MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Hastaya Faydası Olan Gıdalar

 

1. Hz. Aişe

 

19513 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ev halkından birinin sıtmaya tutulduğu zaman bulamaç yapmalarını, onun da (sulandırılarak) çorbasının yapılmasını söyler ve: ''Birinizin suyla yüzünün kirini gidermesi gibi bu da hastanın içini ferahlatır ve sıkıntısını giderir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3445) ve Tirmizi (2039) rivayet ettiler.

 

 

 

19514 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Filan kişi hastalandı ve yemek yemiyor" denildiği zaman şöyle buyururdu: ''O'na telbine (=ayran) çorbası yapın! Canım elinde olana yemin olsun ki birinizin suyla yüzündeki kiri temizlemesi gibi bu da kişinin midesini temizler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3446) rivayet etti.

 

 

 

19515 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalar için: ''Sevilmeyenl ama faydalı bir yemek olan telbine çorbası içmekten geri durmayın'' buyururdu. Ailesinden biri hastalandığı zaman da içinde çorba pişirilen çömlek hasta iyileşene veya ölene kadar ateşin üzerinden eksik olmazdı.

 

[Sahih]

 

 

 

19516 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Filan kişi hastalandı ve yemek yemiyor" denildiği zaman şöyle buyururdu: ''O'na telbtne (=ayran) çorbası yapın! Canım elinde olana yemin olsun ki birinizin suyla yüzündeki kiri temizlemesi gibi bu da kişinin midesini temizler. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19517 (5)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sevilmeyen, ama faydalı bir yemek olan telbıne (=ayran) çorbası içmekten geri durmayın. Canım elinde olana yemin olsun ki birinizin suyla yüzündeki kiri temizlemesi gibi bu da kişinin midesini temizler'' buyurduğunu işittim. Ailesinden biri hastalandığı zaman da içinde çorba pişirilen çömlek hasta iyileşene veya ölene kadar ateşin üzerinden eksik olmazdı.

 

[Sahih]

 

 

2. Ümmü'l-Münzir

 

19518 (1) Ümmü'l-Münzir binti Kays el-Ensariyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali ile birlikte yanıma girdi. Ali hastalığından henüz iyileşiyordu. Bizde asılı hurma salkımları vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan yemeye kalkınca Ali de yemek için kalktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Yavaş ol! Henüz iyileşmedin!'' diye çıkışınca Ali yemekten vazgeçti. Sonra onlara arpa ve pazı otundan yemek yapıp getirdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali'ye: ''Bundan ye! Zira bu senin için (hurmadan) daha faydalıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/3 (3856), Tirmizi, tıb 4/382 (2037, "hasen garib") ve İbn Mace, tıb 2/1139 (3442) rivayet ettiler. Hakim (4/204) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

19519 (2)- Ümmü'l-Münzir el-Adeviyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali ile birlikte yanıma girdi. Ali hastalığından henüz iyileşiyordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır. Ancak "pazı otu ve arpadan yemek yaptım" ifadesini kullanır.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babamın dediğine göre Fezare b. Amr da ''pazı otu'' lafzını kullanmıştır."

 

 

 

19520 (3)- Ümmü'l-Münzir binti Kays der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali b. Ebi Ta.lib ile birlikte yanıma girdi. Ali hastalığından henüz iyileşiyordu. Bizde asılı hurma salkımları vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan yemeye kalkınca Ali de yemeye başladı. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Yavaş ol! Henüz iyileşmedin!'' buyurunca Ali yemekten vazgeçti. Sonra onlara arpa ve pazı otundan yemek yaptım. Bu yemeği getirdiğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali'ye: ''Bundan ye! Zira bu senin için (hurmadan) daha faydalıdır'' buyurdu. Birlikte o yemeği yediler.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ