MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 31- Hastalık Bulaşması, Uğursuzluk, Safer, Hame ve iyimserlik ile ilgili Hususlar

 

2. Enes b. Malik

 

19652 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İyi tarafından bakmak (=tefeul) nedir?" diye sorulunca da: ''Bir şey hakkında güzel söz söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5756, 5776, 5855, 5856), Ebu Davud (3916), İbn Mace (3537) ve Tirmizi (1615) rivayet ettiler.

 

 

 

19653 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim'' buyurdu. "İyi tarafından bakmak nedir?" diye sorduğumda: ''Bir şey hakkında güzel (olumlu) söz söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19654 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! İyi tarafından bakmak nedir?" diye sorulunca da: ''Bir şey hakkında güzel (olumlu) söz söylemektir veya:- Bir şey hakkında hayırlı bir söz söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19655 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye güzel ve hayırlı bir söz söyleyerek iyi tarafından bakılmasını severim. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19656 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

19657 (6)- Enes bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim'' buyurdu. "İyi tarafından bakmak (=fe'l) nedir?" diye sorulunca da: ''Bir şey hakkında güzel (olumlu) söz söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19658 (7)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim'' buyurdu. "İyi tarafından bakmak (=fe'l) nedir?" diye sorduğumda: ''Bir şey hakkında güzel (olumlu) söz söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19659 (8)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hastalık bulaşması ve uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim'' buyurdu. "İyi tarafından bakmak (=fe'l) nedir?" diye sorulunca da: ''Bir şey hakkında güzel söz söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19660 (9)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Uğursuzluk diye bir şey yoktur. Bir şeye iyi tarafından bakılmasını severim. O da bir şey hakkında güzel ve hayırlı söz söylemektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tıb (7/180), Müslim, tıb 4/1746 (2224), Ebu Davud, tıb 4/18 (3916) ve İbn Mace, tıb 2/1170 (3537) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Ömer

 

19661 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hastalık bulaşması, uğursuzluk ve hame diye bir şey yoktur'' buyurdu. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Peki, sürü içinde uyuz olan bir deveden dolayı diğerleri nasıl uyuz oluyor?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu kaderdir. Zira ilk deveye bu uyuzluk nereden gelmiştir?'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (9/39-40) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ