaçıp dağlara ve vadilere sığının!" dedi. Ancak Muiz, Amr'ın bu söylediklerine inanmayıp: "Aksine bu şehit olmaya vesiledir! Bir rahmetttir ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki duasının bir sonucudur!" karşılığını verdi ve: "Allahım! Muiz'a ve ailesine bu rahmetinden nasibini ver" diye dua etti. Ben Muiz'ın veba konusunda şehitlik ve rahmet demesini anladım, ama Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duasının sonucu olduğu sözüyle ne kastettiğini anlamadım.

Daha sonra bana bildirdiğine göre bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken duasında üç defa: ''0 zaman ya hum ma ya da veba olsun!'' buyurdu. Sabah olduğunda ailesinden biri: "Ey Allah'ın Resulü! Dün gece bir dua ettiğini işittim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de işittin mi?'' diye sorunca: "Evet" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbimden Ümmetimi kıtlıkla helak etmemesini istedim. Yine kendilerinden olmayan ve kanlarını helal sayan bir düşmanı onlara musallat etmemesini istedim. Her ikisini de kabul etti. Yine onları fırkalara ayırmamasını ve birbirlerine düşürmemesini istedim. Ancak bunu kabul etmedi. Bunun üzerine üç defa: "o zaman onlara ya humma ya da veba gönder'' dedim.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, fiten 4/472 (2176, "hasen sahih") ve Beyhakl, siyer (9/181) rivayet ettiler.

 

 

2. Şurahbil b. Hasene

 

19746 (1) Abdurrahman b. Ganın der ki: Şam'da veba baş gösterince Amr b. el-As insanlara bir hutbe verdi. Hutbesinde: "Bu, bir pisliktir! Bundan dolayı kaçıp dağlara ve vadilere sığının!" dedi. Şurahbil b. Hasene, Amr'ın bu sözlerinden haberdar olunca öfke içinde, giysisini yerde sürüyerek, ayakkabıları da elinde geldi ve şöyle dedi: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bulundum. Amr evindeki merkepten daha şaşkın biridir. Söylediğinin aksine veba Rabbinizden bir rahmet, Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duası ve sizden önceki salih kişilerin ölüm şeklidir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7209) ve Hakim (3/276) rivayet ettiler.

 

 

 

19747 (2)- Şurahbil b. Şufa der ki: Şam'da veba baş gösterince Amr b. el-As: "Bu, bir pisliktir! Dağılıp kaçın!" dedi. Şurahbil b. Hasene, Amr'ın bu sözlerinden haberdar olunca: "Ben de Resulullah"ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bulundum. Amr evindeki deveden daha şaşkın biridir. Söylediğinin aksine veba Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duası, Rabbinizden bir rahmet ve sizden önceki salih kişilerin ölüm şeklidir. Dağılmayın, bir araya

toplanın" karşılığını verdi. Amr b. el-As, Şuralıbn'in bu sözlerini duyunca:

"Doğru söylüyor" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19748 (3)- şuralıbn b. Şufa der ki: Şam'da veba baş gösterince Amr b. el-As: "Bu, bir pisliktir! Dağılıp kaçın!" dedi. şuralıbn b. Hasene buna: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bulundum. Amr evindeki deveden daha şaşkın biridir. Söylediğinin aksine veba Rabbinizden bir ralımet, Nebi'nizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duası ve sizden önceki salih kişilerin ölüm şeklidir. Dağılmayın, bir araya toplanın" karşılığını verdi. Amr b. el-As, Şuralıbn'in bu sözlerini duyunca: "Doğru söylüyor" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19749 (4)- Ebu Munib bildiriyor: Amr b. el-As vebanın baş gösterdiği zamanlarda insanlara verdiği son hutbesinde: "Veba sel gibi kötü bir şeydir, ondan uzak duran kurtulur. Ateş gibi kötü bir şeydir, ondan uzak duran kurtulur. Yerinde kalana ise eziyet verip yakar" dedi. şuralıbn b. Hasene ise buna: "Aksine veba Rabbinizden bir rahmet, Nebi'nizin {Sallallahu aleyhi ve Sellem) duası ve sizden önceki salih kişilerin ölüm şeklidir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Ubeyde b. el-Cerrah

 

19750- Şehr b. Havşeb el-Eş'ari, Avamas vebasına şahit olan üvey babasından bildiriyor: Veba salgını her tarafa yayılınca Ebu Ubeyde b. el-Cerrah insanlara bir hutbe verdi. Hutbesinde: "Ey insanlar! Bu salgın Rabbinizden bir rahmet, Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duası ve sizden önceki salih kişilerin ölüm şeklidir. Ebu Ubeyde olarak da Allah'tan bu salgından nasibimi bana vermesini diliyorum" dedi. Bu hastalığa yakalanıp vefat edince insanların başına Muaz b. Cebel geçti. O da insanlara bir hutbe verdi. Hutbesinde: "Ey insanlar! Bu salgın Rabbinizden bir rahmet, Nebiinizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duası ve sizden önceki salih kişilerin ölüm şeklidir. Allah'tan Muaz ailesine bu salgından nasibini bana vermesini diliyorum" dedi.

Oğlu Abdurrahman b. Muaz vebaya yakalanıp öldü. Kendisinin de buna yakalanması için dua edince veba avucundan başladı. Avucunun içine bakıp elinin arka tarafını öptüğünü ve: "Seni dünyalık hiçbir şeyle değiştirmek istemem" dediğini gördüm.

Muaz da ölünce insanların başına Amr b. el-As geçti. O da bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: "Ey insanlar! Bu salgın bir yere düştüğü zaman ateş gibi her yeri sarar. Bundan dolayı dağlara doğru kaçın" dedi. Ebu Vasile el-Hüzell ona: "Vallahi yalan söylüyorsun! Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında bulundum. Sen ise benim merkepten daha şaşkın birisin!" karşılığını verince, Amr: "Vallahi sözlerine herhangi bir karşılık vermeyeceğim ve bu salgının içinde de durmayacağım" dedi. Amr bölgeden çıkınca diğer insanlar da değişik yerlere gittiler. Sonrasında Allah bu hastalığı bölgeden uzaklaştırdı. Amr'ın bu konuda dedikleri Ömer b. elHattab'a ulaşınca Vallahi rahatsız olmadı.

 

[Zayıf]

 

Abdullah b. Ahmed b. Hanbel der ki: "Ravi Eban b. Salih, Ebu Abdirrahman Müşküdane'nin dedesidir."

 

Diğer tahric: Taberı, Tarih'te (4/201, 202) ve Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/316) zikretmişlerdir.

 

 

SONRAKİ