MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Caiz Olmayan Efsunlar

FARKLI HADİSLER: TÜMÜNÜ OKU!!!

 

1. Ukbe b. Amir

 

19609 (1) Ukbe b. Amir el-Cüheni bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir grup gelince dokuz tanesinin biatını kabul ederken, birinin kabul etmedi. "Ey Allah'ın Resulü! Dokuz kişinin biatını kabul ederken neden o bir kişiyi bıraktın?" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü üzerinde (nazar boncuğu türü bir) muska var'' buyurdu. Adam elini giysilerinin altına sokup bu muskayı koparınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun da biatını kabul etti ve: ''Muska takan kişi şirke bulaşır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/103) sahih olduğunu söylemiştir.

 

 

 

19610 (2)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah (korunmak maksadıyla nazar boncuğu türü bir) muska takanın bu isteğini tamamına erdirmesin, nazarlık takana da rahat yüzü göstermesin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/103): "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

19611 (3)- ''Buradaki hadis, yanlışlıkla yer aldığı için tarafımızdan silinmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Ukeym

 

19612 (1) İsa b. Abdirrahman der ki: Hasta olan Abdullah b. Ukeym'in ziyaretine gittik. Ona: "Muska türünden bir şeyler taksan olmaz mı?" denilince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim korunmak maksadıyla bir şeyler takarsa o taktığı şeylerin korumasına terk edilir! '' buyurmuşken ben bir şeyler mi takayım?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/403 (2072), Nesai7/112 (4079) ve Hakim (4/4079) rivayet ettiler.

 

 

 

19613 (2)- Abdullah b. Ukeym'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim korunmak maksadıyla bir şeyler takarsa o taktığı şeylerin korumasına terk edilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. İmran b. Husayn

 

19614- İmran b. Husayn bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koluna bakırdan bilezik takan bir adam gördü. Ona: ''Bu ne?'' diye sordu. Adam: "Romatizma / eklem veya sırt ağrısı için" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Romatizmanı arttırmaktan başka bir işe yaramaz! Onun için onu kolundan çıkar!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/1167) rivayet etti.

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

19615 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ben (özel bir panzehir olan) tiryak içip muska taktıktan veya içimden geldiği gibi şiir söyledikten sonra artık ne yaptığıma aldırış etmem'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/5 (3869) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (9/308) rivayet ettiler.

 

 

 

19616 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben (özel bir panzehir olan) tiryak içip muska taktıktan veya içimden geldiği gibi şiir söyledikten sonra artık ne yaptığıma aldırış etmem'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

19617- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e nuşre (muska) konusu sorulduğu zaman: ''Şeytan işidir!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, tıb 7/387 (3567), Ebu Davud (3868) ve Beyhaki, es-Sünenu'lkübra'da (9/351) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ