MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 31- Hastalık Bulaşması, Uğursuzluk, Safer, Hame ve iyimserlik ile ilgili Hususlar

 

8. İbn Mes'ud

 

19682 (1) AbduUah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir şeyi uğursuz saymak şirktir. Herkeste bundan bir şey bulunur, ancak Allah tevekkülle bunu kişiden giderir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (909), Ebu Davud (3910), Tirmizi (1614) ve İbn Mace (3538) rivayet ettiler.

 

 

 

19683 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir şeyi uğursuz saymak şirktendir. Herkeste bundan bir şey bulunur, ancak Allah tevekkülle bunu kişiden giderir'' buyurmuştur,

 

[Sahih]

 

 

 

19684 (3)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir şeyi uğursuz saymak şirktir! Bir şeyi uğursuz saymak şirktir! (Kişide varsa da) Allah bunu tevekkülle giderir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19685 (4)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp: ''Hastalık birinden diğerine bulaşmaz! Hastalık birinden diğerine bulaşmaz! Hastalık birinden diğerine bulaşmaz'' buyurdu. Bedevinin biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen devenin birinin ağzının kenarında veya kuyruğunda uyuzluk görülüyor, ancak sonradan tüm develer uyuz oluyor" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki ilk deveye bu uyuzluğu kim bulaştırdı?'' karşılığını verdi. Sonra şöyle buyurdu: ''Hastalığın bulaşması, hame ve safer diye bir şey yoktur. Allah her bir canı yaratırken onun ne kadar yaşayacağını, ne zaman öleceğini ve rızkını önceden takdir etmiştir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2143) rivayet etti.

 

 

9. İbn Abbas

 

19686 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması, uğursuzluk, safer ve hame diye bir şey yoktur'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen sürü içinde bir deve uyuzken sonradan tüm sürü uyuz oluyor" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki ilk deveye bu uyuzluğu kim bulaştırdı?'' karşılığını verdi.

 

Ravi Sinuk, Hame'yi insanın midesinde bulunan bir tür hayvan olarak açıklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/189) rivayet etti.

 

 

 

19687 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uğursuzlukl hastalık bulaşması, hame ve safer diye bir şey yoktur'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen uyuz bir koyunu sürü içinde bıraktığımız zaman tüm sürü uyuz oluyor" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki ilkine bu uyuzluğu kim bulaştırdı?'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

10. Abdullah b. Amr

 

19688 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, yapması gereken bir şeyi uğursuzluğuna inandığı için yapmazsa şirk koşmuş olur!" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Peki bunun kefareti nedir?" diye sorulduğunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım, Hayır ancak senden gelen hayırdır, uğur ancak senden gelen uğurdur ve senden başka da ilah yoktur, demenizdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/105) İbn Lehia'ya dikkat çekmiştir.

 

 

 

19689 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hastalık bulaşması, uğursuzluk ve hame diye bir şey yoktur. Birbirinize haset etmeyin. Göz değmesi diye bir şey vardır.''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/101) irad etmiştir.

 

 

11. Muaviye b. el-Hakem

 

19690 (1) Muaviye b. el-Hakem es-Sülemi der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye döneminde kahinlere başvururduk" dediğimde: ''Kahinlere itibar etmeyin'' buyurdu. "Yine o dönemde bazı şeyleri uğursuz sayardık" dediğimde: ''Bazen kişi içinde öyle şeyler hissedebilir. Ancak bu his sizi yapacağınız şeyden alıkoymasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5871-2) rivayet etti.

 

 

 

19691 (2)- Muaviye b. el-Hakem es-Sülemi der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye döneminde yaptığımız bazı şeyler vardı. Örneğin bazı şeyleri uğursuz sayardık" dediğimde: ''Bazen kişi içinde öyle şeyler hissedebilir. Ancak bu his sizi yapacağınız şeyden alıkoymasın'' buyurdu. Ona: "Yine kahinlere başvururduk" dediğimde: ''Kahinlere itibar etmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19692 (3)- Ashabdan Muaviye b. el-Hakem es-Sülemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Cahiliye döneminde yaptığımız bazı şeyler vardı. Örneğin bazı şeyleri uğursuz sayardık" dediğimde: ''Bazen içinde öyle şeyler hissedebilirsin. Ancak bu his sızi yapacağınız şeyden alıkoymasın'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Yine kahinlere başvururduk" dediğimde: ''Kahinlere itibar etme'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19693 (4)- Ashabdan Muaviye b. el-Hakem bildiriyor: "Ey Allah'ın Resulü! Bazılarımız bir şeyleri uğursuz sayıyor" denildiğinde: ''Bazen kişi içinde öyle şeyler hissedebilir. Ancak bu his sizi yapacağınız şeyden alıkoymasın'' buyurdu. "Bazılarımız kahine başvuruyor" denilince de: ''Kahinlere başvurmayın!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19694 (5)- Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf bildiriyor: Muaviye b. elHakem es-Sülemi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Cahiliye döneminde yaptığımız bazı şeyler vardı. Örneğin bazı şeyleri uğursuz sayardık" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen içinde öyle şeyler hissedebilirsin. Ancak bu his seni yapacağın şeyden alıkoymasın'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Yine kahinlere giderdik" dediğinde: ''Kahinlere gitmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

12. Ümmü Kürz

 

19695- Ümmü Kürz el-Ka'biyye bildiriyor: Hudeybiye zamanında kesilen etlerden almak üzere gittiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akika kurbanı konusunda: ''Erkek çocuk için iki, kız çocuğu için ise bir koyun kesilir. Bu koyunların erkek veya dişi olmasının da bir sakıncası olmaz'' buyurduğunu işittim. Yine: ''(Ne yapacağınıza karar vermek için) kuşları uçurup yuvalarından etmeyin!'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, dahaya 3/105 (2836), Tirmizi, dahaya 4/98 (1516), Nesai, akıka 7/165 (4216), İbn Mace, zebaih 2/1056 (3162), Darimi, dahaya 2/81 (1966) ve Beyhaki, dahaya (9/311) rivayet ettiler. 12603 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

13. Fadlb.Abbas

 

19696- Fadl b. Abbas der ki: Bir gün Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte giderken bir ceylan karşımıza çıktı. Ceylan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in solundan sağ tarafına geçince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yön değiştirmek istedi. Yanına yaklaşıp: "Ey Allah'ın Resulü! Bunda bir uğursuzluk mu gördün?" diye sorduğumda: ''Yapacağın bir işten seni alıkoyuyor veya geri çeviriyorsa uğursuz görüyorsun demektir'' karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

14. Hz. Aişe

 

19697- Ebu Hassan bildiriyor: Adamın biri Aişe'ye: "Ebu Hureyre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Uğursuzluk; kadın, ev ve binekte olur'' buyurduğunu rivayet ediyor" deyince, Aişe öyle kızdı ki ikiye bölünüp bir parçası havaya bir parçası da yere dağılır gibi oldu. Sonra: "Cahiliye insanları bunlarda uğursuzluk görürlerdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/173 (641), Tirmizi, salat 2/215 (377, "hasen"), İbn Mace, taharet 1/214 (655) ve İbn Huzeyme 1/380 (775) rivayet ettiler.

 

 

 

19698 (2)- Ebu Hassan der ki: Amir oğullarından iki adam Aişe'nin yanına girdiler. Ebu Hureyre'nin, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen: "Uğursuzluk; evde, kadında ve atta olur" dediğini söylediler. Bunun üzerine Aişe öyle kızdı ki ikiye bölünüp bir parçası havaya bir parçası da yere dağılır gibi oldu. Sonra şöyle dedi: "Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Furkan'ı (Kur'an'ı) indirene yemin olsun ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellemi bunu asla söylemiş değildir! Aksine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cahiliye insanlarının bu tür şeyleri uğursuz saydıklarını söylemiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

19699 (3)- Ebu Hassan el-A'rec bildiriyor: İki adam Aişe'nin yanına girdi ve: "Ebu Hureyre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Uğursuzluk; kadın, binek ve evde olur'' buyurduğunu rivayet ediyor" dedi. Aişe buna öfkesinden ikiye bölünüp bir parçası havaya, bir parçası da yere dağılır gibi oldu. Sonra şöyle dedi: "Kur'an'ı Ebu'l-Kasım'a indirene yemin olsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle demezdi. Fakat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cahiliye insanları uğursuzluğun kadında; evde ve binekte olduğunu söylerlerdi'' buyururdu." Sonra Aişe: "Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah'a göre kolaydır"[Hadid 22] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

15. Sehl b. Sa'd

 

19700 (1) Sehl b. Sa'd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet uğursuzluk diye bir şeyolsaydı bUi at, kadın ve meskende olurdu '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/60 (2859), nikah 9/137 (5095), Müslim, selam 4/1748 (2225), Tirmizi (2824), İbn Mace (1994), Malik, istizan 2/972 (21), Abdurrezzak (19527) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (4/313) rivayet ettiler.

 

 

 

19701 (2)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet uğursuzluk diye bir şeyolsaydı bU, kadın, at ve meskende olurdu '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ