MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 26- Kur'an'la Rukye Yapma

 

3. Ubey b. Ka'b

 

19600-z Ubey b. Ka'b der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken bedevinin biri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hasta bir kardeşim var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyi var?" diye sorduğunda, bedevi: "Hafif bir deliliği var" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Git ve onu bana getir'' buyurdu.

Bedevi kardeşini getirdiğinde ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu önüne oturttu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce Fatiha süresini okudu. Sonra Bakara süresinin baş taraflarından dört ayet okudu. Yine Bakara süresinden "İld:hınız bir tek Allah'tır. O'ndan başka ilah yoktur. O, Rahman'dır, Rahim'dir"[Bakara 163] ayeti ile Ayetu'l-Kürsı'yi okudu. Sonra Bakara süresinin sonlarından üç ayet okudu.

Sonra Al-i İmran süresinden "Allah, adaleti ayakta tutarak (delilleriyle) şu hususu açıklamıştır ki, kendisinden başka ilah yoktur. Melekler ve ilim sahipleri de (bunu ikrar etmişlerdir. Evet) mutlak güç ve hikmet sahibi Allah'tan başka ilah yoktur"[Al-i İmran 18] ayetini, A'raf süresinden "Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arş'a istiva eden, geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan Allah'tır. Bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de O'na mahsustur. Nemlerin Rabbi Allah ne yücedir!"[A'raf 54] ayetini, Mü'minün süresinin sonlarından "Gerçek hükümdar olan Allah, yücedir. O'ndan başka hiç ilah yoktur. O, şerefli ve yüce Arş'ın Rabbidir,[Mü'minün 116] ayetini okudu.

 

Sonra Cin süresinden "Hakikat şu ki, Rabbimizin şam çok yücedir. 0, ne eş ne de çocuk edinmiştir"[Cin 3] ayetini okudu. Saffat süresinin başlarından on, Haşr süresinin sonlarından üç ayet okudu. Sonra İhlas süresini, Felak ve Nas sürelerini okudu. Bitirdiğinde hasta olan bedevi iyileşmiş bir şekilde kalktı.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8467) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Ebu Cena.b'ın tedlisi çok olduğu için zayıftır. İbn Hibban onu güvenilir kabul etmiştir. Kalan ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Hz. Aişe

 

19601 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatına sebep olan hastalığı sırasında Felak ile Nas sürelerini okuyup üzerine üflerdi. Ancak durumu ağırlaşıp bunu da yapamayacak duruma gelince bu iki süreyi ona ben okuyup ona üflemeye ve elini kendi üzerinde dolaştırıp sürmeye başladım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5735, 5751) rivayet etti.

 

 

 

19602 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatına sebep olan hastalığı sırasında Felak ile Nas sürelerini okuyup üzerine üflerdi."

 

[Sahih]

 

 

5. Ukbe b. Amir

 

19603 (1) Ukbe b. Amir anlatıyor: Bir yolculukta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğini çekiyordum. Geçitlerden birine vardığımızda bana: ''Ey Ukbe! Sen biner misin?'' buyurdu. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yerine binmeyi çok ağır bir şey görüp binmedim. Bir daha: ''Ey Ukbe! Sen bin er misin?'' buyurunca ona karşı gelmiş olmaktan çekindiğim içinde kabul ettim. Bunun üzerine kendisi inidi ve kısa bir süreliğine yerine ben bindim. Sonra indim, kendisi bindi. Bir ara bana: ''Ey Ukbe! İnsanların okudukları içinde en güzelolan iki sureyi öğreteyim mi?'' diye sordu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki, öğret" dediğimde, bana Felak ile Nas surelerini okudu. Daha sonra namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öne geçip bu iki sureyle namazı kıldırdı. Sonra yanıma uğrayıp: ''Ey Ukbe! (Bu iki sureyi) nasıl buldun? Yatarken ve kalkarken bu iki sureyi oku'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Buradaki Ukbe, Ukbe b. Amir b. Abis'tir. Kendisine İbn Abs el-Cüheni de denilir."

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 2/73 (1462), İbn Huzeyme (534) ve Nesai, istiaze 8/253 (5437) rivayet ettiler.

 

 

 

19604 (2)- İbn Abis el-Cühenı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey İbn Abisi Kişinin Allah'asığınma konusunda söyleyebileceği en güzel şeyin ne olduğunu söyleyeyim mi?" buyurunca, ben: "Tabi ki söyle!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar Felak ile Nas sureleridir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/251) rivayet etti.

 

 

 

19605 (3)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana iki sure nazil oldu. Bunlarla Allah'a sığının. Zira Allah'a sığınma konusunda bunlardan daha iyisi yoktur" buyurdu. Bu iki sure de Felak ile Nas sureleri olan Muavvizeteyn'dir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 1/558 (814) rivayet etti.

 

 

 

19606 (4)- İbn Abis el-Cühenı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey İbn Abisi Kişinin Allah'a sığınma konusunda söyleyebileceği en güzel şeyin ne olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurunca, ben: "Tabi ki söyle!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlar Felak ile Nas sureleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, istiaze (8/252), İbn Sa'd 2/2 (15) ve Taberani, el-Kebir'de (17/343) rivayet ettiler.

 

 

 

19607 (5)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaştığımda ondan önce davranıp elinden tuttum ve: "Ey Allah'ın Resulü! Müminin kurtuluşu nedir?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ukbe! Diline sahip ol, evinde kalmayı bil ve günahlarına ağla'' buyurdu.

Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle karşılaştığında benden önce davranıp elimi tuttu ve: ''Ey Ukbe b. Amir! Tevratta, İncilde, ZEbur'da ve değerli Furkan (Kur'an)da indirilen en hayırlı üç sureyi öğreteyim mi?'' diye sordu. Sen: "Allah beni sana feda kılsın! Tabi ki öğret" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana İhlas, Felak ve Nas surelerini okuttu ve: "Ey Ukbe! Bu üç sureyi unutma ve bunları okumadan sakın uyuma!" buyurdu. Bana bunları unutma dediğinden beri bunları asla unutmuş değilim ve okumadan uyuduğum bir gecem olmamıştır.

Daha sonra Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaştığımda ondan önce davranıp elinden tuttum ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana amellerin en faziletlisini söyle" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ukbe! Seninle ilişkisini kesenle sen ilişkini kesme, senden bir şey esirgeyene sen birşeyi esirgeme, sana haksızlık edenden de yüz çevir" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/605 (2406, "hasen") rivayet etti.

22616 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

19608 (6)- İbn Abis el-Cühenı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

"Ey İbn Abis! Kişinin Allah'a sığınma konusunda söyleyebileceği en güzel şeyin ne olduğunu söyleyeyim mi?" buyurunca, ben: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle!" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar Felak ile Nas sureleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ