MÜSNED-İ HANBEL

SİHİR, KEHANET VE YILDIZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Kum Falı (Remil) ve Kuş Falı

7- Yıldız Falı (Astroloji)

 

6- Kum Falı (Remil) ve Kuş Falı

 

1. Ebu Hureyre

 

19737- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Önceki Nebilerden biri kum falı bakardı. Her kim o Nebiin bilgisine sahip ise bu işin de bilgisine sahip olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, selam 4/1749 (2537) ve Ebu Davud, tıb 4/16 (3909) rivayet ettiler.

 

 

2. Kabisa b. Muharİk

 

19738 (1) Kabisa b. Muharik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kum falı (iyafe), uğursuzluğa inanmak ve kuş falı (tark) putperestliktir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Avf der ki: "Tark, kuşun uçuşuna göre fal bakmaktır. İyafe ise kum üzerine çizgiler çekerek fal bakmaktır."

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/16 (3907) rivayet etti.

 

 

 

19739 (2)- Kabisa b. Muharik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kum falı (iyafe); uğursuzluğa inanmak ve kuş falı (tark) putperestliktir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19740 (3)- Katan b. Kabisa'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kum falı (iyafe), kuş falı (tark) ve uğursuzluğa inanmak putperestliktir -veya şeytandandır-II buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Avf der ki: "İyafe kum üzerine çizgiler çekerek fal bakmaktır. Tark, kuşun uçuşuna göre fal bakmaktır. Cibt'i ise Hasan şeytan olarak açıklamıştır."

 

 

7- Yıldız Falı (Astroloji)

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

19741 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim yıldızlara bakarak bilgi aktarırsa, sihirden bir bölümü aktarmış olur. Yıldızlardan ne kadar bilgi aktarırsa sihirden o kadar aktarmış olur. Yıldızlarda ne kadar ileri giderse sihirde o kadar gitmiş olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3905) ve İbn Mace (3726) rivayet ettiler.

 

 

 

19742 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi yıldızlara bakarak bilgi aktarırsa, sihirden bir bölümü aktarmış olur. Yıldızlardan ne kadar bilgi aktarırsa sihirden o kadar aktarmış olur. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said

 

19743- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah kullarından yağmuru yedi yıl boyunca tutup da sonra gönderecek olsa yine bazıları kafir olur ve: ''Micdeh yıldızı sayesinde yağmura kavuştuk'' derler.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai3/165 (1526) ve Darimi2/405 (2762) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

19744- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah bir kavmi nimet ile geceletir, ancak çoğu kafir olarak sabahlar. Çünkü onlar: ''Şu şu yıldız sayesinde yağmur yağdırıldı'' derler'' buyurduğunu işittim.

 

Ravi der ki: Bu hadisi Said b. el-Müseyyeb'e zikrettiğimde: "Biz de bunu Ebu Hureyre'den işittik" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (3/359) rivayet etti ..

 

 

SONRAKİ