MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Hastalık Bulaşması, Uğursuzluk, Safer, Hame ve iyimserlik ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Hureyre

 

19634 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalığın bulaşması, safer ve hame diye bir şey yoktur" buyurdu. Bedevinin biri: "Ey Allah'ın Resulü! Peki, benim develerime ne oluyor? Zira kumluk yerde ceylan gibi gidiyorlar. Ancak aralarına uyuz bir deve karışınca onlar da uyuz oluyorlar!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki ilk deveye bu uyuzluğu kim bulaştırdı?'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/144, 205, 206) ve Müslim (2/189) rivayet ettiler.

 

 

 

19635 (2)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Hastalık birinden diğerine bulaşmaz'' buyurdu. Bedevinin biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen devenin birinin ağzının kenarında veya kuyruğunda uyuzluk görülüyor, ancak sonradan tüm develer uyuz oluyor" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre sustuktan sonra da: ''Peki ilk deveye bu uyuzluğu kim bulaştırdı?'' karşılığını verdi. Sonra şöyle buyurdu: ''Hastalığın bulaşması, safer ve hame diye bir şey yoktur. Allah her bir canı yaratırken onun ne kadar yaşayacağını, ne zaman öleceğini ve rızkını önceden takdir etmiştir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6112) ve İbn Hibban (6118-9) rivayet ettiler.

 

 

 

19636 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hastalığın bulaşması, safer, hame ve yıldızların yağmur getirmesI diye bir şey yoktur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, selam 4/1742 (2220) rivayet etti.

 

 

 

19637 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hastalığın bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Ancak göz değmesi diye br şey vardır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19638 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hame diye bir şey yoktur! Hame diye bir şey yoktur!'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6297) rivayet etti.

 

 

 

19639 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hasta olan develerinizi sağlıklı olan develerin yanına yaklaştırmayın'' buyurdu. Yine: ''Hastalık bulaşması, uğursuzluk ve hame diye bir şey yoktur. (Hasta olan varsa) o zaman ilkine kim bulaştırmıştır?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19640 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uğursuzluk diye bir şey yoktur. En hayırlısı bir şeye iyi tarafından bakmaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İyi tarafından bakmak (=tefeul) nedir?" diye sorulunca da: ''Birinizin birinden duyacağı hayırlı bir sözdür" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19641 (8)- Mudarib b. Hazn der ki: Ebu Hureyre'ye: "Dostundan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana duyduğun bir şeyi anlatsana" dediğimde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hastalık bulaşması ve hame diye bir şey yoktur. Uğur konusunda en iyisi bir şeye iyi tarafından bakmaktır. Göz değmesi diye bir şey vardır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3507) ve Ebu Ya'la (6632) rivayet ettiler.

 

 

 

19642 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Ben bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim"buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5857-8) ve İbn Hibban (5826, 6114) rivayet ettiler.

 

 

 

19643 (10)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Uğursuzluk diye bir şey yoktur. En hayırlısı bir şeye iyi tarafından bakmaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İyi tarafından bakmak nedir?" diye sorulunca da: "Birinizin birinden duyacağı hayırlı bir sözdür'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

19644 (11)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Uğursuzluk diye bir şey yoktur. En hayırlısı bir şeye iyi tarafından bakmaktır" buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! İyi tarafından bakmak nedir?" diye sorulunca da: ''Birinizin birinden duyacağı hayırlı bir sözdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5754-5), Müslim (5853-4) ve İbn Hibban (6124) rivayet ettiler.

 

 

 

19645 (12)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Uğursuzluk diye bir şey yoktur. En iyisi bir şeye iyi tarafından bakmaktır ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Hibban (6125) rivayet etti.

 

 

 

19646 (13)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uğursuzluk diye bir şey yoktur. En hayırlısı, bir şeye iyi tarafından bakmaktır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İyi tarafından bakmak (=tefeül) nedir?" diye sorulunca da: ''Birinizin birinden duyacağı hayırlı bir sözdür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19647 (14)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Cüzzamlı olan kişiden aslandan kaçar gibi ka{1 buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/320; 9/44) rivayet etti.

 

 

 

19648 (15)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hasta olan sağlıklı olanın yanına yaklaşmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, selam 4/1743 (2221) rivayet etti.

 

 

 

19649 (16)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ümmetimde Cahiliye adetlerinden olan dört şey her zaman görülür. Bunlardan biri, birilerinin soylarına dil uzatmaktır. Diğeri, ölü ardından feryat figan etmektir. Diğeri, yağmuru yıldızlardan beklemeleridir. Diğeri' de kişi, uyuz bir deve satın alıp sağlıklı olan yüz devenin içine katar, diğerlerinin uyuz olmasıyla bunun bulaştığını zanneder. Oysa ilk deveye bu hastalık nereden bulaşmıştır?''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1001) rivayet etti.

8333 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

19650 (17)- Muhammed b. Kays der ki: Ebu Hureyre'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Uğursuzluk mesken, at ve kadın olmak üzere üç şeyde vardır'' buyurduğunu işittin mi?" diye sorulunca şu karşılığı verdi: "Evet demem halinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylemediği bir şeyi söylemiş olurum. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Uğur konusunda en iyi tavırı bir şeye iyi tarafından bakmaktır. Ancak göz değmesi diye bir şey vardır'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

 

 

19651 (18)- Ebu Hureyre der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Uğursuzluk nedir?" diye sorulunca üç defa: ''Uğursuzluk diye bir şey yoktur'' buyurduktan sonra şöyle devam etti: ''Uğur konusunda en hayırlısı, bir şeye iyi tarafından bakmaktır. ''

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ