MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 31- Hastalık Bulaşması, Uğursuzluk, Safer, Hame ve iyimserlik ile ilgili Hususlar

 

6. Cabir b. Abdillah

 

19673 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması, uğursuzluk ve ğul (gulyabani) diye bir şey yoktur! '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5850-2) rivayet etti.

 

 

 

19674 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IIUğursuzlukl hastalık bulaşması ve ğul diye bir şey yoktur!'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19675 (3)- İbn Cüreyc bildiriyor: Ebu'z-Zübeyr'in Cabir b. Abdillah'tan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hastalık bulaşması, uğursuzluk ve ğul diye bir şey yoktur!'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Cabir onlara ''safer'' ifadesini "Karın" olarak açıklamıştır. Cabir'e: "Nasıl?" diye sorulunca: "Karnın içinde canlı hayvanların bulunduğu söylenirdi" dedi. Cabir Ilğur ifadesini ise onlara açıklamamıştır, ancak Ebu'z-Zübeyr kendi yanından bunu: "Dediklerine göre bu dişi bir şeytandır" şeklinde açıkladı.

 

 

 

19676 (4)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Her bir kulun (iyi veya kötü) kısmeti kendi boynundadır'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1055) rivayet etti.

 

 

 

19677 (5)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uğursuzluk ve hastalık bulaşması konusunda bir şey söyledi mi?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her bir kulun (iyi veya kötü) kısmeti kendi boynundadır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

19678 (6)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Her bir kulun kısmeti kendi boynundadır'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

İbn Lehİa der ki: "Kısmetten kasıt uğurdur."

 

 

 

19679 (7)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Şayet uğursuzluk diye bir şeyolsaydı ev, at ve kadında olurdu'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2227), Nesai (6/220-1), Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/313) ve İbn Hibban (4033) rivayet ettiler.

 

 

7. Sa'd b. Malik

 

19680 (1) Sa'd b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ramel hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Şayet uğursuzluk diye bir şeyolsaydı kadın, at ve evde olurdu. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19681 (2)- Said b. el-Müseyyeb der ki: Sa'd b. Ebi Vakkas'a uğursuzluk konusunu sorduğumda beni tersledi ve: "Sana bu konudan kim bahsetti?" diye sordu. Ancak bunu bana anlatanı ona söylemek istemedim. Bunun üzerine Sa'd dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hastalık bulaşması, uğursuzluk ve hame diye bir şey yoktur. Şayet bir şeyde uğursuzluk olsaydı at, kadın ve evde uğursuzluk olurdu. Bir bölgede veba olduğunu duyduğunuz zaman o bölgeye girmeyin. Sizin bulunduğunuz bölgede veba baş gösterirse de o bölgeden çıkmayın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3921) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ